2021. november 27., szombat

Vadadi Adrienn - Málna és Misi, az ikrek



A mai kortárs mesék egyre többet foglalkoznak azon hétköznapi életmozaikokkal, melyekről elsőre nem is gondolnánk, hogy fontosak lehetnének, ilyen például a bölcsőde és az óvoda időszaka is.

Vadadi Adrienn szerző több mesesorozata is köthető a fenti témákhoz, ilyen pl. az Ovis mesék vagy az Óvodás lettem is. Ezekről itt tudsz bővebben tájékozódni.

A Málna és Misi, az ikrek című mesekönyv 2021 egyik újdonsága, amely a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. Ebben a könyvben egy másik szintén említésre érdemes tematika kerül központba, mégpedig az ikrek különleges világa.

Ebben a mesében megismerkedünk Málnával és Misivel, akik mindent mindig együtt csinálnak. Együtt esznek, játszanak, futkároznak és bizony néha össze is vitatkoznak. A közösen eltöltött idő megszokottsága egy mély érzelmi kapcsolatot eredményez a két gyermek között. De mi van akkor, ha új életszakasz kezdődik a gyermekek életében, hiszen az óvoda kapui tárva nyitva várják a testvérpárt az új kalandokkal, kihívásokkal?  És vajon mi történik, mikor az új barátok is figyelmet kérnek? Nos, ezekre és még számos más érdekességre is megkapod a választ, csak vedd kézbe a könyvet!

Számomra nagyon élvezetes volt a történetek olvasása, hiszen kicsiként mindig is vágytam egy ikertestvérre, hogy ne érezzem magam egyedül. Az írónő nagyon kedves és bájos meséket álmodott meg a kisebb olvasók számára. Több problémát is körbe jár és egy-egy apró megoldással is kecsegtet.

Az ikerség témakör nagyon fontos és egyben különleges, hiszen ez egy olyan mély és elválaszthatatlan kapocs két emberi lélek között, amely kívülállóknak szokatlan vagy nehezen érthető lehet. Az ikres családok egy zárt körben mozognak akaratlanul is, elvégre két egykorú gyermek mindennapi igényeiről kell gondoskodni megfelelően arányosítva közöttük. Az ikrek egy zárt miniközösséget alkotnak, ahova egy harmadik személy már nem fér be, sokszor ez érvényes a felmenőkre is. A két lélek szorosan zárt világában a közös élmények és érzelmek nagyon erős hatással bírnak, ugyanakkor egy állandó versengési kényszert is eredményezhetnek. Ebben a szimbiózisban egyik személyisége mindig erősebbé válik akaratlanul is, míg a másik háttérbe húzódva követi testvérét. Ez egy idő után némiképpen lazulhat, de mind a két fél számára meghatározó élmény lehet egészen a felnőtté válásukig. Ezért nagyon fontos már időben foglalkozni és megismertetni a fiatalokat ezzel a létformával.  Ez a mesekönyv nagyon jó kísérlet arra, hogy szórakoztatva tanítsa meg a kisebbeknek, hogy milyen egyedi ez a testvéri kapcsolat.

Ajánlom a könyvet kisebb és nagyobb olvasóknak egyaránt, hiszen ez a mese újabb kellemes perceket ígér, és ha van testvéred, akár ötletet is meríthettek a játékok terén.

Ha pedig a könyvespolcodon szeretnéd látni a könyvet, a Pagony Kiadó weboldalán meg tudod rendelni. 

Írta: NiKy

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése