2021. január 14., csütörtök

Azzá válsz, amit megeszel…

 


Azzá válsz, amit megeszel, vagy legalábbis hatással van a szervezeted és így a bőröd állapotára is! Viccet félre téve arra figyeltem föl, hogy egyre többen lesznek valamire érzékenyek vagy allergiások a környezetemben. Glutén érzékenység, laktóz intolerancia, tejfehérje (kazein) allergia, stb. Szoktak is kérdezni, hogy ez vagy az mitől és miért alakul ki. Kicsit körbejártam a témával kapcsolatban.

Az első és legfontosabb dolog, amit megkérdeznék Tőled. Belegondoltál már abba vagy eszedbe jutott az a kifejezés, hogy élelmiszeripar? Az összetett szó második szavával van a probléma. Az élelmiszereinket, amelyeket megeszünk, mindet gyártják. Ízfokozók, tartósítószerek és E-betűs valamik, amelyek ki tudja micsodák. A legolcsóbb tartósítószerek a tejsavó, a tejpor. Az agyon finomított élelmiszerek, alapanyagok mind fehérek: fehér liszt és fehér cukor, ezekről már annyit olvashatsz máshol, amennyit bírsz.

Ezek az adalékok és tartósító szerek, pedig nemcsak a szervezetünknek nem tesznek jót, de sokszor a bőrünkön keresztül szeretne megszabadulni tőlük, ami nem annyira egyszerű. A bőrünk pedig nemcsak a külső hatásoktól véd meg minket, hanem mint kiválasztószerv is működik. Ha túl sok transzzsírt, cukrot, tejet fogyasztasz egy idő után az a bőrödön is meg fog látszani. A zsírtól és a tejtől pattanásaid lehetnek, a cukortól pedig ráncos leszel – ez utóbbi a glikáció folyamata, melyről már írtam. (Lásd)

Az egyéb tartósítószerektől a pattanásokon túl egyéb nyavalyák is „boldogíthatnak”. Kiütések, allergiás reakciók, ekcéma és ezeknek az oki megszüntetése igencsak nagy fejtörést okozhatnak, mire sikerül megtalálni a megoldást. Ilyenkor és már az első tüneteknél, ami lehet akár súlyos hasmenés is, érdemes felkeresni a háziorvost, aki jó esetben vérvételre küld. Ez a leggyorsabb módja, hogy kiderítsd, hogy mi a probléma fő okozója. Természetesen, ha enyhék a tüneteid, akkor te is megfigyelheted, mely ételek után jelennek meg a pattanásaid, de ez egy hosszadalmas folyamat és nem is biztos, hogy rájössz, pontosan mi okozz a problémádat.

A bőröd egyébként egy nagyon jó „jelzőberendezés” is, ha tápanyaghiányról van szó. Ha vízhiánytól szenved cserepes lesz az ajkad és szárazabb a bőröd, de a B12-vitamin hiányra is utalhat, ez azonban ritka. Ha viszket, akkor cinkhiány is lehet a háttérben. Ha extrémen kezd száradni a bőröd, akár foltokban és viszketést tapasztalsz, kiütéseket veszel észre magadon és nem szűnnek a tüneteid pár nap alatt vagy súlyosbodnak, érdemes orvoshoz fordulnod.


Alapvetően a szerveztünk makro és mikro tápanyagokkal működik. Makro tápanyagok a fehérjék, szénhidrátok és zsírok, alapvetően ezek az energiahordozók a szervezet számára, míg a mikro tápanyagok: az összes nyomelem, vitamin, ásványi anyag és enzim, melyekből kb. 40 félét kell bevinnünk a szervezetünkbe. Amikor tápanyagok szabadítják fel emésztés során a makro tápanyagokból az energiát, a kettő együtt képes felszívódni, például az E-vitamin zsírokban oldódó vitamin ezért szükséges valamilyen olaj vagy zsír nemű anyag a bevitt táplálékban. Röviden a makro és mikro tápanyagok viszonya: egyik sem létezhet a másik nélkül.

Az ásványi anyagok nagyon sokat segíthetnek a bőröd a működésében is, például a kálcium és magnézium a bőrben lévő érhálózat összehúzódására és elernyedésére is hatással van. Így mindig gondolj arra, hogy amit megeszel azzal nemcsak a szervezeted támogatod, hanem a bőrödet is. Érdemes odafigyelned a bevitt táplálékok minőségére és a káros élelmiszereket visszafogni, még ha nehéz is. Nem mondom, hogy mondj le a gyors ételekről vagy az édességről, csak érdemes mértékkel fogyasztani. Az a legjobb, ha sokféleképpen étkezel, akkor nem lehet nagy baj, a szervezeted úgy is jelzi, ha valamire vágyik, valamilyen tápanyagra szüksége van.

Írta: Zsuzsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése