2020. november 8., vasárnap

Vadadi Adrienn: Matricás Laci Londonban / Stickers Laci in London

 


A Pagony Kiadó Most angolul olvasok! sorozatát egy remek kezdeményezésnek tartom, miszerint a gyermekek játékosan, szórakoztatva tanulják meg a szavakat, mondatokat. Elsődlegesen fókuszálva arra, hogy tíz éves kor alatt nem nyelvtanulásról beszélünk, hanem nyelvelsajátításról. A kettő közti eltérés főképpen abban látható, hogy nem a hagyományos nyelvtani nehézségű szövegeket követi a kötet, hanem egy sajátos "játszva" tanulásét, mely hasznosítja a gyermekek korai, nagyon fogékony felfogó készségét.

A sorozat harmadik része ez a könyv, mely Vadadi Adrienn már jól ismert Matricás Laci szériájának egy újabb darabja. A különleges kiadói szándék ott is megmutatkozik, hogy minden könyv más – más alkotó tollából származik. A stílus és mesék változatossága nemtől és kortól függetlenül csábítóan hathatnak a gyermekekre, hiszen mindenki megtalálhatja a maga kedvére való olvasmányt. Én bevallom őszintén nagy Matricás Laci rajongó lettem, hiszen ki nem szeretne egy kis egyszerű, de annál szórakoztatóbb és leleményesebb rablót, aki attól is egyedi, hogy mindenhova matricákat ragaszt megtévesztő szándékkal, nehogy lebukjon a hatóságok előtt. Az már persze más kérdés, hogy emiatt legnagyobb „ellensége” Sárika is folyton a nyomába ered, ahogy ebben a kötetben is.

Bár Laci nagy utat tesz meg, hiszen a jól ismert kis hazánk utcáit leváltotta London nagy területére, de sajnos a szándéka még mindig ugyan az, elcsenni valamit, ami éppen megtetszik neki. Most éppen nem is olyan kis kincset szeretne magáénak tudni, de a feladat bizony még neki is okoz némi fejtörést. Sárika pedig hozza a szokásos formáját, és minden lében kanál viselkedésével boldogítja a rabló úr tevékenységét. A mese végkifejlete mulatságosra sikeredett és számomra ezért beváltotta az előzetes elvárásaimat.

Számomra a korábbi itthoni környezetben játszódó történetek jobban tetszettek és talán az alkotó is otthonosabban mozgott a cselekménnyel, karakterekkel. Persze a funkcióját betölti így is ez a mese, hiszen egyik oldalt magyarul, míg a másik oldalt angolul olvashatjuk a történetet. A kötet vége felé pedig kreatív játékokkal és feladatokkal erősítik és tesztelik a gyermekek tudását, de ettől is olyan szép az egész, hiszen játszva tanulhatunk. Mint fent említettem a kiadói sorozatot remek ötletnek tartom, az már más kérdés, hogy számomra nem okozott felhőtlen kikapcsolódást ez a történet.

Ajánlom minden angolul tanulni vágyó lurkónak, de annak is kellemes időtöltést nyújthat, aki már ismeri az alapszavakat, kifejezéseket.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Pagony Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése