2023. július 19., szerda

B. Habarics Kitty - A rettenetes rumlipók

 

„Szívem teljen szeretettel,
így induljon el a reggel!
Gyere, öleljük meg egymást,
s feltöltődik szívünk, meglásd!”


Kimondottan szeretem az olyan meséket, ahol a főszerepet valamely állatka nyeri el magának. Így esett a választásom pár hónapja erre a kis kötetre, hiszen egy nyuszi családot ismerhetünk meg.

B. Habarics Kitty szerző immáron második kötetét vehettem kézbe, hiszen még valamikor 2021 tavaszán olvastam Az évszakok című mesekönyvét, amit rögtön a szívembe is zártam. Az írónő egy sajátos felhanggal szólítja meg kis olvasóit, ezért a mesék mindenkinek remek szórakozást ígérnek az első oldalaktól. Ha az írónő munkásságára vagy kíváncsi, akkor javaslom, hogy tekintsd meg honlapját vagy kövesd őt Facebook oldalán!

B. Habarics Kitty - A rettenetes rumlipók című mesekönyv 2023-ban jelent meg a Katica Könyv Műhely Kiadó gondozásában. A mese illusztrációi bájosak, ahogy már megszokhattam, hiszen most is a szerző munkáit láthatjuk. Továbbá ez a Két nyuszi mesesorozat kilencedik része, amely igen mulatságosra sikeredett.

A kötet három aprócska mesét és ugyanennyi verset foglal magába, amelyek egy-egy jellegzetes tematikában íródtak. Lássuk is őket:

 - Két nyuszi és a rettenetes rumlipók
- Két nyuszi és a huncutfüllentő
- Két nyuszi és a hercehurca hisztimanó
- Rakjunk rendet!
- Alszik a rét
- Reggeli köszöntő

A témakörök – mint már sejthető – a kisebb gyermekekkel kapcsolatos mindennapi problémákból merítkeznek, ilyen például a rendrakás, a füllentés vagy a reggeli hiszti is. A versek pedig tulajdonképpen kiegészítik a fentieket.

„Egy és kettő, három, négy,
a szobádban rendet tégy!
Mókás volt a nagy rumli,
ideje elpakolni!”

Kép: NiKy m.i.

Számomra azért fontosak a szeretet nyelvén megírt történetek, mert sokszor fázom lelkileg is, hiszen súlyos tartalmú könyveket olvasok többnyire. A sok emberi sors, amely válogatás nélkül tárul szemeim elé – legyen szó fikcióról vagy igaz történet alapján íródott alkotásról – többnyire mélyen érintenek és nehéz regenerálódni utánuk. Talán túl komolyan veszem az olvasottakat, de ezek után már érthetőbb, hogy miért is örülök, ha egy-egy ilyen bájos könyvecskét foghatok kezeimbe.

Ha választanom kell a mesék közül, akkor úgy gondolom, hogy a Két nyuszi és a huncutfüllentő történetet emelném ki, mert, egy kis kalamajka után, a bátorság és igazság győzedelmeskedik, és nagyon tudom becsülni ezt a két jellemvonást mindenkiben.

„[…] Büszke vagyok rád, hogy megmondtad az igazat, és boldog vagyok, hogy megpróbáltad helyrehozni a hibádat.
-Tudod, […] mindenki elvét olykor ezt-azt.”

Továbbra is úgy gondolom, hogy a szerző csupaszív könyvei a kortalan felnőtteknek is remek kikapcsolódást nyújtanak, és a kisebb gyermekekkel való közös olvasás pedig egy csodálatos időtöltés, amely közelebb hozza a családtagokat. Ezért olvassatok sokat együtt és ki tudja, hogy nálatok sem bukkan-e fel a rettenetes rumlipók egyszer. És ne feledjétek: „[…] az a fontos, hogy őszinték legyünk egymással, és ha vétünk is olykor, megpróbáljuk helyrehozni a hibánkat. Nem baj, ha nem sikerül, a lényeg, hogy igyekeztünk.”

Ha szívesen elmerülnél ebben a mesekönyvben, akkor nem kell mást tenned, mint a Katica Könyv Műhely weboldalára ellátogatnod.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése