2020. november 2., hétfő

Harcos Bálint - Dorka és az elgurult gomb

 


Mikor megveszünk egy könyvet, sokszor borító alapján választunk, vagy kecsegtető fülszöveget olvasunk, esetleg mind a kettő. Megszagoljuk, mennyei az illata, hisz legyen új vagy régi, mindkét típusnak megvan a maga aromája, illatburka - ki mihez vonzódik jobban - és megcsodáljuk olvasás előtt. Alapvetően mindig azt keressük, ami izgalmas, pörgős, tele eseményekkel, vagy meghökkentő. De, amennyiben nem azt kapjuk, ami már a fejünkben kialakult, félretesszük és negatívan értékeljük. Hogy miért ezzel kezdtem az értékelésemet? Nagyon egyszerű a válasz. Tömeg értékként vesszük meg az adott kötetet, előre képzeljük, pedig nem tudjuk, hogy milyen lesz, és valamilyen szinten csalódunk. Velem is ez történt.

Adott eme kötet borítója, melyre  kellemes ránézni, mennyire nyugtatja a szemet és milyen gyönyörű. Ennek a könyvnek az egyik legnagyobb ékessége a benne lévő rajzok és képek. A leírtakat tükrözik, időrendnek megfelelően, és sokszor visszalapoz az olvasó, hogy még benne maradjon a mesében. Bevallom kétszer olvastam a történeteket. Ugyanis, ha hagyom, hogy az első olvasásom eredménye maradjon, akkor most nem írnám eme sorokat ilyen mosolyogva, és nem ezen szavak kerülnének ide. Az első meglátásom az volt, hogy unalmasak a mesék, fárasztóak, valahogy nehezen tudtam belerázódni. Másodszorra viszont megértettem, hogy ezen történetek alvás előtti nyugtató, kikapcsolódásra íródtak, mindamellett, hogy részlet gazdagok és valóban elérik a hatásukat.

A könyv három különböző, mégis nagyon hasonló mesét tartalmaz. Különböznek, hisz nem ugyan arról szólnak, mások a szereplők, és eltérnek a események. Mégis ugyanarra épülnek, hisz az alvás köré fonódnak ezen mesék, gyermek karakterekkel ismerkedünk és mindegyikben szerepel egy - egy kedves állat. Az első mese a legkedvesebb a számomra. Mert, minden részletében figyelmes, kedves és nagyon szórakoztató. Olyan karakterekkel színesített, melyek fejlődnek, tanulnak és enyhén okítják is olvasójukat.

Úgy gondolom, hogy az 5-10 éves gyermekek már rendelkeznek azon értelemmel, hogy megértsék az író szándékát, nyitottak még az újdonságokra, de kellően érettek a mesélő hatására. Még jómagam is, aki nem jó alvó és most finoman fejeztem ki magam, a cél korosztályt rég elhagytam, még számomra is nyugtató hatással volt. És, bár álmos nem lettem sajnos tőle, mégis azt kell írjam, fantasztikus élmény volt újra és újra elmerülni ezen világban. Bár nem lett kedvenc, mégis nagyon jó szívvel ajánlom.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Pagony Kiadó oldalán megtudod rendelni a könyvet.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése