2021. június 2., szerda

A fitoösztrogén hatóanyagot tartalmazó növények

 


Az előző bejegyzés ígéretéhez híven, hoztam néhány fitoösztrogén hatóanyagot tartalmazó növényt.


A jamsz gyökér és hatóanyaga: a diosgenin

Még a fitoösztrogének hatását segítő növényt fogok ismertetni röviden, ez most annyiban különleges, hogy indirekt módon hat az ösztrogénszintre. Ez a jamsz gyökér kivonata.

Maga a jamsz vagy jam gyökér a trópusokon fontos tápláléknövény. Népi gyógyászatban kifejezetten nőgyógyászati problémákra alkalmazták a fitoösztrogén tartalma miatt. Főleg azokban a problémákban képes segíteni, ahol a hormon egyensúly felborulása az ok, pl.: menstruációs panaszok és menopauza. Diosgenin jamsz gyökérben található fitoösztrogén, mely a progeszteron előanyaga.

Ahhoz, hogy megértsük a diosgenin hatását, előbb a progeszteron hormon hatását érdemes áttekintenünk. A progeszteron peteérés után termelődik a petefészekben (amennyiben volt ovuláció), illetve kis mennyiségben, a mellékvesékben is termelődik. A női nemi ciklus második felében van jelen. Más néven sárgatest hormonnak nevezzük, mivel a tüszőrepedés után a visszamaradt sárgatestben termelődik. Jelenléte alapvetően fontos az egészséges terhességért és a megtermékenyített petesejt beágyazódását segíti.

Már 1940-es években képesek voltak a kutatók a jamszgyökérben található diosgenin kémiai átalakításával progeszteront előállítani. Amit fontos tudni, hogy a jamsz gyökér kivonata közvetetten szabályozza az ösztrogén szintet a női szervezetben. Sokkal inkább a kiválasztódás csökkentésével emeli a szérum ösztrogén-szintet, önmagában nem csökkenti a menopauzás panaszokat, így érdemes olyan készítményt alkalmazni, amelyben olyan fitoösztrogén tartalmú hatóanyag is megtalálható, amely kifejezetten az ösztrogén szintre hat. Ilyen például az előzőekben már ismertetett genistein.



A szójabab hatóanyaga: a genistein, az egyik leghatékonyabb szabadgyök fogó


Szójababban található izoflavonoidok csoportjában található fitoösztrogén, mely nemcsak a menopauza tüneteit enyhíti, hanem a napfény általi bőrkárosodást és napallergia megelőzésében is nagy segítséget nyújthat.

A geistein kémiai szerkezete nagyon hasonló a humán ösztrogén stuktúrájához emiatt érvényesül a sejtjavító hatása érett bőrön (változókori bőrproblémákon képes segíteni), és így képes a napfény okozta UV károsodásokat javítani (pigment és májfoltokat), illetve megelőzni az idő előtti bőröregedését is.

Bőrrák kutatásban is bizonyított hatóanyag: egy szegedi kutatócsoport melanóma kezelésére alkalmazta. Tű nélküli mezoterápia (elektroporáció) segítségével penetrálták a daganatba, egyértelműen kimutatták, hogy a kezelt modell állatokon (egereken) csökkent a melanoma mérete.

Alapvetően az izoflavonoidok a növényvilágban széles körben elterjedtek. Glikozidok formájában vannak jelen, ezek a vízoldékony vegyületek és a sejtek belsejében vákuolumokban vagy sejtnedvüregben raktározódnak. Fontos antioxidáns szerepük van, melyeknek fő céljuk a szabadgyökök semlegesítése. Kis szerves molekulák, melyek plazmafehérjékhez kötődve fejtik ki antigén hatásukat.

Immunstimuláns hatásuk is van az immunrendszer interleukin (IL) nevezetű molekuláin keresztül. Hisztamin felszabadulás gátlásával fejtik ki hatásukat. A hisztamin szervezetünk allergiás reakcióiban felszabaduló anyag.A genistein erősíti olyan bőrápoló termékek hatását, melyek A-, C-, E- vitamint, béta-karotin-t tartalmaznak. Izoflavonoidokat tartalmazó növények még a vöröshere, a borsó, a csicseriborsó és a lucernafélék.



A lenmag fitoösztrogén hatóanyagai: a lignánok

A lignánok a növényi eredetű, női nemi hormonokkal rokon hatású, úgynevezett fitoösztrogének közé tartoznak. A lenmagban lévő, biológiailag aktív anyagok hatásának lényeges feltétele a mag fogyasztás előtti megőrlése. Enélkül ugyanis a mag – apró mérete miatt – nagyrészt változatlanul halad át az emésztőrendszeren.

Egy tanulmányban az őrölt lenmag és a lenmagkivonat hatását vizsgálták a menopauzában lévő nők panaszaira. Kilencven nőt véletlenszerűen három csoportba osztottak: az első csoport napi 1 gramm lenmagkivonatot, a második napi 90 gramm lenmagőrleményt kapott, míg a harmadik csoport placebót, azaz hatóanyagmentes kivonatot. A kísérlet elején és hat hónapnyi kezelés után mérték a változókori tünetek erősségét. A vizsgálat szerint mind az őrölt lenmag, mind a kivonat statisztikailag szignifikáns mértékben csökkentette a menopauza tüneteit. A vizsgálat során súlyos mellékhatást nem tapasztaltak.

Több vizsgálat eredményét összefoglaló tanulmányokban azt vizsgálták, milyen hatása van a lenmagnak a menopauzában lévő emlődaganatos nők tüneteire. Azt találták, hogy a lenmag fogyasztása némileg csökkentette a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát, jelentősebb mértékben fokozta a tumorszövet pusztulását, és kisebb mértékben, pedig fékezte a sejtek burjánzását. Az adatok szerint a hőhullámok mérséklése és a tumorellenes hatások a napi 25 gramm lenmag vagy 50 mg lignán rendszeres fogyasztásával járó, érképződést gátló hatásokkal magyarázható. Megfigyeléses tanulmányok arra utalnak, hogy a lenmag fogyasztása és az elsődleges emlőrák kockázatának csökkenése, a mentális egészség javulása, és az emlőrákos betegek halandóságának csökkenése között összefüggés van.

Továbbá esszenciális zsírokat is tartalmaz a lenmag, mint az omega-3 és -6, magas B-vitamin és ásványianyag (magnézium és foszfor) tartalma miatt is érdemes fogyasztani.

Írta: Zsuzsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése