2022. augusztus 29., hétfő

Somogyi Eszter - Ébresztőmesék

 

”Hű, de jó a szamóca,
piros, mint a galóca.
De nem mérges,
hanem édes.
Gyorsan megeszek párat
Az ébresztés még várhat.”




Évek óta gyűjtöm azokat a mesekönyveket, amelyek valamely komolyabb tematikában érzékenyítő hatással íródtak. Többnyire a tanulási nehézséggel küzdő tanítványaim miatt kezdtem el, de később saját szenvedélyemmé vált. A mostani mesegyűjtemény is egy ilyen darab, amely jelen esetben némiképpen az alvást veszi górcső alá, ezen belül pedig a reggeli ébresztéshez ad játékos formában segítséget. Ráadásul a mesék sokkalta többről szólnak, mint csupán pár kitalált szituáció, hiszen a kedvesség és szeretet nyelvén szólítja meg a szülőket és gyermekeket egyaránt. Mielőtt részletesen is belemennék eme varázslatos kötet elemzésébe, szeretném megköszönni, hogy utazókönyvként kézbe vehettem. Köszönöm szépen!

Somogyi Eszter egy magyar zeneiskola alapítványának kurátora, molekuláris biológus, író, aki sokszínűségével egy igen különleges színfoltja a hazai művészi világnak. Első mesekönyve a fent már említett érzékenyítő formában a reggeli felkelést vette górcső alá, ahol a szülők és gyermekek közt mesejátékkal oldottabbá és vidámabbá teszi az alapvetően nehézkes napkezdést. Elvégre ki nem szeretne kedves szavakra, gyöngéd érintésekre és apró csiklandozásokra ébredni!

Az Ébresztőmesék című mesekönyv 2021-ben a Könyvmentorok gondozásában jelent meg. A kötet számos értéket képvisel és bár önmagában is nagyon kedves, de igazán Paksi Veronika rajzaival válik tündérivé. Mivel nagyon szeretem az illusztrációkat, így külön is végig lapoztam a könyvet, ekkor döbbentem rá, hogy a képek különállóan is mesélnek.

A mesekönyv tizenhat mesét gyűjt egy csokor alá, amelyek a következők:

1. Mimó beköltözik
2. Piknik
3. Játszótér
4. Zöldséges mese
5. Erdő
6 .Futóverseny
7. Kuruttyolás
8. Bodobács
9. Kalács
10. Bicikli
11. Elaludtunk!
12. Almaszüret
13. Roller
14. Úszás
15. Bevásárlás
16. Mimó mókanap

Mint látható igen változatos, rövid meséken keresztül vezet az út a reggeli vidám ébresztőhöz, amelyhez nem kell semmi más csak egy kedves, szeretetteljes lélek, aki játékos formában felolvassa és végrehajtja a feladatokat.

A történetek középpontjában Bíbor, egy ember gyermek és Mimó, egy kis kobold áll, akik együtt mókáznak. Mimó nagyon kedves kobold, akinek már igen korán kialakult tudása ahhoz, hogy segítse a szülőket a feladatok elvégzésében.

Bevallom őszintén, hogy én ezeket a meséket nem tudtam gyermekeken alkalmazni, de játszva meggyőztek arról, hogy a való életben is tökéletesen beváltják funkciójukat. Ráadásul személyes kedvenceimmé váltak az Erdő és a Bodobács című mesék, amelyek még az én szívemet is meglágyították.

Összességében értékes és hiánypótló kötetnek gondolom, amely nem csak a nehezen ébredő gyermekeknek, de a felnőtteknek is remek szórakozás egy-egy reggel vidám kezdéséhez.

Ajánlom a könyvet minden olyan szülőnek vagy éppen nagyszülőnek, aki szeretettel és vidámsággal szeretné megtölteni gyermeke napját, hiszen minden kezdet nehéz, és a gyöngéd törődésnél nincs csodálatosabb.

Amennyiben elolvasnád a könyvet, nem kell mást tenned, mint a Könyvimádók webshopjába ellátogatni.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése