2022. március 9., szerda

Benjamin Ferencz - Mindig csak az igazat

 

„Ha befelé sírsz, akkor legalább kifelé nevess, különben belefulladsz a saját könnyeidbe (…).”



Az életünk folyamán legalább egyszer megkérdezik tőlünk, hogy ki a példaképünk! Ez az önmagában látszólag egyszerű kérdés nem is olyan könnyű, hiszen ki az az egy személy, akiről bátran kijelenthetjük, hogy megtestesíti mindazt, aki lenni kívánunk! Persze, ha nem vesszük annyira komolyan, akkor mondhatunk bárkit, de ha belegondolunk nagyon fontos, hiszen meghatározza a rólunk kialakított képet és tulajdonképpen akaratlanul is megmutatja, hogy kik vagyunk ott bent. Sokszor nem gondoljuk át, hogy ezek a kérdések mennyire befolyásolják a világról alkotott nézeteinket vagy éppen azt, akikké lenni kívánunk. Ennek a bevezetőnek elsődleges célja, hogy rávegyelek kedves olvasó arra, hogy felelj erre az egyszerű kérdésre! De mielőtt megteszed, kérlek, hogy gondold át a választ, és hidd el, meg fogsz döbbeni az eredményen! Tehát a kérdés így szól: Kit tartasz példaképednek?

A történelem, -ahogy a divat is- folyton megismétli önmagát, hiszen a régi szabásminták adják az alapot és a kor szelleméhez hűen ezekhez tesszük hozzá az újat, tehát egy szeletet önmagunkból. A történelem is ilyen, elvégre az ember teremtette a múltat, amely bukásaival és győzelmeivel tette lehetővé azt a világot, ahol jelenleg élünk. Ez a világ semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a régi, elvégre most is emberek vagyunk, gyarlók, önzők és nagyravágyók. Mégis, a múlt hibáiból – ha lassan is – tanulunk, és hittel telve reméljük, hogy az új kor fő színeit nem a vörös és fekete teszik ki. Az előbbi a feleslegesen kiontott életek után maradt pillanatnyi nyom, amelyet az idő beszárít és elkoptat, az utóbbi pedig a sötét világ, amely a pusztítás után maradt. Ahogy mondani szokták egy háborúnak csak pillanatnyi nyertesei vannak, de az őszinteség falai mögött minden nemzet gyászolja az elhullottakat.

Ez a könyv egy olyan darabja a hosszú évek óta tartó olvasási ciklusomnak, amely megmutatta, hogy érdemes kutatni és keresni, hogy végül megleljem azt az egy alkotást, amely legalább olyan fontossá válik számomra, mint másoknak a vallásuk szent szövegei.

Benjamin Ferencz - Mindig csak az igazat című könyve 2021-ben jelent meg az Open Books Kiadó gondozásában. A borító terve Csík Vince munkáját dicséri, amelyen a szerző látható. Őszintén szólva jó érzés volt tudattalanul is rátekinteni, elvégre egy bölcs és nyitott tekintettet láttam magam előtt, amely megadta számomra azt a lelki löketet, amely egész olvasásom folyamán kitartott és végül megerősödött bennem.

Benjamin Ferencz egy igazi túlélő, hiszen elmúlt száz esztendős, amikor megírta a mostani kötetét és még energiája teljében volt. Ez a férfi egy nyitott lélek, aki a nagy gazdasági világválság idején, egy szegény magyar bevándorló család gyermekeként nőtt fel Amerikában. Borzalmas körülmények között nevelkedett, egy idegen földrész rideg valóságának legszegényebb negyedében, Hell’s Kitchen-ben. Már egész fiatalon rájött arra, hogy ha eredményeket akar elérni az életben, akkor neki magának kell előteremtenie a rávalót, így kíváncsiságának, elszántságának és némi szerencsének köszönhetően egy dohos, patkányokkal teli pincéből egészen a Harvard Egyetem jogi karáig küzdötte fel magát. Életében, a maga 150 centijével mindig hátrányból indult és pont ezért még jobban kellett küzdenie és akarnia. Az emberek sokszor gúnyolódtak rajta magassága, származása vagy éppen társadalmi helyzetéből adódó hiányosságai miatt, de pont ezért, a kitartása és szorgalma segítette át a nehéz időkben. A II. világháború kitörését követően számos egységhez jelentkezett, de rendre visszautasították, míg végül mégis megtalálta a maga helyét. Kitüntetéseit a háború öt nagy nyugat-európai csatájában való részvétele után kapta és részt vett a normandiai partraszállásban is. Később tíz koncentrációs tábor felszabadításának volt tanúja és végül a nürnbergi amerikai katonai törvényszék főügyészeként is dolgozott. Egész életét a világ jobbá tételének áldozta, hűen és kitartóan hirdetve: „hogy az igazság mindenekfelett fontos és hogy a háború nem megoldás semmire”. Ha részletesebben meg szeretnéd ismerni ezt a kiváló gondolkodót, akkor vedd kézbe ezt a könyvet!

„Vizsgálódásaim szerint a háborúknak három fő okuk van. Az első a vallás – az  emberek ölni és meghalni is hajlandók, ha úgy érzik, veszélyben forog az istenük. A második a nacionalizmus – az emberek ölni és meghalni is hajlandók, ha úgy érzik, veszélyben forog a hazájuk. A harmadik ok gazdasági – aki nem tud enni adni a feleségének és gyerekeinek, az hajlandó lesz ölni és meghalni is az élelemért.

Amióta a kis Dávid legyőzte a nagy Góliátot, azt hisszük, hogy követ dobálni nemes cselekedet. Nem fogjuk fel, hogy ideológiákat nem lehet fegyverrel kiirtani. Feltételezzük, hogy ha odamegyünk, és lemészároljuk az ellenségeink felét, akkor győztünk. Ez őrült gondolkodás, de ma is létezik. Néha, mint ahogy Ruandában történt, ugyanolyan vallású és bőrszínű emberek mészárolják egymást, csak mert a hitük kicsit eltér egymástól.

Ártatlanok meggyilkolásával nem lehet megoldani problémákat – nem az áldozatok hozták a döntéseket. Különösen igaz ez a mai kibervilágban, amelyben a következő háború lesz a legutolsó. Az már a bolygónk végét hozza el. Mindenkinek el kell ítélnie a háborút, és nem lehet elég fiatalon kezdeni. Hogyan sikerülhet? Az egyszavas válaszom: lassan.”

A könyv egy része memoár, de egy másik oldalról pedig „emberiség napló”. Egy hiteles forrás szemszögén keresztül ismerhetjük meg az emberiség történelmének és létezésének egyik legnagyobb szégyenét, a II. világháborút. Hiteles forrás az a személy, aki személyesen átélte azon borzalmakat, amelyek a frontvonalakon zajlottak és pont ezért, mindentől függetlenül képes volt ember maradni és egy jobb, békésebb jövőért harcolni.

„Országaink a kultúrák között zajló, egyre intenzívebbé váló háborúk csatatereivé váltak, mivel az „ők vagy mi” típusú gondolkodás kizárja az empátiát és lehetetlenné teszi a kompromisszumot. A bejáratott gazdasági rendszerek egyenlőtlenséget és korrupciót szülnek, a zsarnokok egymás ellen fordítják a kisebbségeket, miközben ők maguk az alkotmányos kereteket és intézményeket támadják. Egyre komolyabb veszélybe kerülnek azok az értékek és eszmények, amelyeket eddig természetesnek hittünk: például az igazságosság és a nagylelkűség.”

A könyv számos formában felhívja a figyelmet a politika és elnyomás adta zsarnokságra, különösen nagy hangsúlyt fektetve és többszöri visszatekintésekkel alátámasztva, hogy minden nemzet olyan vezetőket kap, amelyeket megtűr és bár a történelem formálja egy társadalom morálját, mégis fontos hinni, hogy az agresszió nem megoldása a problémáknak, sőt azok tetézésére ad alapot. A nagy közeg szemléletének gyökeresítése, már az óvodás korban elkezdődik, hiszen a szabályok mibenléte meghatározza a mindennapokat és tulajdonképpen megszokássá válik az egyén számára.

„A világ minden gyereke hasonlóképpen működik. Kortársi közegben nem érdekli a faj, a bőrszín, a hit különbsége, és míg valaki fel nem világosítja, természetesnek veszi a helyzetét, hiszen nem ismer mást. Nem törődik az emberek közti szakadékokkal, semmit sem tud az anyagiakról vagy az eltérő lehetőségekről, fontosabb számára a közösségi érzés, a vidámság, a szabadság és a függetlenség. Nekünk, felnőtteknek is törekednünk kellene rá, hogy megőrizzük ezt a szellemi beállítottságot.”

Saját élményemként szeretném ezt az idézetet a figyelmetekbe ajánlani, elvégre ebben a pár mondatban benne vagyok én is és sokan mások is. Kérlek, olvassátok el!

„Néha olyan létra jut az embernek, amelyen nem akar felmászni – de ez még nem jelenti azt, hogy nem is tud rajta felmászni, és még az is megeshet, hogy odafent szebb kilátás várja. Ne fordíts hátat egy eléd kerülő helyzetnek, csak mert nem tökéletes, vagy másra vágytál; tedd oda magad, dolgozz a legjobb tudásod szerint, és kiderülhet, hogy több hasznod származik belőle, mint gondoltad volna!”

Szubjektív meglátásom szerint ez a könyv csodálatos, még akkor is, ha elsődlegesen egy emberi lélek kiemelkedő tettei és megingathatatlan hitére támaszkodó memoárként szolgál. A kötetnek nagyon sok humor és szörnyűség együttese adja a pikkantériáját és ébresztőként szolgál minden olvasónak, hogy nézzen körül környezetében, a nemzetében és lássa meg a valóságot. Mert lehetünk bármely nemzet gyermekei, lehet eltérő a bőrszínünk, a vallásunk, az identitásunk, sőt a politikai nézetünk is, akkor is emberek vagyunk. Egy olyan bolygón osztozunk és szívjuk a levegőjét, melynek nincsenek határai és egy biztosabb jövőről álmodunk, amelyet gyermekeinknek hagyhatunk örökségül.

Az értékelésem elején feltettem egy kérdés, miszerint ki a példaképed, de én még nem feleltem erre. Azt gondolom, hogy határozottan és hittel állíthatom, hogy számomra Benjamin Ferencz az a személy, aki megtestesíti mindazt, akit embernek és felemelő léleknek hívok. Szeretnék méltó lenni ahhoz, hogy a magam utamat járva, az ő példáját követve harcoljak az igazság, a szabadság és egy agresszív háború mentes jövőért. Ezt pedig sok tanulással és bátorsággal fogom elérni!

A könyvet utazókönyvként vehettem először kézbe, amit itt is szeretnék megköszönni. Hálás vagyok a tulajdonos türelméért, mert szokásomhoz hívem több ideje nálam van, mint az eredetileg lehetett volna és azért is külön említést tennék, hogy nem koppintott az orromra. KÖSZÖNÖM!

Összességében úgy gondolom, hogy ennek a kötetnek méltó helye lesz a könyvespolcomon és minden évben legalább egyszer kézbe fogom venni.

Ajánlom a könyvet neked, kedves olvasó és minden olyan személynek -nemtől és kortól függetlenül-, akinek nem mindegy, hogy milyen a környezete, aki még hisz a háborúmentes, békés jövőben, és aki képes a maga szerény életterében, apró változásokkal felülemelkedni a káoszon. Mert ne feledd: „Minden lehetetlen, amíg valaki meg nem csinálja.”

Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnéd te is elolvasni, akkor az Open Books Kiadó weboldalán meg tudod rendelni.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése