Nem olyan régen volt már szó arról, hogy amit megeszünk az a
bőrünkön is látszódni fog előbb
vagy utóbb. Most egy kevéssé ismert bőrben zajló folyamatról lesz szó, amelyet
az elfogyasztott cukor okozhat. Ez a glikáció folyamata. Tapasztalataim szerint
még a leges-legjobban tájékozott kozmetikusok sem mindegyike tudja, hogy
pontosan mi is ez.
A glikáció egy bőröregedési folyamat, amelyet a felesleges
cukor molekulák felhalmozódása okoz. A cukor felhalmozódás következtében ún.
megnövekedett glikációs végtermékek keletkeznek, ezek angolul röviden
AGE-molekulák (Advanced Glycation Endproduct). Az AGE-molekulák a cukor és a
bőrben lévő fehérjék - kollagén és elasztin rostok - összetapadásából keletkező
oldhatatlan, nemezszerű képződmények, melyek keresztkötésekkel ragadnak
egymáshoz.
Hogyan jelenik meg a bőrön?
A glikáció
folyamata követi az arcmimikáját, így a ráncok elhelyezkedése megmutatja, hogy
hol megy végbe elsősorban a cukor és az irhafehérjék megnövekedett
összekapcsolódása. Erre a folyamatra rásegít az arc izmainak összehúzódása és elernyedése.
Minél több cukrot fogyasztasz és mellé sokat is mosolyogsz, annál több mosoly
ráncod lesz.
Mit tehetsz ellene?
Ha azt
mondom, hogy fogd vissza a cukor fogyasztását, az már "bullshit". Így
inkább más megoldást ajánlok. Először is tudnod kell, hogy mivel oldhatod föl
ezeket az AGE-molekulákat. Ha azt gondolod, hogy valamilyen enzimes kencével,
akkor tévúton jársz, mert ezek a végtermékek nem bonthatóak le enzimatikusan,
de van egy nagyon sokoldalú vitamin, amelyért Nobel-díjat is adtak egy magyar
orvos-biokémikusnak. Ez pedig nem más, mint a C-vitamin, melynek hatását az
E-vitamin növelni fogja. Érdemes, tehát egy vitaminos ápolót - akár krémet,
akár szérumot - alkalmaznod. Ezeket a vitaminokat pedig nemcsak kenned, hanem
szedned is érdemes. Amit jó ha tudsz, hogy míg a C-vitamin vízben oldódó, így
gyorsan kiürül a szervezetből és nem tudod túl adagolni, addig az E-vitamin
zsírban és olajokban oldódik, bár túladagolása nem jellemző, ebben eltér a
többi zsírban oldódó vitamintól. Mindkettő erős antioxidáns és hatásuk
széleskörű a szervezetre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése