2021. június 23., szerda

A smink története

 


Nem találkoztam még olyan nővel, aki ne akart volna szebben, jobban, netán fiatalabbnak kinézni. Ha kell akkor sminkelünk, mindenki másként. Ki erősebben, ki finomabban. A nők ősidők óta sminkelik magukat és nemcsak ők.

Az ókori Egyiptomban a férfiak is használtak különféle arcfestékeket, pl rúzst is azont túl, hogy kifestették a szemüket.

Kleopátra kékkel, víz zölddel és fekete színekkel hangsúlyozta a szemét, ajkaira piros festéket használt.

Az is köztudott, hogy fejüket kopaszra borotválták és parókát hordtak, de az egész testüket szőrtelenítették, ennek egyrészt higiéniai okai is voltak, nemcsak az időjárás jobb elviselhetősége miatt tették.

A korra jellemző volt, hogy a palotában és nemeseknek is volt szépítkezésben segítő szakemberük, mintegy korabeli kozmetikus, aki az arcfestékekhez is értett.



A középkorban viszont mintha ördögtől való dolog lenne az arcfestése, szinte tejesen felhagytak ezzel a hagyománnyal. A lebarnult bőr egyértelműen nem volt divat, mert az csak a szegényebb rétegekre volt jellemző, akik a szabadban dolgoztak. A hófehér bőr dívott és a minél természetesebb megjelenés.

Az 1500-as és az 1600-as években a fehér arc divatban maradt, de a szemet pasztell színekkel hangsúlyozták, ill. a himlő nyomát fekete bársony pöttyel takarták.

A hölgyek használtak néha némi rúzst, de az erős smink határozottan kerülendő volt, ugyanis köztudott volt, hogy az erős sminket nem erkölcsös hölgyek viselték. A dekoltázs karban tartására nagy figyelmet fordítottak, mert az akkori divat szerinti ruházatnak állandó jellemzője volt a mély dekoltázs. A smink kimerült a vékony kék "vénák" megrajzolásában, mert azok az áttetsző bőr érzetét keltették, ami úgyszintén az előkelőséget jelképezte. Ebben az időben azt tartották, hogy a nő éke a hajkoronája. Csak nagyon ritka esetben -betegség miatt- vágták le a hajat rövidre. A hajkoronát műhajjal dúsították, olykor parókát is hordtak.

Az első arckrémre 1886-ig kellett várni, míg Harriet Ayer megalkotta néhány fiatalító termékkel együtt. A felső tízezer volt főként véleményformáló és, mint a divat vezéregyéniségei 1900 körül már rájöttek, hogy szükségük van kozmetikumokra a fiatalságuk megőrzésére. A smink diszkrét volt és fokozatosan elfogadták a használatát. Először a barackos színű szem és száj jött divatba melyet később a babarózsaszín váltott fel. Megjelentek az első szépségszalonok, ahol már lehetett krémeket és rúzst vásárolni. Divatos volt a papírpúder használata. Ez színes lapocskákból állt, amelyet az arcra és orra lehetett nyomni és ott púdernyomot hagyott. Feketére festették a szempillát és sötétvörösre az ajkakat.



1910-ben Sergei Diaghilev Orosz balettje nagy befolyással volt a divatra nemcsak a ruházatban, hanem ugyanakkor a sminkre is a még élénkebb színek kerültek előtérbe. Divatba jött a  tetoválás. A társaságbeli hölgyek körében a lila szemspirál, sötét szemhéjfestékek és rúzsok hódítottak.

1920 -1930 között a természetesség még nagyobb szerepet kap. Elizabeth Arden kifejleszti a tápláló arckrémeket, tonikot és arclemosókat. Helena Rubenstein napvédő krémet fejleszt ki. Ez jól jött amikor Coco Chanel divatba hozta a napbarnított bőrt.

1930-as évektől kezdték a nők az arcuk színével megegyező alapozót használni. A szemöldököt sok esetben leborotválták és helyette tussal húzták meg a vonalát, ekkor jöt divatba a vékony, szinte egy csík szemöldök. A szemhéjra világos, testszínt használtak, sötét mélyítő vonallal, és vastag tusvonalat húztak. A száj formáját túlkerekítették és erős színűre festették. Újra hangsúlyt kapott a rúzs és a körömlakk. A körmöket vérvörösre festették és nagyon hosszúra növesztették. Az arcra is rúzs került pirosító gyanánt. Már műpillát is használtak. Max Faktor megtervezi az első olyan alapozót, ami nem irritálja a bőrt.

1940 körül ismét visszafogták a smink élénkségét. A filmsztárok másolása került előtérben a haj és sminkdivat terén is. Még mindig hódít a mélyítő vonalas smink. A száj piros. Az arcot enyhén pirosítják.

Az 50-es években a háború után az őzike tekintet dominál, amit a szemhéjfesték, a szemöldökceruza , a spirál és a tus használata hoz létre. A sápadt bőrt és az intenzív színű szájat részesítik a sminkesek előnyben, a pirosító eltűnik. Az ekkor piacra erülő kozmetikumoknak az volt a funkciójuk, hogy a bőrt simává és hibátlanná varázsolják. A késői 50-es években a csillogást és fényt visszafogták és finomabb, matt árnyalatokkal helyettesítették, divatba jött a rózsaszín és az ezüst. Divatba jött az alig festett szemöldök, világos ajkak.

1960-tól a szemek ismét pasztel színűek, a száj viszont hangsúlyos, sötét színben pompázik. A magazinok "oktatták" a színek használatát és a sminkfogásokat. A szemekre nagy hangsúlyt fektettek, és a Kleopátra című film megjelenésével egy időben divattá vált a szemhéjra tussal húzott fekete vonal.




1970-es években az átlag emberek sminkje visszafogott, újra a természetesség volt a smink divatra jellemző. A fehérrel kihúzott szem és a halvány színek domináltak. Vagy a körsatír, tusvonal, színtelen szájfény a jellemző. Divat a hosszú oroszlán haj, de a városi rövid haj is.

A Disco korszak 1980-ban kezdődött. Ezekben az években újra divatba jött a smink. Természetes színek, de erős változatban. A sminknek az volt a feladata, hogy a ruha mellett "öltöztesse" viselőjét. A szem és a száj festése egyaránt feltűnő. A szivárvány minden színe divat ebben az időszakban. Az arc túlsminkelt. Egyre népszerűbb a bőrápolás, a fiatalító arckezelések és terápiák. Ebben az időben kezdenek először aggódni a bőrrák miatt, ugyanis a napfürdőzés igen közkedvelt lett, sokan sokáig tartózkodtak a napon. A napbarnított bőr nagyon divatos volt. 

A 90-es években nagy kampány indult a bőrápolásért. Egyre több cég gyárt bőrápoló termékeket, amelyek mindenki számára elérhetőek. Megjelennek az arclemosók, amelyek bőrkímélők, de hatékonyan tisztítják a bőrt. A szappan kimegy a divatból és helyette a tusfürdők, habfürdők kerülnek előtérbe, a folyékony szappanok, krémes lemosók és bőrtisztítók. Barnító krémek helyettesítik a napfürdőzést.

Képek forrása: Internet

Az 1990-es évektől lesz divat a láthatatlan smink. A nők elkezdik magukat az alkalomhoz, ruhához illően sminkelni. Figyelembe veszik az arc adottságait és kezdik nemcsak a divatot követni, de azt is figyelni, hogy az arc formájához mi illik a leginkább. E korszak második felében elterjedt a barna szájkontúr használata. A szájfényt kontúr nélkül is használják.

A smink az egy folyton változó, a divatot kiegészítő szépségápolássá vált. Láthatjuk, hogy folyton változott az erőssége, a színei. Manapság már mindenki úgy festi magát – vagy nem - ahogy neki tetszik, ami neki áll jól. Az önkifejezés egyfajta eszköze lett.

Írta: Zsuzsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése