2020. november 8., vasárnap

Igaz Dóra - Ádám és a dzsúdó

„(…) jó dolog küzdeni. Jó dolog célokat kitűzni, igyekezni, kitartani.

És jó, ha az ember le tudja győzni önmagát.”


Ádám és a dzsúdó kötet a Pagony kiadó idei újdonságai között fedeztem fel. Valamiért már a könyv címe is melegséggel töltötte el a lelkemet, így mindenképpen el akartam olvasni a mesekönyvet. Igaz Dóra könyvei számomra egyet jelentenek a tanulságos, de annál szórakoztatóbb kikapcsolódással. Számos műve jelent már meg, de eddig csak három kötetét olvastam (Egy fiú a csapatból, Tiki otthonra talál és Ádám és a dzsúdó). Eddigi tapasztalataim alapján úgy gondoltam, hogy egy igen csak érdekes és felemelő olvasmányban lesz részem és milyen igazam lett.

Ahogy a címből már kiderül történetünk főhőse Ádám, aki egy általános iskola alsó osztályának tanulója. Igazi izgága gyermek, ezért sokszor megszidják és bizony beírással végződnek a nyugtalan percei. Bár a tanulmányaival nincs gond, mégis nehezen viseli a kötelezettségeket és rendre összetűzésbe kerül a felnőttekkel. Míg nem egyik délután felfedezi, hogy dzsúdó edzést tartanak az iskolában. A kezdeti lelkesedés átcsap egy kissé tudatlan nagyképűségbe, de több tanulságos szituáció után Ádám is felfedezi milyen csapatban „egy mindenkiért mindenki egyért alapon” edzeni és hogy nem szégyen a kudarc, ha azt emelt fővel és még elszántabb tervekkel tudjuk átvészelni.

Ez a mese nem csak szórakoztató, hanem egyben megmutatja, hogy nem minden gyermek képes arra, hogy a napi robotot csendben, fegyelmezetten csinálja végig. De attól még, hogy valaki izgága, nem biztos, hogy rossz, sőt. Ezen gyerekek mozgásigénye sokkal nagyobb, mint az átlagé és ahelyett, hogy leteremtjük őket, inkább egy megfelelő sportággal érdemes lekötni a figyelmüket és az energiájukat. Hiszen a sport nem csak egészséges, de megtanít küzdeni a céljainkért, mindig a szorgalomra buzdít minket, hiszen a jó teljesítményhez nem elég a kitartás, a sok gyakorlás is szükséges. És minden egyes mérkőzésen fejlődünk és tanulunk, levonva azon konzekvenciákat, melyek hozzá segítenek majd a következő versenyen való eredményesebb szerepléshez.

Szülőnek lenni nagy felelősség és igen nehéz lehet a megfelelő nevelést megtalálni, de mégis hiszem, hogy ha odafigyelünk ezen gyermekekre is, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb felnőttekké válnak és a legfontosabb az, hogy életre neveljük őket.

Az egyik idézet a könyvből igen megfogó volt a számomra, melyet szeretnék külön kiemelni.

„Sokat kell edzened, és sokat kell tanulnod. És még többet edzened, és még többet tanulnod. Ha kitartó vagy, bármit elérhetsz.”

Ami pedig az illusztrációkat illeti, ismételten kellemes élményben részesültem, hiszen Endrődi Kata rajzai nem csak szépek, de energiával teltek. Szeretem külön is megcsodálni őket, hiszen egy különleges élményben részesülök általuk.

Ajánlom kicsiknek és nagyobbaknak olvasásra, vagy esti mese gyanánt. Egy nagyon kellemes élményben volt részem és ennek igazán örülök.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed a Pagony Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése