2020. november 8., vasárnap

Nagy Eszter – Tóth Gergely - Örök tűz

 


„Visszapörgeted az eseményeket a kezdetektől. Onnantól, hogy felkeltél és magadhoz vetted azt a tárgyat, s ha legyőződ magadban a kétségbeesést, kitisztul elméd és képessé válsz odafigyelve gondolkodni. Ez igaz az életünkre is. Már a történések elején ott a válasz mindenre, csak észre kell venni!”


Erre a könyvre egy másik munkám alkalmával figyeltem fel, de igazán azért vettem meg, mert Rómáról keveset olvastam eddig és szerettem volna a tudásomat bővíteni. Annak kimondottan örültem, hogy nem félpucér férfi látható a borítón. Sokkal szebb és érdekesebb ezzel a képpel és kimondottan tetszik, hogy letükrözi egy fontos momentumát a történetnek. Nagy Esztert írónőtől még tavaly volt szerencsém olvasni az Életünk harcai alkotását, mely annyira megfogó volt a számomra, hogy anyósomnak megvettem ajándékba, mert szerintem ezt olvasnia kellett. Tóth Gergely írói munkásságát eddig nem ismertem, de ez a könyv egy nagyon jó alapot adott arra, hogy figyeljem a későbbiekben további írásait.

Ez a történet bár nem napjainkban játszódik, mégis valós és hithű érzelmekkel, eseményekkel van felruházva. A történelmi szál nagyon izgalmas volt a számomra, olyannyira, hogy bizonyos részeknél félretettem a könyvet és rákerestem az adott csatára, eseményre.

A kötet egy Vesta papnő, Serena és egy fiatal katona, Marcus szemszögéből ismerteti az eseményeket. A két szemszögből írt történet először lassú folyású, hagy időt az olvasónak, hogy hozzászokjon a kor sajátosságaihoz és miután ez megtörtént, akkor vezeti be igazán az izgalmakba. Úgy gondolom ennek a könyvnek az olvasásához kell némi történelmi tudás, legalább is a szándék feltétlenül, hogy ha nincs is meg a kellő ismeret, akkor utána nézzünk az adott kornak és eseményeknek. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert ezzel az ismerettel egy teljes mozivászonnyi kép elevenedik meg az olvasó szemei előtt és képes lesz ketté választani a történelmi hátteret és a valóban fontos, bár néhol megbúvó szerelmi szálat. Nem szeretném lelőni a csattanót, de azt gondolom, hogy sejtitek ez a kapcsolat bűnnek számított és halállal járt, ha lebuktak a szerelmesek.

Serena karaktere számomra a legmegfogóbb az összes többi szereplővel együttvéve. Mert bár nagyon részletesen nincs kidolgozva a két szerelmes fél személyisége, jellemfejlődésük nagyon szépen követhető és a lelki tusájuk által is nagyon sokat lekövetkeztethet a szemfüles olvasó. Serena számomra az a hősnő, aki megmutatja, hogy nőként igen is lehetett bármely korban és időben nagyon erősnek és bátornak is lenni. Megvívja a maga csatáit mind önmagával, mind a külvilággal, mégsem tér le célja felé vezető ösvényről és végig csak ennek él. Marcus számomra kicsit homályba vész, mert bár itt is megfigyelhetőek a fent leírtak, mégsem tudtam a karakter mögé látni és ez kissé zavarta az olvasási élményemet.

Számomra a szavak használata az egyik vesszőparipám, hiszen a magyar nyelv olyan színes és sokféle, mégis alig merjük használni. Ez a történet más, mint a többi, mert az érzelmi ábrázolásmód még az én lelkemet is feltöltötte, sőt mi több átmelegítette. Csodálatos kifejezésekkel találtam magam szembe és bár a testiség halvány fátyla is fellebben a szerelem szellőjétől, mégis inkább elmélyítette ezt az érzést, sem pedig kizökkentett volna.

Nagyon elégedett vagyok a történettel, nem csak a szavak használata miatt, hanem ezért a befejezésért még az én szívem is belesajdult és elmorzsoltam pár könnycseppet. Ez az utolsó idézet pedig nagyon mély nyomot hagyott bennem. Nézzétek csak!

„ Egy lélek szétszakadt, szívem meghasadt,

Könnyeim kifolytak, nincs helye titoknak.

Testem a börtönöm, várj, mindjárt megszököm!

Egy szoba a föld alatt, reményem nem maradt.

Lámpás pislákol, mindenhol csend honol,

Lángja kialszik, lelkem megnyugszik. „

Nem gondoltam volna, hogy kedvenc lesz ez a történet, de az író páros megtalálta azt az összhangot a valóság és a fikció között, amitől még az én lelkem is szárnyra kapott. Nagyon örülök, hogy olvashattam és remélem még lesz alkalmam más közös alkotásukat is kézbe venni.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, a NewLine Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése