2020. november 24., kedd

A hidratálás fontossága

A téli időjárás igencsak igénybe veszi a bőrünket. Húzódik, feszül, szárad és kipirul. Ezeket egyrészt a hideg levegő és a fűtött szobák gyors hőmérsékletingadozást követni képtelen bőrünkön érzékeljük. Ezt megelőzve egy igencsak elhanyagolt ám nagyon fontos témáról lesz szó, ez pedig a hidratálás fontossága.

Elsősorban szeretném leszögezni, hogy egy jól és megfelelőképpen hidratált bőr minden külső környezetből jövő hatást képes elhárítani és védeni a szervezetet, de nem elhanyagolható az a tény sem, hogy belülről is fontos hidratálnunk.

Télen is fontos törekedünk a megfelelő folyadék bevitelre, ez napi 2-2,5 liter folyadék legyen. Ez lehet víz, tea, zöldség- és gyümölcslevek. Természetesen hozzáadott cukor nélkül érdemes fogyasztani az utóbbiakat, a cukor bőrre gyakorolt hatásáról egy másik alkalommal lesz szó. Fontos tudni, hogy a szervezetünkben lejátszódó biokémiai folyamatok nagy többsége vizesközegben megy végbe, így nem nehéz kitalálni, hogyha nincs elegendő víz a rendszerben, akkor előbb-utóbb megjelennek különféle egészségügyi problémák is. Nem hiába mondják, hogy a víz az élet.

A megfelelően hidratált bőr tud csak megfelelően működni, a kollagén, elasztin rostok és hialuronsav szintéziséhez is víz szükséges. Ezek azok a bőrt felépítő fehérjék, amelyek mennyisége határozza meg a bőrrugalmasságát. Nem utolsó sorban a hialuronsav saját tömegének 1000-szeres mennyiségű vizet képes megkötni. Gondoljunk bele, hogy ha egy szobanövényt nem locsolunk, akkor az a levelein fog látszani először, kókadt lesz. Így van ez velünk is, ha nem iszunk elegendő folyadékot a bőrünk, azaz a leginkább periférián lévő szervünk sínyli meg, idő előtt ráncos lesz.

Ha a bőrünkről van szó és belülről már megfelelő mennyiségű vizet kap, kívülről is rásegíthetünk. A nyári hidratálónk már télen nem lesz elég, mivel az egy általában könnyedebb textúrájú krém, míg a téli hidratáló termékek inkább zsírosabbak. Ettől nem kell megijedni, ugyanis ha a bőrtípusunknak megfelelő terméket választjuk, az nem fogja elnehezíteni a bőrünket és gyorsan fel fog szívódni. Azért is érdemes télre zsírosabb terméket választani, mert ugyan nem vagyunk tudatában annak, hogy egy vizes állagú krém a bőr sejtjeibe behatolva a hideg hatására megfagyhat. Igaz, hogy a felhám elszarusodott sejtekből áll, de az alatta lévő hámrétegek bőrsejtei igenis élnek és a jég kristályok a sejtek szerkezetében kárt okoznak. Ezért nagyon fontos, hogy krémezés után várjunk néhány percet mielőtt kimennénk a szabadba vagy zsírosabb, testesebb krémet válasszunk.

Télen is fontos a fényvédelem, így jó, ha nappali krémünkben van fényvédő. Ugyan kevesebb napfény ér bennünket, viszont nem árt, ha a krémünk minimum 15 SPF tartalmú. Ugyanígy fontos figyelmet fordítanunk az ajkaink ápolására egy megfelelő ajakbalzsammal. Lényeges, hogy természetes alapanyagokból álljon, mint pl.: sheavaj, jojobaolaj, kakóvaj vagy mandulaolaj, stb. és ezek lehetőleg az összetevő lista elején szerepeljenek (minél előrébb van valami a kozemetikai termékek összetevői között, annál több van belőle a termékben). Mindenképpen kerüljük a vazelin alapú termékeket, mert azok csak még inkább kiszárítják az egyébként is érzékeny ajkakat.

Érdemes télen elkerülni a forró vízben való fürdést, zuhanyzást, ugyanis ettől leolvad, lemosódik a bőrünkön lévő kettős lipid réteg, amely bőrünk védelmét biztosítja mind a kórokozókkal, mind a bőrönkeresztüli vízvesztéssel szemben.

Ha ezeket a tanácsokat valaki megfogadja, akkor megúszhatja épp bőrrel ezeket a hónapokat.

Írta: Zsuzsi


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése