2021. április 27., kedd

Robert J. Sawyer - Kifürkészhetetlen

 

“Mi vagy az elképzelhető leghihetetlenebb vakszerencse eredményei vagyunk – annál is sokkal elképzelhetetlenebb szerencse eredményei, mintha például megnyernéd a lottó főnyereményt minden héten egy évszázadon át -, vagy pedig a világegyetem és elemei szándékosan nagy gonddal lettek megtervezve úgy, hogy az élet kialakulását lehetővé tegyék.”


A könyvet utazókönyvként kaptam, amit itt is szeretnék megköszönni. Köszönöm.

Vajon létezik-e Isten vagy egy kozmikus szuperintelligencia? Teremtette-e valaki (illetve valami) a világegyetemet vagy “csupán” ép ésszel nehezen felfogható léptékű folyamatok eredménye? Létezik-e az evolúció vagy őseinket agyagból gyúrta egy transzcendens feljebbvaló? Hol ér véget a természettudomány és hol kezdődik a természetfeletti?

A világhírű kanadai író Robert J. Sawyer - Kifürkészhetetlen című regénye a Metropolis Kiadó gondozásában jelent meg 2014-ben és a fent említett, mindannyiunkat foglalkoztató, de máig megválaszolatlan kérdésekre keresi a választ.

Történetünk főhőse őslénykutatóként dolgozik egy kanadai múzeumban, ahol egy átlagos hétköznap mindenféle felhajtás nélkül látogatást tesz egy idegen faj. Bár fiziológiailag leginkább nagytestű szőrös pókokra hasonlítanak, a forhilnorok rendkívűli technikai fejlettséget értek el, beutazták már a Naprendszert repulziós hajtóműveikkel – és tudományos vívmányaik ellenére is feltétlen nélkül hisznek Isten létezésében. Együttműködést ajánlanak az emberiségnek, hogy közösen kutassák tovább a Mindenható és az élet eredetét.

“Az evolúció végülis fegyverkezési verseny.”

A regény tekinthető egyfajta vitakötetnek is, a cselekmény zömét az ember tudós és az idegenek képviselője közötti intellektuális csörték teszi ki. Fajtársunk képviselője sziklaszilárdan kiáll a tudomány védelmében a teremtésmítoszokkal szemben, míg a földönkívűliek álláspontja szerint az élet eredete a tudomány eszközeivel nem magyarázható meg. Helyet kapnak azért izgalmasabb mellékszálak is, de a kötet lényegében egy sci-fi környezetbe ágyazott tudományos precizítással megírt dialektus az élet nagy kérdéseiről.

A stílus rendkívül élvezetes és magával ragadó, az író hihetetlen érzékkel vegyíti a cselekményt és a tudományos tényeket, egy percig sem vesztettem el az érdeklődésemet. Lapról lapra tárul fel előttünk a föszereplő élete, belső motivációi és küzdelmei, egy nagyon emberi és esendő karakter, bármelyikünk is lehetne. A szerző nem tör lándzsát sem a tudományos sem a vallásos álláspont mellett, de lenyűgöző érzékenységgel és iróniával mutatja be mindkét oldal hiányosságait. Példa erre az evolúciós beidegződését még egy idegen intelligencia jelenlétében is feladni képtelen főhős vagy az élet védelmében akár gyilkolásra is képes vallási fanatikusok. Muszáj kiemelnem továbbá azt, ahogy a regény mesterien kezeli és fonja össze az egzisztenciás válságot egyéni, faji és galaktikus szinten. Erről ez az idézet a legjobb példa:

“Pascal fogadása jutott eszembe: biztonságosabb – mondta – Isten léte mellett fogadni, még akkor is, ha nem létezik, mint kockáztatni az örökkévaló kockázatot.”

Mindezekből már valószínűleg kiderült, hogy rendkívüli élményben volt részem a kötetnek köszönhetően, ami részben annak is köszönhető, hogy mindenféle előzetes elvárások nélkül fogtam hozzá az olvasáshoz. Bár a műfaj kétségtelenül sci-fi, mégis olyan jól vannak  patikamérleggel adagolva a fantasztikus elemek, hogy bátran tudom ajánlani mindenkinek, akit a kérdéskör akár egy kicsit is foglalkoztat. Talán segít egy kicsit betemetni a tudomány és a vallás között húzódó lövészárkokat és más megvílágításba helyezni ezt a mindannyiunkat érintő örök rejtélyt.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Metropolis Media Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet. 

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése