2022. január 30., vasárnap

Várszegi Adél - Zümmögés ​erdőn-mezőn

 

„– Tudod, Bolyhos, azzal sincs semmi baj, ha nem mindig mi vagyunk az erősebbek (…). A bátorság nem azt jelenti, hogy nem félünk, hanem hogy akkor sem adjuk fel, ha igen.”




Világunkban számos olyan élőlény él, amelyek nagyon fontos szerepet töltenek be a többi faj – többek között az emberek – számára is. Jelen esetben a méhekről van szó, amelyek létezése és tevékenysége elengedhetetlen a növények, állatok és az ember fennmaradását tekintve. De az életvitelünk miatt, egyre kevesebb érintetlen mező található és ezzel a virágok száma is folyamatosan csökken, így a méhek területe is egyre szűkebb. Vajon mi történne, ha ezek az apró, de annál fontosabb élőlények egyszer csak a kipusztulás szélén táncolnának? Nos, erről is szól ez a csodálatos történet. Gyere és fedezd fel velem a méhek világát!

Várszegi Adél - Zümmögés ​erdőn-mezőn című mesekönyve 2021-ben jelent meg a Boook Kiadó gondozásában. A több történetből álló mesecsokor szálai szépen illeszkednek egymáshoz, így tulajdonképpen egy egész mesévé állnak össze az olvasó számára. Ráadásul Szert-Szabó Dorottya bájos illusztrációinak köszönhetően, egy igazán kellemes és felemelő élmény kézbe venni a könyvet.

A mese két főhőse Bolyhos, a kis méh és Szofi, az emberlány. E két tüneményes lélek barátságának köszönhetően bontakozik ki a szemünk előtt a méhek bonyolult, de annál csodálatosabb világa. Megtudhatjuk, hogyan készül a méz, mit csinálnak ezen apró lények télen, mi az méhpempő, milyen feladatokat látnak el a kaptár lakói és sorolhatnám. Nagyon sok kérdésre választ lelünk olvasásunk közben és a rengeteg információt egy csipetnyi humorral fűszerezve, szinte észrevétlen fogadjuk be.

Számomra mindig is érdekes volt ez a világ, hiszen nagyon szeretem a mézet és a kis méhektől bár néhol tartok, mégis csodálattal szemlélem életüket. Nagyon szerettem Bolyhos meséit olvasni, hiszen rendkívül sokrétű és igazán aranyos történeteken keresztül adja át tudását.

„– A méhek többféleképpen is beszélgetnek egymással, s ennek egyik legjobb módja a feromonokkal történik: mikor a méhek illatanyagokkal üzennek egymásnak. Olyasmi ez, mint egy illatos újság, amiből kiolvassák a fontos információkat. Mindegyik feromon más üzenetet küld. Az anya így irányítja a dolgozókat, de a dolgozók is ezzel jeleznek, például van olyan feromon, ami abban segít, hogy az elkóborolt méhecskék hazataláljanak a kaptárba. Veszélyre is figyelmeztethetnek ily módon. De még az álcák és a bábok is feromonokkal jeleznek a dajkaméheknek.”

Összességében egy hiánypótló könyvet vehettem kézbe, amely arra hivatott, hogy szórakoztatva hívja fel a figyelmet ezen különleges lényekre, akik nélkül zord világot élnénk.

Ajánlom a könyvet nemtől és kortól függetlenül, mert a természet szorgalmas csodáiról mindenkinek tudnia kell, és ha még egy szelet mézes kenyeret is megennél közben, annyi baj legyen!

Amennyiben megismerkednél a méhecskék világával, nem kell mást tenned, mint csak a Boook Kiadó weboldalára ellátogatni.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése