2021. április 28., szerda

Fitoösztrogének a változókori bőr problémákra

 

A változókor fontos fordulópont egy nő életében, úgy, mint minden nőiességgel kapcsolatos változás ez is új helyzeteket teremt, amivel meg kell tudni birkóznunk. Sokszor nem annyira kellemes tünetei lehetnek, amelyeket enyhítésére nyílik lehetőségünk különböző növényi hatóanyagokkal. De mik is ezek a tünetek a bőrre nézve? És mi okozza? Milyen változások mennek végbe a szervezetünkben ilyenkor?


Mi okozza?

A változókor vagy ismertebb nevén menopauza 40 feletti nőknél jelentkezik, amikortól az ösztrogén (női nemi hormon) termelése csökkenni kezd. Erről a hormonról annyit érdemes tudni, hogy a petefészkekben termelődik és ő váltja ki a peteérést vagy tüszőrepedést. Mint elsőszámú női nemi hormon felel a termékenységért és a női nemi jellegek kialakításáért. Fontos még megjegyeznem, hogy a zsírsejtekben raktározódik és nehezen ürül ki a szervezetből.

A menopauza során a petefészkekben lévő petesejtek kimerülnek, ezáltal lassulni.majd teljesen leáll az ösztrogén hormon termelődése.

Milyen hatása van a bőrre?

Az idő múlásával minden sejtfunkció lassul, és ez alól a bőr sem kivétel. Az ösztrogén szint csökkenésére a hámréteg (stratum corneum) elvékonyodik, ezáltal növekedni fog a transzepidermális vízvesztés (TEWL), amitől a bőr hidratációja csökkeni fog, szárazabbá és törékenyebbé válik. Az irharétegben lévő kötőszöveti sejtek kevesebb elasztint és kollagént termelnek, melynek hatására a bőr rugalmassága és feszessége szintén csökken. A kollagén és elasztin rostok összegubancolódnak és csomósodni fognak, majd enzimatikusan lebomlanak.

A faggyú- és izzadságmirigyek aktivitása is lecsökken, ezáltal a bőr védekező képessége is visszaesik. Kevesebb melanocita lesz aktív, így a nap káros sugarai ellen is meggyengül a bőr védelme. És hogy mitől alakulnak ki a pigment vagy májfoltok? Nos, a melanociták némelyike teljesen leáll és nem fog napfény hatására melanint termelni, míg lesz, amelyik hiperaktív lesz és túlzottan sokat is fog gyártani. Ebből a kettősségből alakulnak ki a nap káros sugaraira a pigmentfoltok válaszként, ahol van melanin termelés ott sötétebb bőrfelszínt láthatunk, ahol pedig nincs, ott világos marad a bőr.

Továbbá a változó kori bőr problémák között szerepelhet még a bőrérzékenység, az irritáció és bőrvörösség.



Mik azok a fitoösztrogének?

A fitoösztrogének biokémiai szerkezetüket tekintve nagyon hasonlóak az emberi ösztrogén hormonokhoz. Képesek ugyan azokhoz a receptorokhoz kötődni és ezáltal „pótolni” a hiányzó hormon mennyiséget. Szabályozó hatásuk van a hormonális aktivitásra, azaz képesek a petefészkek hormontermelő képességét megnyújtani, mindemellett pedig redukálja a menopauza tüneteit kívül és belül egyaránt. A legnagyobb előnye pedig, hogy gyengéd, biztonságos alternatívát nyújtanak a vitatott hormonkezelésekhez képest.

A következő bejegyzésekben pedig a legmagasabb fitoöszrogéneket tartalmazó növényekről lesz szó.

Írta: Zsuzsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése