2021. június 20., vasárnap

Mészöly Ágnes - Darwin-játszma

 

„A logikus gondolkodással az a baj, hogy nem mindig épp az az eredménye, amit szeretne az ember.”



Minden olyan bonyolult… így kezdi mondanivalóját a fülszöveg és bár először nem értettem ennek a pár szónak a mibenlétét, a könyv elolvasása után már túl sokat is tudtam. Hogy őszinte legyek nagyon sokkolt és még most sem találom igazán a megfelelő szavakat, de igyekszem egy összeszedett értékelést írni róla. Mielőtt ebbe belemennék, szeretném megköszönni a Móra Kiadónak, hogy biztosítottak számomra egy példányt. Valóban úgy érzem, hogy általatok megint egy kicsit többet tudtam meg a tinédzserekről és bár a kötet fikció, számos formában éreztem úgy, hogy akár meg is történhetne. Ezért hálás vagyok és köszönöm.

Mészöly Ágnes írónő neve már több felületen is szembejött velem, valamint számos formában találkoztam írásaival. Nem is olyan régen olvastam tőle egy másik regényét, ahol megállapítottam, hogy mennyire varázslatosan bánik a szavakkal. Ennek a regénynek az olvasása után pedig teljes hittel gondolom úgy, hogy egy kiemelkedő szerző, aki nem csak szépen bánik a szavakkal, de rendkívül sokoldalú és merész is. Fiataloknak úgy írni, hogy az ne legyen se unalmas, se túl durva, mégis hozza azon elemeket, amitől igazán izgalmas egy kötet, nagyon nehéz feladat, de ez az alkotónak sikerült.

Nézzük meg, hogy fülszöveg alapján miről is szól ez a történet:

Kata és három barátnője, Patrícia, Lidi és Zsófi egy elitgimnáziumba járnak, ahol mindenki jeleskedik valamilyen területen.  Az osztály kimondottan érdekes szerkezetileg, de többnyire egy jó közösség nem kis életrevalósággal megáldva. Az iskola tanárai is színesek és problémásak, de hát mégis csak pedagógusok. Kata sem szokványos ahhoz képest, hogy lány, elvégre ő a legjobb matekos, rendszeresen maratoni távokat fut, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. De ahogy az várható volt, valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt egy titkos csoportot hoznak létre, a Darwin’s daughters-t, melynek célja, hogy egy új osztályfőnököt kaphassanak a következő évben, mert bár Gábor tanárúr kívülről a megtestesül mintatanár, de mindenki tudja, hogy a látszat csal. Egy rosszul sikerült osztálykirándulás után nincs bocsánat és nincs megállj. A kezdeti kamasz bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Vajon mikor kell azt mondani, hogy elég? Hol kezdődik a diák felelőssége és miért olyan bonyolult az élet? Nos, erre és még számos kérdésre választ kapsz, ha elolvasod a könyvet.

Szubjektív meglátásom szerint a könyv nagyon sok olyan témát dolgozz fel, ami nagyon is aktuális a mai fiatalok életében. Ilyen többek között a tanár-diák kapcsolat, a közösség ereje stb.

A karaktereket nem volt könnyű megszeretni, mindössze egy szereplővel sikerült azonosulni. Nem gondolnám, hogy a korosztályi eltérés lenne az oka, inkább a felszínességgel párosítanám össze. Katán kívül igazán senkit sem ismerünk meg, mert az ő szemszögén keresztül tárul szemünk elé a történtek és ezért főleg az eseményeken van a főhangsúly. Ettől függetlenül nagyon élveztem a lányok kis „kalandjait” és többször is úgy éreztem, hogy akár ismerhetném is őket.

„Soha ne hagyd magad! Ezt anyámtól tanultam még nagyon kis koromban. Téged senki nem üthet meg, nem szorongathat, nem kényszeríthet semmire. És ha bárki bármire kényszeríteni akar, fuss, üss, harcolj!”

A fent említett főszereplőnk, Kata, aki egy napló formában –gyógyulásnak szánva – elmeséli hogyan is történtek azok a bizonyos események. A tanárok közül több típusra is ráleltem, melynek köszönhetően az saját diákéveim jutottak eszembe. Sok emlékem fájdalmas számomra is, de jó volt látni érettebb gondolkozással, hogy milyennek láttuk magunkat és a körülöttünk lévő világot tinédzserként. Mivel a pedagógusok fontos szerepet töltenek be az események alakulásában, így kiemelten odafigyeltem bizonyos személyekre, különösen Kata anyukájára és az osztályfőnökre. Úgy gondolom egyik sem a legjobb személy, mert bár szerepüket betöltötték, de a hogyan az már más kérdéseket vet fel. Az előbbi nem mer szembenézni a saját gyermekével, míg az utóbbi gyávasága és erkölcsi normái nem éppen a jó kategóriába sorolhatók úgy gondolom.

A történet két szálon fut, melyek a jelen és a múlt váltakozásával bontják szirmaira azokat a történéseket, melyek szükségesek Kata gyógyulásához és ahhoz, hogy az olvasó megértse, mi volt az ok, mire épült a terv és hova fajult végül ez az egész.

„Amíg betöltött, azon elmélkedtem, hogy miért a kamaszok kommunikációs és alkoholproblémáival, elszigeteltségével meg ilyenekkel foglalkozik boldogtalan és boldog, amikor a körülöttünk élő fantasztikus felnőttek pontosan ugyanezekkel a problémákkal küzdenek.”

Többször is úgy éreztem, hogy a lányok gondjai és élethelyzetei pontosan rávilágítanak arra, hogy egy diáknak nem is olyan könnyű az élete, mint ahogy sokan szeretik hinni. A családon belüli verbális erőszak, a különböző szülői, tanári és iskolatársi nyomás és elvárás, a sok szabály és tiltás rendkívül megnehezíti, és sok esetben ellehetetleníti az adott fiatal helykeresését a világban.

„Kénytelen voltam az egész szépen kialakult világképemet újrarajzolni. Kiradírozni az egyetlen éles határt, új és még újabb kategóriákat kreálni. Árnyalni, satírozni. Miközben semmi másra nem vágytam, csak hogy újra egyértelmű legyen minden. Vagy ha nem is minden, legalább néhány dolog.”

Úgy gondolom, hogy egy rendkívül érzékeny és intenzív emocionális regényt olvastam, ahol semmi sem az, ami elsőnek látszik és mégis minden egyes információ elengedhetetlen és fontos.

Minden diák kezébe nyomnám, hogy legalább egyszer olvasd el és bizony a „felnőtteknek” sem ártana kézbe venni.

Összességében talán eddig ez az írás a legelső idén, ami igazán átfogóan felvázolja az internet adta buktatókat, a szülő-gyermek, diák –tanár és szülő – iskolarendszer generálta problémákat, a kommunikációs és érdek konfliktusokat. Nagyon mai a regény mind tematikailag, mind pedig azon társadalmi gondok felszínre hozatala által, amelyek elgondolkodtatják az olvasót.

Ajánlom nemtől és kortól függetlenül, mert az ilyen témájú könyveket egyszerűen olvasni kell és érdemes. És ne feledjétek: A társadalomban lehetsz bárki, de amíg a tükörbe tudsz nézni és a szíved nyugodtan dobban, addig minden rendben van!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, a Móra Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése