2022. április 25., hétfő

Kemendy Júlia Csenge - Az Anyacsalogató Hadművelet

 

„-A kívánságot valójában az elhatározás váltja valóra, ami bennetek megszületik. (…) Akkor teljesül, ha elég kitartóak vagytok hozzá. Dolgoznotok kell azért, amit el akartok érni, semmi sem fog az öletekbe hullani.”






Nem is olyan régen fejeztem be ennek a könyvnek az olvasását, de ahányszor csak eszembe jut egy-egy mozzanata, máris széles mosoly terül el arcomon és a lelkem ezer színben pompázik. Mert igenis felnőtt fejjel is képes vagyok meglátni a mesék mögött húzódó szándékot –legyen az jó, vagy éppen rossz- és pont ezért, nagyon tudom értékelni őket.

Kemendy Júlia Csenge - Az Anyacsalogató Hadművelet című kötete 2021-ben jelent meg a Napkút Kiadó gondozásában. A borítót és a regényben található illusztrációkat Nagy Bettina készítette számunkra.

Történetünk szokatlan módon, egy különleges helyen játszódik, a Tündérfürt utca 12. szám alatt található lakatlan malomban. Ez a hely hosszú évek óta üresen áll, de a köré font hiedelmek igazi élettel töltik meg. Sokan úgy tartják, hogy az épületet tündérek lakják, akik a bátorságukat összeszedő fiatalok kívánságait teljesítik.

Egy szép őszi napon egy sárga csizmás fiatal hölgyemény indul el a malom irányába, amely rögtön felkelti Szilágyi Filkó figyelmét. Filkó és Kelemen nem messze laknak a fent említett csodás épülettől és alig várják, hogy megismerhessék a titkokat.

Berti édesapjával kettesben költözik be a kissé romos állapotban lévő épületbe. Berti és a két fiú hamarosan jó barátságot köt, és együtt kezdenek el nyomozni a titokzatos tündérek után. Vajon mi köze van ehhez egy Norbert nevű kecskének és egy póknak? És vajon mit takar az Anyacsalogató hadművelet igazán?

„-Berti te kopogsz.
-Jó, de te beszélsz.
-Mi? Miért? Rajtad van a csizma?
-Marci a te legjobb barátod. Én még csak nem is ismerem a szüleit.
-Hányas a lábad?-Méregette Filkó a kislány csizmáját.
-34-es.
-A fenébe.
-Talán az is segít, ha megsimogatod – tűnődött Berti.
-Simogassam meg a lábadat? – Filkónak a felháborodástól szint már lányosan magasra ugrott a hangja.
-Még mit nem. A csizmát!
-Hát… jó.”

A fenti idézetet azért választottam, mert ezt a jelenetet, ha tízszer nem olvastam el, akkor egyszer sem, és még most is könnyesre nevetem magam. Annyira aranyos, hogy nem találom rá a megfelelő szavakat. És, ha már a humorról írok, az egész történet egy hatalmas szeretetgombóc, amelyet áthatnak a viccesebbnél viccesebb események. Nem tudtam betelni velük és őszinte leszek a könyvet is kétszer olvastam emiatt el.

„Még nagyon korán lehetett, mert nem hallotta a kotyogós kávéfőző hangját, amire mindig felriadt egy pillanatra. Apa régebben azt mondta, azért ez a neve, mert mindig kikotyogja a titkokat. A fiúk sokáig elhitték a mesét, és soha nem beszélgettek titkos dolgokról a konyhában.”

A mese egyébként több fontos üzenettel is szolgál olvasójának. Többek között megtanít arra minket, hogy nem elég kívánni, hanem ezekért komolyan tenni is kell. A kitartó munkának gyümölcse kívánságunk lesz. A másik fontos, pedig a szeretet ereje többek között. De tudjátok mit, fedezzétek fel magatok ezeket, hiszen a nyomozás is fontos része az olvasási élménynek!

Én nem tagadom ezek után, hogy mennyire szerettem olvasni és imádom az írónőt zsenge humoráért, bájos gondolataiért és aranyba mártanám a kezét, amiért ilyen üde mesét álmodott meg a számunkra.

Ajánlom a könyvet nemtől és kortól függetlenül, mert ez a mese egy csoda, amely a legszomorúbb lelket is felvidítja szeretettel, kedvességgel és egy csipetnyi varázslattal.

Amennyiben elolvasnád a könyvet, megteheted, ha a Napkút Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy

2 megjegyzés:

  1. Ez is szuperül hangzik! Még jó hogy nem véges a várólistám mert egyre nagyobb bajban lennék:))
    Én is szeretem közel 40 évesen is a meséket, a humort még inkább szóval nincs mese, illetve mégis ez is várólistás lesz:))
    Kinga

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy csodálatos történet, remek humorral és nagyon fontos mondanivalóval. Mindenképpen olvasd el. :)

      Törlés