2021. április 22., csütörtök

Janikovszky Éva - Naplóm

 

„És ha elmegy, sohase néz vissza. Ez határozottan tetszik nekem.”


Janikovszky Éva írónő nevét úgy gondolom, hogy nagyon sokan ismerjük vagy hallottunk már róla. Gyermekkönyvei sok iskolás és felnőtt korú olvasót is elvarázsolt gördülékeny stílusával és tartalmas témaköreivel. Kisebb koromban jómagam is kerestem a történeteit a megkopott csöpp iskolaikönyvtárban, így nagyon kíváncsian és örömmel fogadtam, mikor lehetőséget kaptam a Móra Kiadótól, hogy olvashatom idén megjelent, bővített kiadású naplóját. Ezt ezúton is szeretném megköszönni nektek.

Először is szeretném felhívni a figyelmeteket a Móra Kiadó oldalán található széleskörű gyűjteményre, melyben az alkotó rövid életrajzi áttekintése mellett az általa írt könyveket is megtaláljátok. (Ezt itt tudjátok megnézni).

Szeretnék pár szót ejteni a könyv borítójáról, ahogy már megszokhattátok tőlem. A kötet elején egy régies fotó látható, mely az ifjú írónőt ábrázolja. Ami viszont a hátsó illusztrációt illeti, le vagyok nyűgözve, hiszen az alkotó kézírása és a fülszöveg között egy bizonyos diafánia érzékelhető - ez a kettős hatás nagyon megfogó volt a számomra.

Az írónő 1926. április 23-án született Szegeden, Kucses Éva néven, melyet később magyarosíttatott. A szegedi irodalmi élethez több szállal is kötődött, hiszen nagypapája a Bartos Lipót könyv- és papírkereskedést működtette, valamint Gyermekek Világa címmel hetilapot is kiadott.  Kamaszlányként szépirodalmi vonzódását szülei válása után nevelőapja, Donászy Ferenc ösztönözte és segítette. Középiskolai tanulmányait az akkori Árpád-házi Szent Erzsébet Leánygimnáziumban végezte el, ahol sajnos egy mély traumát kellett elszenvednie - édesanyja szüleinek 1944-es deportálása után, a származása miatt megszégyenítették -, ennek következtében idegösszeroppanást kapott. Egy kisebb kimaradás után tudott csak leérettségizni. Tizenegy éves korától naplót írt, amibe minden olyan gondolat, kérdés, esemény vagy személy belekerült, aki közvetve megragadta a figyelmét, érzelmileg megindította vagy egyszerűen koránál fogva még nem tudott megérteni. (További fontos és érdekes részleteket és életének főbb mozzanatait itt olvashatjátok el! )

Naplóm című könyv egy töredéki memoár is tulajdonképpen, mivel a tizenegy éves leányként kezdett és tizennyolc éves koráig megélt eseményeket, gondolatokat, szerelmeket, örömöt, bánatot és álmokat tartalmaz. A képekkel alátámasztott, sok egyéb és részletes információkkal díszített kötet, egy kincs az utókor számára, elvégre ritkaságszámba megy, ha személyes feljegyzések ennyi idő elteltével is fennmaradnak szinte hiánytalanul.

Szubjektív véleményem a könyvről, hogy sajnos az elején számomra nehezen voltak befogadhatóak egy tizenegy éves gyermek gondolatai. Az akkori centúriális, korabeli kifejezésmód nem okozott problémát, sőt kimondottan érdekesnek találtam, viszont vannak olyan rövidítések, amelyek az alsó magyarázat alapján sem voltak teljesen értelmezhetőek a számomra. Az akkori iskolai élet, a fiúzás különböző aspektusai és a családi dekompozíció sem tette érdekesebbé az olvasottakat, sőt inkább depresszív lettem tőle. Sokáig nem is értettem, hogy miért ilyen erős ez az emocionális hullám, de végül beláttam, hogy képtelen voltam azonosulni ennek a cserfes kislánynak a személyiségével. A későbbi időszakában leírtak viszont lenyűgöztek és tulajdonképpen ennek köszönhetően tudtam félretenni a fenti aggodalmaimat is. Ahogy cseperedett az írónő és szélesedett a tudása, az írástechnikája is folyamatosan fejlődött és tulajdonképpen így vált a szemeim előtt egy leánykából fiatal felnőtt nő.

Ami az eseményeket illeti nehéz szívvel olvastam a háborúról, az emberekkel való bánásmódról és a különböző incidensek igazságtalanságáról.

Összességében elmondhatom, hogy egy nagyon hiteles képet kapunk az II. világháború körülményeiről egy értelmiségi ifjú hölgy szemszögéből, mely még a leghidegebb szívet is megérinti. A Naplóm nem csupán egy egyszerű könyv a mindennapokról, hanem egy fénylő életszilánk, mely beékelődik a bőrünk alá és nem ereszt.

Ajánlom mindenkinek kortól és nemtől függetlenül, hiszen minden élet egy csoda. Nem mindegy, hogy milyen rögös úton indulunk el és milyen értékes felnőttként éljük le az életünket.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Móra Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése