2022. március 10., csütörtök

Tóth Erzsébet Fanni – Vibók Ildi - beszÉLJ!

 

„Az iskola egyébként pont olyan a gyerekeknek, mint a munkahely a felnőtteknek, csak éppen több benne a potenciál.”



Érezted már úgy valaha, hogy a kezedben tartott könyv egy olyan alkotás, ami már olvasása előtt elhiteti veled, hogy különleges? Esetleg hallottál-e már olyan kötetről, amely nem csak neked szól, hanem az egész családnak? Nos, ezekre a kérdésekre, ha igennel tudtál felelni, akkor azon kevés szerencsések közé tartozol, akik átélhették eme csodát, de, ha egyikre is nem volt a válaszod, akkor se keseredj el, hiszen most pont egy olyan művet fogok bemutatni neked, ami különlegessé válhat a számodra is. De mielőtt ebbe mélyebben belemennék, szeretném megköszönni Tóth Erzsébet Fanni írónőnek a lehetőséget, hogy olvashattam a könyvet. Hálásan köszönöm!

A többszerzős műveknél előfordul, hogy bizalmatlanul állok neki az olvasásnak, ugyanis, ami az egyik alkotóban megfogó lehet, az a másikban még hiányozhat. Két lélek közös álmát kézbe venni megtisztelő, még akkor is, ha előtte semmit sem olvastam tőlük. Szerencsére számomra Vibók Ildi írónő neve már ismerősen csengett, hiszen több kötetét is volt alkalmam kézbe venni. Többek között ilyen volt A ​szuperlétra című mesekönyve, ahol a DNS világáról olvashattam és a másik pedig az Állati ​dumák, ahol az kommunikáció eltérő formáiról mesélt. Mind a két alkotás egy remekmű a maga kategóriájában és csak ajánlani tudom.

Tóth Erzsébet Fanni pszichológus, traumakutató nevével sem először találkoztam, hiszen nem is olyan régen olvastam egy vele készített interjút (ezt itt tudjátok megtekinteni), ahol erről a könyvről is szó esett és bizony felkeltette az érdeklődésemet. 

Elgondolkodtam, hogy vajon milyen lehet egy olyan művet kézbe venni, amely nemcsak a gyerekeket szólítja meg, hanem tulajdonképpen a felmenőket is, ráadásul a közös olvasás alatt a kellemes időtöltés mellett, egy igazi családfát és családtörténetet ismehetünk meg! Különlegesnek gondoltam már első perctől fogva és szerencsére ez az érzés meg is maradt bennem.

Tóth Erzsébet Fanni  Vibók Ildi - beszÉLJ! című könyve 2021-ben jelent meg a Kulcslyuk Kiadó gondozásában. A borítóképet és egyben a mesében található illusztrációkat Igor Lazin készítette, amelyek néhol vidám, máskor kissé groteszk ábrázolásmódjukkal egy külön történetté nőtték ki magukat. Érdemes végiglapozni a könyvet és esetleg kicsit részletesebben is górcső alá venni a képeket.

Nézzük is, hogy miről szól ez a kiadvány:

Mindenkinek van egy családtörténete. Egy olyan több szálon futó, eseményekben és szereplőkben gazdag meséje, ahol a történelmi idősíkokon át vezet az ösvény. Ahogy már megszoktuk ezekben a történetekben is találunk csodákat, hihető és kevésbé elképzelhető eseményeket, sőt bátor vagy éppen félénk karaktereket. Az életek fonalát az idősíkok szála erősíti meg, és hogy ki milyen életet köt vagy sző magának belőle, az bizony kész rejtélyt eredményez. A legtöbbünk életében előfordulnak kisebb-nagyobb tragédiák is, amikor a bizonytalanság veszi át a főszerepet, mégis hittel telve, a legjobbat kihozva, egy igazi kaland kerekedhet ki belőle!

Ez a történet egészen 1947 januárjába, egy csehszlovákiai kis magyar faluba vezeti vissza az olvasót, ahonnan kis hőseinket, egy héttagú családot származásuk és anyanyelvük miatt az országon belül deportálják. A viszontagságoktól nem mentes út után egy nagy ház lesz az új otthonuk, ahol még két másik család lakik. Itt rendezkedik be mindenki és végzi el a mindennapos feladatát. Ennek a családnak van egy csupaszív és nagyon kíváncsi kisfiú tagja, akinek köszönhetően kibontakozik szemeink előtt egy néhol vidám, máskor szomorú történet. Vajon milyen kalandok várnak a családra és hogyan állják meg a helyüket? És mi köze van mindehhez a nagy Sárkánynak? Nos, ezek a kérdések csak töredékei azoknak, amelyek a történet folyamán eszünkbe jutnak, mégis minden válasz megtalálásával egy újabb rejtélyt is megoldunk, elvégre a múltunkat igazán csak így ismerhetjük meg.

„(…) senkinek sem könnyű egyik pillanatról a másikra otthagyni az életét, amikor egész addig azon dolgozott, (…) sokan belezakkannak ebbe.”

Minden egyes fejezet egy apró szegmense a nagy egésznek, tehát az események és újabb szereplők felfedezésével egy szép kerek történetté növi ki magát. A kalandok néhol vidámak, máskor kesernyések, de mindig kedvesek és felemelőek. Ráadásul a fejezetek végén több segítő kérdésre is lelhet az olvasó, amelyeknek elsődleges szándéka a múlt feltárása és másodlagosan pedig egy játékos formába csomagolva a szülőkkel való közös játék és kutatás serkentése. Együttes erővel hatalmas eredményekre lesztek képesek és a szórakozás mellett komoly eredmények is születhetnek. Elvégre a transzgenerációs öröklődés fontossága a tét, hogy kitől mit „örököltünk” akaratlanul is és miképpen tudjuk feldolgozni, netán átalakítani lelkünket, jellemünket.

„(…) a büntetés az a fajta dolog, ami még akkor sem esik jól az embernek, ha tudja, mit követett el.”

Szubjektív meglátásom szerint ez a könyv egy nagyon jó kezdete és egyben egyedi formája annak a közös élménynek, amely a kommunikáción keresztül egy őszintébb és megértőbb családi környezetet eredményezhet. Én ugyan egyedül jártam végig ezt az utat, mégis sok emlékem tört felszínre és többször is felkerestem egy – egy családtagot, hogy vajon történtek –e velünk hasonló események. A válaszokat még emésztenem kell nekem is, de nagyon jó volt újrateremteni önmagamat és bizonyos negatív jellemzőimet megérteni és átalakítani. Ez a játék egy hosszú folyamat tudom jól, de mégis azt éreztem akkor és most is, hogy minden emlék egy külön mese a számomra, amelytől több leszek és felszabadultabb.

Összességében elmondhatom, hogy a szórakoztatás mellett sokat kaptam ettől a kötettől és biztos, hogy még számos alkalommal újra kézbe fogom venni.

Ajánlom a könyvet minden olyan fiatalnak és felnőttnek, aki úgy érzi nyitott egy mesés játékra és szívesen kalandozik családjával a múltban. Mese a mesében, lélek a történelemben. Fedezzétek fel együtt egy különleges család nem mindennapi életét és ismerjétek meg jobban a saját felmenőitek múltját is.

Amennyiben kézbe vennéd a könyvet, megteheted, ha a Kulcslyuk Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy


2 megjegyzés: