2022. április 22., péntek

Csillagtalan antológia, szerzői mustra 10. - Interjú Floresse írónővel


A Csillagtalan antológia szerzői mustrájának tizedik állomásához érkeztünk, ahol egy titokzatos alkotóval fogok beszélgetni. A Befejezetlen című novellája olvasása után felmerült bennem pár kérdés, amire választ szerettem volna kapni. Kérlek, fogadjátok érdeklődéssel Floresse írónővel készült beszélgetésemet!



Köszönöm, hogy elfogadtad az interjúfelkérésemet. Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hogyan jutottál el idáig és milyen hatások értek, amelyek arra ösztökéltek, hogy író legyél?

Sokáig keveset olvastam, lekötött az, hogy voltam a világban és mindig akadt megfigyelnivaló. Majd ez áttevődött belülre és egyre többször pattant ki ötletszikra a fejemből. Ezekből eleinte versek lettek, majd kinőtték magukat rövid- és hosszúprózává. Kedvenc íróm John Updike, aki húszéves koromtól kísérője az életemnek. Az ő írás- és látásmódja közel áll hozzám. Szeretem egészben látni azt, ami történik az életben, sokféle szempontból megvizsgálni, kielemezni és írni belőle valami sajátot, így dolgozom.

Azt mondják, minden novella egy álom kezdő fonákja, ami elegendő ahhoz, hogy akár egy egész történetté növekedjen. Mit gondolsz erről? Megfordult-e a fejedben, hogy a történetedből akár önálló regény is születhet? 

A Befejezetlen története pont egy novellára volt elég. Talán kisregénnyé lehetne növelni a történés mennyiségét, ez egész jó ötlet. Egyrészt a technikát lehet vele gyakorolni, ötletelni pedig önmagában is nagyon szeretek, bevallom, néha elveszem a sokféle lehetőség között, de az írói munkának ezt a részét élvezem legjobban.

Mit olvashattunk tőled eddig? Milyen stílus áll közel hozzád? Honnan merítkezel a hétköznapokban?

Ez az első novellám Floresse-ként, a jövőben erotikus vonalon szeretnék tovább írni. Ehhez még rengeteget kell tanulnom, egyébként a polgári nevemen többféle zsánert kipróbáltam, realistát, fantasyt, krimit, horrort, science fictiont. Szeretem feszegetni a határokat és ötvözni az egyes zsánerek adta lehetőségeket, hol innen, hol onnan venni az eszköztárból Szóval, figyeljétek Floresse-t, fogtok még hallani róla.

Egy novellás kötet több szerző tehetségén alapszik, elvégre a közösség ereje adja a könyv sikerét. Mit gondolsz erről? Mennyire fontos az egyén munkája egy adott többszerzős kötetben? És szerinted te, hol helyezkedsz el ezen az írói palettán jelenleg?

Romantikus szerzőként kezdő vagyok és nagyon örülök, hogy az antológia írói közé kerültem. Szeretem olvasni olyanok szövegét, akik gyakorlottabbak nálam, belemerülni a novelláikba, ott lenni az általuk megalkotott világban. Figyelem a kritikákat és azokból is tanulok.

Szerinted mi az erőssége a Csillagtalan könyvnek? Elsődlegesen milyen zsánerű olvasóknak ajánlanád?

Olyanoknak, akik szeretik a novellákat vagy két regény között pihenésül rövidprózát olvasnának. A paletta sokszínű, mindenféle ízlés és korosztály találhat benne a szívéhez közelállót.

A novellád milyen forrásokból merítkezik? Honnan jött az ötlet, hogy végül ez a történet került a kötetbe?

Az ötlet spontán volt, két emberről szólt, akik véletlenül ugyanazt az apartmant bérelték ki egy hétre és ez megváltoztatta az életüket. Az alap megmaradt, minden mást megváltoztattam. Amit beleszőttem az életemből, a saját szextinges tapasztaltom összegzése. 

Úgy tartják, hogy a legtöbb író nagy könyvszerető is egyben és pont ezért érdekelne, hogy rád milyen írók, netalán kutatók és tudósok voltak és vannak hatással? Ki az az egy személy, akitől bármikor szívesen olvasol és miért?

Említettem John Updike nevét, ő egy nagyon szerethető író. Akiktől bármit olvasnék: Linn Ullmann, Stephen King és John Maxwell Coetzee. Azért, mert a saját műfajukon belül képesek voltak újítani és izgalmasan elmesélni a számukra fontos történeteket.

A karaktereid "színesek és szagosak", ahogy mondani szoktam. Nagyon érdekes lélekkel rendelkeznek és ez tulajdonképpen jellemző a negatív szereplőkre is. Honnan merítkeztél a típusjegyeket véve? Van-e olyan élő személy, akinek a személyiségjegyeit átadaptáltad a történetedbe? Amennyiben igen és nem titok, kiről lenne szó? Örülnék, ha mesélnél róla!

A karaktereim ebben a történetben saját magukat szülték meg. Egyszer csak ott álltak előttem, készen arra, hogy belevessék magukat az események sodrába. A most születő pszicho-thriller regényem szereplőit már valós figurák tulajdonságaiból gyúrom, és a saját történetemet fogom elmesélni a segítségükkel.

Mi az az üzenet, amit át szeretnél adni az olvasóknak az írásaid által?

Szeretném, ha látnák az összetevőit egy történetnek. Nem minden fekete és fehér, a szivárvány minden színe is kevés olykor, hogy élővé tegyük. Azért mi, írók folyton megpróbáljuk ezt, ami néha olyan, mint játékkarddal háborúba menni. 

Mikor olvashatunk tőled legközelebb és milyen műfajban alkotsz éppen?

A pszicho-thriller mellett folytatom az erotikus vonalat, egyelőre rövidprózák formájában. Már nem a kezdés és a befejezés a mumus, hanem a dramaturgia. Ehhez nemrégiben zsánerspecifikus kurzusokon vettem részt. Addig is olvassátok a Csillagtalant, amit örömmel és szeretettel ajánlok a figyelmetekbe! 

Köszönöm szépen az interjút és sok sikert kívánok!

A Csillagtalan antológiát a Book Dreams Kiadó oldaláról tudjátok megrendelni!

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése