2020. november 8., vasárnap

Kertész Edina - A lány, aki csillagász lett


 

Ahogy mondani szoktam, az emberek olyan kis fényes pontok, mint a csillagok az égen. Milliárdnyi apró pontok vagyunk, akik hol fényesen ragyognak, hol pedig kialszanak, hogy átadják helyüket egy másik csillagnak.

Ez mesekönyv a Naphegy Kiadó, A lány/fiú, aki... sorozatához tartozik, melynek szándéka, hogy bemutasson magyar hírességeket, akik kiemelkedtek valamely területen. Bár már négy kötet megjelent, számomra mégis ez az első olvasásom a sorozatból. A mostani történet Balázs Júlia első magyar női csillagászról mesél. Tulajdonképpen egy mesébe öltöztetett memoárt tarthat az kedves olvasó kezeiben, melyet a szép illusztrációk teszik még érdekesebbé.

A mese önmagában varázslatos lenne, mint a csillagos égbolt. Mégis többször súlyos és nagyon szomorú időszakokról mesél. Az emberi élet rögös és bizony sokszor nagyon nehéz. Egyik nemnek sincs könnyű dolga, különösen egy nőnek, aki a szakmája szerelmese, mellette anya és feleség. Sokszor minden pozícióban a maximumot nyújtani embert próbáló feladat, de őszinteséggel, pontos célok szem előtt tartásával és hatalmas szeretettel meg lehet csinálni. Hiszen főhősnőnk, Júlia is minden szerepkörében megállta a helyét. A mese számos érdekes elemet tár fel a kíváncsi olvasónak. Megtudhatjuk, hogy pontosan mivel is foglalkozik egy csillagász, és hogy is kell elképzelni a munkájukat. Ugyanakkor én nem tudtam felhőtlenül kikapcsolódni.

Az első problémám az volt, hogy túl száraznak éreztem a történetet, néhol akár még erőltetettnek is. A második pedig, hogy igazán nem derül ki, hogy a csillagászaton belül Júlia miben is volt olyan tehetséges, valamint milyen kutatást végzett pontosan!

Ezen információk hiánya miatt végig kívül rekedtem a történetből és nem tudtam megkedvelni, amit igazán sajnálok. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy a kötet egy remek alkalom arra, hogy a gyerekek képet kapjanak egy igen érdekes szakmáról és a kis hölgyekben is növekedjen egy csíra, mely, ahogy telnek az évek ki fog hajtani és egy felnőtt ifjú nőt is elindítson egy új magabiztos karrier felé.

Összességében elmondhatom, hogy érdekes olvasásnak tartom a fent leírtak ellenére is és hiszem, hogy kortól és nemtől függetlenül is kellemes szórakozási élményt nyújthat bárkinek.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet a Naphegy Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése