2021. szeptember 23., csütörtök

Kolozsi Angéla - Jenci néni és az okostelefonok

 

„(…) a határok országok között vannak, és nem az emberek között.”



Mindig megörülök, ha egy új, számomra ismeretlen ifjúsági írótól veszek kézbe könyvet, mert örök optimistaként hiszem, hogy egy remek kalandban lesz részem. A mostani értékelésem is egy olyan szerző alkotása, akitől még nem olvastam semmit, de a számomra fontos Merítés-díj egyik listájának köszönhetően rátaláltam.

 

Kolozsi Angéla – Jenci néni és az okostelefonok című kisregénye 2021 egyik újdonságaként a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó sajátos sorozata, az Abszolút Könyvek egyik friss példánya. Ennek a sorozatnak elsődleges célja, hogy szórakoztatva okítson és nagyon fontos témákat dolgoz fel különböző alkotók tollán keresztül. A könyvek 9-12 éves ifjonti olvasóknak szólnak, és a témák abszolút maiak, akár külföldi, akár hazai szerzőkről van szó, tematikában és stílusban pedig rendkívül változatosak. Ha kíváncsi vagy a sorozat további köteteire, itt meglesheted őket!

De nézzük is, hogy fülszöveg alapján miről is szól a mostani regény.

Adott egy család, ahol a modern világ adta okoskütyük átvették az uralmat és adott egy idős hölgy, aki még hisz a postán feladott apróhirdetés sikerében. A ​Szekeres família mondhatni egy átlagos család, hiszen mindenki intézi ügyes-bajos dolgait. Az már persze más kérdés, hogy a családtagok között lévő kommunikáció már szinte csak a telefonok, tabletek és számítógépek adta chatszobákban merülnek ki. A három gyermek közül a középső fiú, Domos egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően ismerkedik meg Jenci nénivel. A régi kor szellemében élő, szigorú idős hölgy telefon elkobzással bünteti a felelőtlen fiatalt, melynek igen sajátos következménye lesz. Vajon mi történik, ha egy régmúlt idők magányos lelkét „elragadja” az internet segítő kópéja? És vajon a család feleszmél-e, hogy egy taggal kevesebben vannak? Ezekre és természetesen számos más kérdésre is választ lelsz, ha kézbe veszed a könyvet.

Saját meglátásom szerint a történet egy igen fontos témára hívja fel a fiatalok figyelmét, mégpedig az internet adta csapdákra. Modern életünk folyamán már szinte elenyésző az a háztartás, ahol nincs valamilyen készülék vagy számítógép. A napi életünk szerves részét képezi, hogy számítógépen dolgozunk, tanulunk, szórakozunk. A telefonok egyre magasabb szintű funkciói pedig szép lassan kiszorítják a közös tévézés, játszás, vagy akár beszélgetés igényét. Hiszen ki akarna „bajlódni” egy élő kutyával, mikor a meleg szobából virtuálisan is nevelhetjük kedvencünket és lehetünk a világ bármely pontján, a barátainkkal kényelmesen chatelhetünk. Ennek a kötetnek elsődleges célja, hogy felhívja ezekre a figyelmet.

A könyv két részre bontható, míg az első maga a történet, a második egy interaktív játék kitekintője. Persze erről igazán nem akarok írni, de jó, ha tudjátok, hogy szórakoztatva tanít és tanítva szórakoztat.

A karakterek nagyon különlegesek, mert legyen bármilyen zsémbes is Jenci néni, vagy őrült a Szekeres család, mindenki szerethető és rendkívül bájosak.

Számomra kiemelkedő volt a kötet mondanivalója, a humorral meghintett apró jelenetek és nagyon élveztem, hogy az olvasása elgondolkodtatott azon, hogy a saját életemben mennyire van jelen a telefon, számítógép és ezek labirintusa. Nos, az eredményt nem árulhatom el, de igazán tanulságos olvasásban volt részem.

Ami az írónő stílusát illeti, azt kell, hogy írjam lehengerlő. Nagyon olvasmányosan ír, rendkívül gazdag fantáziából merítkezve és pont ezért, szeretnék még más történetet is olvasni tőle.

Ajánlom a könyvet minden iskolásnak, beleértve az egyetemre járókat is, sőt megkockáztatom, hogy a szülőknek is remek szórakozást nyújtana. Mert ne feledjétek, a varázsdoboz nem mindig az internet adta mámor, egy jó baráttal eltöltött délután is pótolhatatlan.

Amennyiben elolvasnád a könyvet, megteheted, ha a Pagony Kiadó oldalára ellátogatsz. 

Írta: NiKy



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése