2021. szeptember 5., vasárnap

Kim Liggett - The Grace Year – A tizenhatodik év

 „Ha szeret az ember valakit, úgy kellene, hogy együtt legyenek.”


Ezt a könyvet ismételten borítója miatt választottam, mert beleszerettem első látásra. Nagyon megtetszett a színkonpozíciója is, hiszen a domináns színek mind közel állnak hozzám. Ráadásul, mint utólag kiderült, nagyon szépen letükrözi a belső tartalmat.

Kim Liggett - The Grace Year – A tizenhatodik év című regénye 2021-ben jelent meg a Maxim Kiadó gondozásában. Elsőre azt gondolná a gyanútlan olvasó, hogy egy lányregényt tart a kezében, mely csöpög a romantikától. Nos, ennél nagyobbat nem is tévedhetne.

Adott egy elzárt világ, ahol a nőknek alárendelt szerepük miatt csak a szigorú szabályok és tilalmak teszik ki a mindennapi életüket. Ebben a közösségben csak azoknak van némi „kényelmesebb” életük, akik fátyolhoz jutnak és férjüknek szentelik minden pillanatukat. Ebben a szubrett szerepben nő fel az immáron 16 éves Tierney James, aki különcségével és lázadó természetével sok pletyka tárgya. De a szabályok elől senki sem menekülhet, így elérkezik számára is a fátylak éjszakája és majdan a kegyelem évének kezdete is. Vajon hogyan éli túl ezt az évet Tierney és a többi lány, mikor trancsírozók figyelik minden mozdulatukat? És vajon kibírja-e bárki ép ésszel a babonákkal átszőtt világukat? Nos, erre és még számos más kérdésre megleled a választ, ha elolvasod a könyvet.

„Annak nehéz, akinek meg kell tagadnia a természetét, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Az ilyeneknek állandó küzdelem az életük.”

Szubjektív meglátásom szerint ez a történet egy igazi zord világot mutat be, ahol a nőknek nincs saját akaratuk, a legkisebb vágyért is halálbüntetés jár és a férfi döntése szent és sérthetetlen. Nem ismerős ez valahonnan, kedves olvasó?

A kötet számos olyan társadalmi problémát dolgoz fel, ami együttesen adja a történet sava-borsát. Fullasztó, sokszor nagyon kegyetlen sorokat olvastam és bizony a gyomrom nem egyszer görcsbe rándult. Mivel hiszek a nemek közti egyenlőségben, ezért számomra még intenzívebben csapódott le ez a sok kegyetlenség. Sokszor úgy éreztem, hogy már nem bírom tovább a feszültséget, de végül mindig kaptam annyi felengedést, hogy egy apró levegővételhez jutottam, mire az író ismét visszarántott a sötétbe.

Karakterek szempontjából nagyon szépen kidolgozott, ráadásul minden szereplőnek meg van a maga fontos helye és ideje. Nincsenek felesleges mondatok, vagy párbeszédek, minden mozzanatnak jelentősége van.

Események szempontjából változékonynak mondanám, mivel voltak olyan részek ahol inkább az emocionális mélységeket fedezte fel az alkotó, majd máskor egy rántással beindítja az cselekményeket is.

Rendkívül sokrétű és pont ezért nehéz olvasmánynak gondolom, ugyanakkor rendkívül izgalmas is egyeben.

Összességében egy remek disztópikus horrort volt szerencsém olvasni, ahol az élet adta kegyetlenség maga az ember.

Ajánlom azon olvasóknak, akiknek kötélből vannak az idegei, vagy csupán nem ijednek meg a saját árnyékuktól, mert ha eddig nem féltek a kiszolgáltatottságtól, ez után a könyv után fognak.

Amennyiben elmerülnél ebben a borzongó világban megteheted, ha a Maxim Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése