2021. június 11., péntek

Írisz gyökér kivonat érzékeny bőrre

 

Az írisz már a viktoriánus korban is egy közkedvelt kozmetikai összetevő volt. Főként illatanyagként parfümökben kapott helyet receptben, de fogkrémekbe pedig fehérítő hatása miatt keverték.


A növényről

Írisz vagy nőszirom (Iris germanica) a spárgavirágúak rendjébe tartozó nősziromfélék családjának névadó nemzetsége. A tudományos nevét a szivárvány görög nevéből képezték és a családba tartozó virágok sokféle színváltozatára utal.


Sokféle bőrproblémára

Zsíros, pattanásos és kevert bőrtípusokra való krémek egyik összetevője. Az írisz gyökérkivonata az izoflavonoid, mely támogatja a bőr önszabályozó erejét. Segítségével a faggyútermelés szabályozódik, mely révén a bőr víz és zsírháztartása helyreáll. Az írisz egyedülálló módon képes a nedvesség visszatartására és ezt a tulajdonságát a bőrben is kamatoztatja. Az írisz jótékony hatású izoflavonoidjai enyhítik a bőrirritációt és a gyulladásokat, így érzékeny és kivörösödésre (rozáceára) hajlamos bőrre való arcápoló termékek összetevője. Enyhén radírozó tulajdonságú, ezért érzékeny bőrre való bőrradírokhoz szokták hozzáadni.


Parfümök és fogkrémek összetevője

Az írisz képes aromát és színt megkötni. Parfümökbe, illatosító, szagtalanító termékek közkedvelt összetevője, főként természetes parfümök illat anyagaként ismert. A ma divatos natúr kozmetikumok illatát is adó hatóanyagként tartják számon, mint például dezodorok, testápolókrémek, tudfürdők.

Fogkrémekbe fogfehérítő tulajdonsága miatt teszik, például dohányosoknak ajánlott fogápoló termékek egyik gyakori fehérítő hatóanyaga.

Írta: Zsuzsi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése