2021. december 29., szerda

Balázs Erika - Én, anya és a cici

„Látod, milyen boldogok voltunk, amikor megszülettél!”



Rám nem jellemző, hogy külön értékelek egy pár oldalas leporellót vagy kis könyvet, de most olyan témaválasztással találkoztam, amit úgy érzem több szülőnek is érdemes lenne kézbe vennie.

Én, anya és a cici című könyv 2021 újdonságainak egyike, amely ugyan magánkiadásként született meg, mégis egy kiemelkedő darabja a mai gyermekkönyveknek. Ráadásul egy külön weboldalon egyéb fontos tippeket, tanácsokat és sok további érdekességet találtok.

Nem árulok zsákbamacskát, hiszen nem nekem szól ez a témakör, mégis kiemelkedőnek és hiánypótlónak érzem a mai kortárs gyermekirodalom terén.

A téma nem más, mint az elválasztás, tehát a kisgyermek anyamellről való leszoktatása. Így elsőre lehet, hogy többen is furcsállva olvassátok ezen sorokat, de igenis fontosnak tartom, hogy erről kommunikáljanak a szülők gyermekeikkel, hiszen egy nagyon fontos életszakasz lezárásáról van szó.

Balázs Erika szerző volt olyan merész és megálmodott egy mesés könyvet arról, hogy amikor az édesanya leszoktatni kívánja gyermekét, tehát egy elválasztási folyamat részesei lesznek. Az okok persze sokfélék lehetnek, gondolok itt például egy következő terhességre vagy akár egészségügyi problémákra is, így előtérbe helyeződik az anyatejről való átszokás kérdése. Ez az időszak nem megfelelő kezelése komoly traumákat is hagyhat a gyermekben, hiszen ez számára egy határvonal, amikor tulajdonképpen már nem az anyukája táplálja közvetlenül. Erről szól ez a kis történet, ahol egy család életébe pillanthatunk be.

A könyv ráadásul nagyon kedves illusztrációkon követi a szöveget, amelyeket Szabó-Zsombók Magdi munkásságának köszönhetünk. Érdemes külön is végiglapozni a könyvet.

Ajánlom minden szülőnek vagy gyermekvállalást tervező párnak, hiszen erről is beszélni kell és a gyermekkel közösen megbeszélt események hatalmas bizalmat és élményt eredményezhetnek.

Amennyiben érdekel a kötet, a szerző weboldalán meg tudod rendelni.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése