2022. december 6., kedd

Yuval Noah Harari - Így hódítottuk meg a Földet

 

“Most már ismered őseink történetét. Tudod, miért riadsz fel időnként éjszaka, és félsz attól, hogy szörny van az ágyad alatt. Hogy miért olyan jó a tábortűznél ülni és a lobogó lángokat nézni. És miért szeretnél néha egy egész csokitortát befalni, pedig az nagyon nem tesz jót. Tudod, hogy akár egyetlen csontocskából azonosítani lehet egy emberfajt. Tudod, hogy vannak szigetek, amelyeken valaha törpék laktak. Tudod, hogy a kőkorszakban a legtöbb eszköz nem is kőből készült, a legtöbb ember pedig nem volt barlanglakó. Tudod, hogy néha tinédzserek és kislányok is tehetnek fontos tudományos felfedezéseket.  És tudod, hogy egy jó történettel, amiben elég ember hisz, a világot is meg lehet hódítani.”




Szinte minden ember fogékony és érdeklődést tanúsít valamilyen fokon az emberiség őstörténete iránt. Ki ne szeretné megtudni, hogy milyen életet élt ük-ük-ük nagyapja vagy hogy milyen vér csörgedezik az ereiben. Az eltelt évezredek szinte áthidalhatatlan szakadékot vertek jelen és múlt közé, sokszor a tudomány hézagai között támadt űrt hipotézisek és találgatások töltik ki. Talán soha nem fogjuk tudni pontosan rekonstruálni a múltat, de minden egyes új felfedezés kicsit közelebb visz bennünket az igazsághoz.

Kép: NiKy m.i.

Vitathatatlan, hogy az izraeli Yuval Noah Harari korunk egyik sztártörténésze, akinek Így hódítottuk meg a Földet című munkája a Lampion Könyvek Kiadó kiadásában jelent meg 2022-ben.

Rendhagyó módon mostani értékelésünk bevezetőjét a könyv utolsó pár oldalának néhány sora szolgáltatta, amely szintézisszerűen foglalja össze az addig leírtakat. Ez a részlet plasztikus képet ad az érdeklődő olvasó számára abban a tekintetben, hogy milyen tartalmat is várhat, ha a mű elolvasására vállalkozik. Nem lesz egy megterhelő feladat, hiszen a kötet alig 160 oldal terjedelmű, nagyon gazdagon illusztrált és a letisztult nyelvezete is elősosorban a fiatalabb korosztályt célozza meg. Aki járatos a történész által jegyzett, szinte franchise-méreteket öltött irodalomban, az tekinthet úgy is a könyvre, mint egy Sapiens Light-ra.

Kép: NiKy m.i.

Mint ahogy fentebb már említtem, egyértelműen a tizenéves olvasóközönséget igyekszik megszólítani a szerző, a rendkívül jól felépített artikuláció, a barátságos, könnyed hangnem és a képregényszerű illusztrációk mind a befogadást és a további ismeretszerzés iránti igényt segítenek felerősíteni. Persze a laikus, a téma iránt érdeklődő felnőttek is találhatnak benne megannyi hasznos plusz infromációt, a kötet ifjúsági irodalom ellenére magas tudományos igényességgel íródott. Külön ki kell emelni azt a nyitott, előítéletektől mentes gondolkodásmódot is, amelyet az író igyekszik elültetni a jövő nemzedékében a könyv által.

Összegzésképpen egy új sorozat első köteteként rövid, de szórakoztató őstörténeti kitekintést nyújt ez a magas fokon prezentált könyv, elsősorban a fiatalabb korosztály számára, de a téma iránt érdeklődő felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik.

Amennyiben úgy érzed, hogy szívesen kézbe vennéd a könyvet, megteheted, ha az Animus Central Kiadó weboldalára ellátogatsz. 

Írta: Süni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése