2021. március 3., szerda

Érzékeny bőr kezelése

 

A népesség körülbelül felének van érzékeny bőre. Kipirosodik, viszket és húzódik. Sokszor a kiváltó okok sem teljesen ismertek. Lehetnek külső okai a bőr szenzibilizációjának, de lehetnek belső okai is, például életmód által kiváltott, egyes folyamatok felborulása a szervezetben.


A bőr védőgátat biztosít a szervezetünk és a külvilág között. Védelmet nyújt a külső környezeti hatásokkal szemben és segít megtartani a hidratációt. Érzékeny bőrűek esetén fennáll a fokozott transzepidermális vízvesztés (TEWL), amely számos probléma forrása lehet. Amellett, hogy a bőr húzódik, feszül, akár viszkethet is, érdessé válhat, égető érzés és kipirosodás jellemezheti, ezeken a tüneteken túl még kiütések, duzzadás, hámlás, pikkelyesedés is felléphet. A fokozott vízvesztés miatt pedig az idő előtti öregedéssel is számolni kell.

Ezeket a tüneteket alapul véve az érzékeny bőrt több típusba sorolhatjuk. Az aknéra az a bőrtípus hajlamos, amely faggyúmirigyei fokozottan működnek és a bőrfelszín olajos, zsíros tapintású. A magas faggyútartalom miatt jellemző, hogy a pórusok könnyen eltömődnek és a pattanásokat okozó baktériumok elszaporodnak.

A rozácea az egyik leggyakoribb érzékeny bőrtípus, mely minden esetben öröklött hajlam. Nehezen vagy egyáltalán nem múló bőrpírral jár. Az epidermiszben lévő erek egy idő után képtelenek az összehúzódásra, tágultak, és ez okozza a bőrvörösséget. Főként az arc középső részén: az orron és környékén, az orcákon, a homlok alsó részén és az állon figyelhető meg. Nőknél gyakoribb az előfordulása, míg férfiaknál az orr megnagyobbodása jellemző (rhynophyma). Súlyos esetben bőrgyógyász képes megfelelő terápiával enyhíteni a panaszokon.

Kozmetikum és allergia okozta érzékenység esetén mindig fel kell keresni a bőrgyógyászt, aki a megfelelő ellátást, allergiás tesztek elvégzését és a szükséges gyógyszeres kezelést beállítja!

Az érzékeny bőr kialakulásának okai sokszor ismeretlenek. A környezeti hatások is kiválthatják, például a városi élet és az ezzel járó környezetszennyezés, szmog, szállópor, de a klímaváltozást, a szélsőséges időjárást is idesorolhatjuk. A belső folyamatok felborulása is hatással van a bőrünkre. Az életvitelünk, az elfogyasztott élelmiszerek minősége, adalékanyagai is befolyásolhatják bőrünk állapotát.

Bőrünk egy érzékeny szerv, amely nagyon jól jelzi a szervezetünkben végbemenő folyamatok defektusait, melyek általában valamilyen mikrotápanyag vagy vitaminhiányra vezetők vissza.

Az érzékeny bőr ápolásában mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a kezelendő bőrfelület gyulladásra hajlamos, így olyan termékeket kell alkalmaznunk, amelyek nyugtató összetevőket, növényi kivonatokat tartalmaznak.


Az Aloe vera hatékonyan csillapít mindenféle bőrirritációt, gyulladáscsökkentő hatású, ismeretlen eredetű allergia ellen is bevethető. A gyulladáscsökkentő hatása a sejtszintű salaktalanításnak köszönhető. Több, mint kétszáz féle hatóanyagot tartalmaz: mikrotápanyagokat, vitaminokat, enzimeket és esszenciális aminosvakat.


Az Ázsisi gázló (Centella asiatica) egy ősi keleti orvoslában bevált gyógynövény, mely az erek állapotát hivatott óvni. Hatása az erek falát felépítő endothel sejtek megfelelő működését képes támogatni, ezáltal megnöveli a véredények tenziójának képességét, így csökkentve az érzékenységgel járó bőrpírt.


Az Igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) glicirhizin tartalma csökkenti a neurodermatitiszt, az ödémát, mérsékli az ismert és ismeretlen allergia tüneteit. Semlegesíti az allergének érzékenységet okozó hatását. Érzékeny bőrre való és napozó krémek egyik alkotó eleme. Glicirhizinsav tartalma miatt a kozmetika kortizonjának is nevezik.

Mikrotápanyagok közül a B-vitaminok segíthetnek az érzékeny bőr energetizálásában. Fontos szerepük van a szöveti megújításban, különböző biokémiai folyamatokat szabályoznak a bőrben, főként a biológiai oxidáció energiatermelő folyamatait és a sejtosztódás során kiemelkedő a szerepük az örökítő anyag épségének megőrzésében.

Az érzékeny bőr ápolása is megfelelő tisztítással kezdődik. Az irritációt kiváltó ágensek eltávolítása miatt kímélő lemosót ajánlott alkalmazni. Utána pedig védelmet kell biztosítani neki, megelőzve az irritáció újbóli kialakulását, illetve segíteni az ellenállóképességének a visszaállítását. A nem megfelelő termékek súlyosbíthatják a tüneteteket.

Az alábbi összetevőket érdemes kerülni az érzékeny bőrüeknek: menta, kakukkfű, zsálya, fahéj, kámfor, szegfűszeg, citromfű, rozmaring. Az illóolajok is tiltó listásak, csak úgy, mint az alkohol és alkohol származékok, az illatanyagok és parfüm (fragrance) tartalommal bíró termékek. 

Írta: Zsuzsi

    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése