2021. szeptember 4., szombat

Kereder Márk - Mike Overton, a Rendszerenkivüli

 




Az első, ami eszembe jutott erről a könyvről, hogy nagyon sűrű és nehéz tematika szempontjából. Az előbbi azért, mert nagyon sok információt kell feldolgoznunk, a második pedig a súlyos témakörök miatt,  melyeket apránként megismerünk. De mielőtt ebbe belemennék, szeretném megköszönni az írónak, hogy olvashattam a regényét. Köszönöm.

Kereder Márk - Mike Overton, a Rendszerenkivüli című regénye 2021 egyik újdonsága, mely a K.u.K. Kiadó gondozásában jelent meg. Elsőre nem is gondolná a gyanútlan olvasó, hogy a terjedelmétől függetlenül micsoda masszív és igényes történetet rejt a kötet. De nézzük is, hogy fülszöveg alapján miről szól.

Evolúciós történelmünket tekintve, amióta kiváltunk az állatok közül és egy egyedi és viszonylag gyorsan fejlődő fajjá értünk, valamilyen formában mindig is egy bizonyos transzcendenst kerestünk. A századok eltűntével egyre inkább a létezés értelmét kutattuk és a technika rohamos fejlődésével együttesen újra és újra visszatekintett az a nézet, miszerint egy nagyobb hatalomhoz fohászkodtunk és nem várt segítséget reméltünk. Ebben a könyvben számos megmagyarázhatatlan és néhol sokkoló ténnyel bővül a tudásunk, de a fő kérdésekre egyénileg kell megtalálnunk a választ. Az író egy különleges, kissé paranoid főhőssel azonosítja olvasóját és a vele történtek által tudatosítja mondanivalóját.

Szubjektív meglátásom szerint a könyv – ahogy már fentebb említettem – nehéz és sűrű. Mind a két jellemző egységesen hat az olvasóra, ugyanis az első bekezdéstől fogva fontos információk bírtokába jutunk és tulajdonképpen az utolsó oldalig oda kell figyelni az olvasottakra. Ez cseppet fárasztóan fog hatni először, de ha beránt a történet, utána már gördülékenyen végig lehet olvasni.

Karakterek szempontjából kimondottan érdekes jellemábrázolásokat láthatunk, hiszen az erős pszichés nyomás alatt lévő főszereplő már az első perctől fogva mániákusságával és  türelmetlenségével próbára teszi az olvasó önuralmát. Viszont, mivel folyamatos fejlődés tapasztalható, ezért egy kisebb átlendülés után könnyen azonosulhat vele a kitartó olvasó.

Események szempontjából pörgős, nem hagy egy perc nyugtot sem, de mégis van idő egy – egy emocionális kilengés alatt megpihenni, bár az tény, hogy utána ismét az cselekmény sűrűjébe ránt.

Sok témát feszeget az író és, bizonyos szinten, tálcán kínálja a válaszokat, mégis megdolgoztatja az olvasót.

Személyes élményként két problémám akadt a regénnyel. Az első, hogy töménynek éreztem, nem csak témakör, hanem sok más szempontból is, még bőven elbírt volna egy plusz 50 oldalt nagyjából. Én rendkívül kitartó vagyok, és amit elkezdek be is fejezek, de egy türelmetlenebb léleknek lehet sok lesz elsőre. A másik gondom pedig a Nap súlyos problémájának elbagatellizálása. Sokkal többet vártam erről a témától és nagyon kevésnek éreztem a megoldást.

Ezektől eltekintve örülök, hogy kézbe vehettem a könyvet és jó szívvel ajánlom a sci-fi szerelmesinek, vagy azoknak, akik szeretik a feszültséggel teli, mély mondanivalóval rendelkező regényeket.

Amennyiben elolvasnád a könyvet, megteheted, ha a K.u.K. Kiadó oldalán megrendeled.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése