2022. március 14., hétfő

Mészöly Ágnes - A lila boríték

 

„Nehéz a különleges emberek dolga…”




Manapság egyre több mesekönyv kerül a könyvesboltok polcaira, amelyek különböző formában csalogatják magukhoz olvasójukat. Van olyan kötet, amely a képi világával fogja meg a tekinteteket és akad olyan is, amely a fülszöveggel éri el célját. Bárhogy is történjen, egy mese csak akkor ér valamit, ha a kis olvasója lelke hozzá tud kapcsolódni. És vannak azon könyvek, amelyek már többre hivatottak, elvégre egy bizonyos korosztálynak szólnak, és segítő kezet nyújtanak az adott gyermek fejlődéséhez.

A Móra Kiadó, Már tudok olvasni sorozata a fent említett könyveket fogja egy csokorba, amelyek elsődlegesen a megfelelő szintű olvasás gyakorlását teszik lehetővé. Ezekről a könyvekről itt tudhatsz meg többet.

Mészöly Ágnes - A lila boríték című könyve 2022 első friss megjelenéseinek egyike, amely a már fent említett kiadó gondozásának köszönhetünk. Számomra elsőre a borító illusztrációja hívott magához, amely jelen esetben Szabó Imola Julianna csodás keze munkáját dicséri.

Ebben a történetben megismerkedünk egy kisfiúval, Levivel, akinek nem túl rózsás kezdetben a kedve. Sajnos a nyár nem úgy alakult, ahogy eltervezte, hiszen kettesben kell töltenie édesapjával. Levi anyukája ugyanis kutató és egy csodás lehetőséggel élve éppen az űrben végzi nem mindennapi munkáját. Levi tisztában van azzal, hogy mennyire kivételes helyzetben van, de a meleg, puha anyai ölelés hiánya nagyon nehézzé teszi ezt az időszakot. Végül édesapjával felkerekedve Zebegénybe utaznak, a régi családi házba, hogy az ott töltött idő alatt feltöltekezzenek élményekkel és emlékekkel. Ráadásul előkerül egy titokzatos levél is, ami bár nem szokatlan, mégis ebben az esetben különleges. Vajon sikerül-e Levinek feloldódnia? És miért is olyan fontos a Posta? Nos, ezekre nem felelhetek, de hidd el, hogy megéri elolvasni a könyvet.

„– Rengeteg titkot rejt ám egy régi épület!”

Számomra ismételten nagyon kellemes csalódást okozott a szerző. Annyi formában olvastam már tőle, hogy felsorolni sem tudom, mégis minden alkalommal, egy csodával ér fel munkája. Ez a képzelete gazdagságának és a témaköröknek is köszönhető természetesen.

Jelen esetben egy kedves kisfiú kalandját olvashattam, amiben nagyon sok szeretetre és egy csipetnyi tudományra lelte. Kell ennél több?

A mesekönyv már olyan gyermekeknek szól, akik tudnak egybefüggően, akár hosszabb mondatokat is elolvasni, mégis szükséges a gyakorlás. Itt is fellelhetőek a kiemelt, szótagolt szavak. A szöveg könnyen követhető és érthető, így aki pusztán szórakozásból veszi kézbe, annak is felhőtlen élményekben lehet része.

És egyben hálás is vagyok cseppet ennek a mesének, hiszen egy komoly szakmát is bemutat, ráadásul pozitív oldaláról, ami manapság ritka és értékes.

Ajánlom a könyvet minden olvasni szerető ifjú léleknek, hiszen a mesék arra valók, hogy a lelkünk nyitott ajtaján beengedjük, és akár újra álmodjuk őket.

Amennyiben szívesen kézbe vennéd a mesét, megteheted, ha a Móra Kiadó weboldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése