2021. október 29., péntek

Fábián István - Némulat

 

„Aki fontos,
az se fontos,
csak aki elmegy,
az a pontos.
Ami számít,
az se számít.
Torzónk jut a fel-
támadásig.”



Fábián István költő nevét valószínű nem kell bemutatnom lassan, de ha egy kifejezéssel kellene jellemeznem, akkor az örök megújuló nevet választanám. Persze ez a nézetem csak abból merítkezik, amit eddig megismertem munkásságából, legyen az a költészet vagy a grafika világa. Elsődlegesen nem ezért rajongok alkotói tevékenységéért, de mielőtt ebbe részletesen belemennék, szeretném megköszönni a szerzőnek, hogy megajándékozott ezzel a példánnyal. Köszönöm szépen.

Fábián István – Némulat című verseskötete 1990-ben jelent meg a Szépirodalomi Kiadó gondozásában.

Ha csak azt a szempontot nézem, hogy mennyit változik egy ember ahogy elér bizonyos korosztályokat, akkor mondhatnám azt is, hogy ez a mostani újdonság csupán a letűnt kor szelleme és nem is boncolgatnám tovább. De úgy gondolom, hogy itt nem erről van szó elsődlegesen, hanem egy olyan kortalanságról, ami csupán csak nagyobb ívet ölel fel a most megjelenő verseskötetekben, de az alapvető mondanivalóság és stílus konzisztens marad. Talán olyan ez, mint az útnak a macskakő, lépésenként eljutunk a célig, de hogy a felszínen hogyan tesszük, ez már igazán nem mindegy.

Ez a verseskötet változatosság szempontjából két részletre bontható, míg az első egy bizonyos képvers formához köthető, addig a másikat a három főcím alatt megbújó különleges sorok adják.

A képvers vagy más néven kalligram, olyan vers, amely a betűk, szavak, szövegrészletek, verssorok sajátos grafikai-tipográfiai elrendezésével egyszersmind képileg is megjelenítik a témakört. Ebben a kötetben számos ilyen alkotás fedezhető fel, amelyeket kiemel a szerző grafikai egyedisége is.

A második különlegességet pedig azt a három fő cím adja, amiket külön is be szeretnék nektek mutatni.

A Minden tétova gyilkosságok cím már rögtön a könyv elején olvasható, amelyben a költő a természetet állítja központi témájául. Itt olvasható először teljes egészében az általam oly szeretett Szent Anna-tó című szerzemény is. Ugyanakkor számos más megközelítést is olvashatunk, amelyek külön is nagyon értékesek a szememben.

De természetesen egy alkotást ide is választottam:

„Ezüströg zselatinban.
Káromkodás
szilárd latinban.
Magam:
vérrög
szűkölő erekben.”

A játék megérkezik hirdeti a második cím, ami már egy teljesen más oldalról közelíti meg a szerző az életről alkotott véleményét, gondolatait. Itt találkoztam először érzelmektől fűtött, úgymond szerelmes költeménnyel, ami ugyan nem csöpög a felesleges romantikától, mégis átsejlik minden mélyebb emocionális töltet.

Nézzétek csak:

„Rom a romokból nézdegél,
sötét a sötétben jól megél.
Belőlem a sosemvolt kürtöl,
félnél, ha látnál belülről.
Léted bizonyítékául
belőled létem kibámul.

A szíved borzasztó kamra,
fonogatsz spárgát nyakamra.
Alám mesei pincét ásol,
rejtsd el a szívem, ha vigyázol!
Gyalogolj az idővel szembe,
szilánkként ess a szemembe!”

 

A harmadik és egyben címadó Némulat egy olyan érzelmi kavalkáddal szembesíti olvasóját, ami nehezen emészthető, de rendkívüli hatással bíró.

„Nem tudom
míg nincs rá szavam
Ha nem tudom
csak árnya van
Míg nem tudom
addig van egészen
Legalább van munkám
a szégyen”

Súlyos szavak, mély gondolatiság és fájdalmasan őszinte meglátások. Egy olyan korból, amelyben bár éltem még nem tudtam megfelelő képet alkotni, így sokkalta nehezebb megérteni, befogadni. Mindentől függetlenül az egész könyv vitriolos, egzaltált és addiktív.

És szeretnék egy személyes kedvencet is megmutatni:

„Fecske villan sötét ajtóban,
azután sirályok hangja tó felett.
Fehér fillér tiszta hóban,
kezeddel merül a képzelet.

Erő simul a homlokodban,
fecske villan a víz felett.
Sirálytoll a tiszta hóban,
miféle játék érkezett?”

Összességében elmondhatom, hogy ismét egy nagyon különleges és számomra igen csak fontossá vált könyvet vehettem kézbe.

Ajánlom a költészet szerelmeseinek és minden olyan olvasni szerető léleknek, aki kedvét leli a grafika és verselés különlegesen ható, együttes kombinációjára.

Amennyiben elolvasnád a könyvet, megteheted, ha a Libri oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy


1 megjegyzés:

  1. Elhalmoz a figyelmével, Niki, köszönöm! Azt is, hogy úgy látja a szövegeimet, mintha egy tüköt túloldaláról látnánk egymást. Szóval, köszönöm!

    VálaszTörlés