2021. március 16., kedd

Vetter Szilvia - Anya! Ugye, megtarthatom?

 

„De kérlek, gondolj rám, amikor felveszed a gyapjúkabátodat. Gondolj a tehénre, aki tejjel ajándékoz meg, amikor a reggeli meleg tejbegrízt eszed. Gondolj a tyúkra, aki fáradtságosan kipottyantott tojásait adja neked, hogy ne legyél éhes. És amikor rántott hús kerül az asztalra, gondolj egy pillanatra ránk, állatokra. Mindannyiunkra. Gondolj ránk figyelemmel, szeretettel és tisztelettel.”


Mostanában egyre több olyan mesekönyv kerül ki a nagyvilágba, mely valamilyen aktuális és nagyon fontos kérdést ölel fel. Ennek a kötetnek is hasonló célzata van, hiszen jelen esetben az állattartás a fő téma. Számos gyermek vágyik egy játszópajtásra, különösen kisiskolás korban. A legtöbb szülő nincs felkészülve erre a plusz feladatra, hiszen evidens, hogy a kicsiknek be kell segíteni a gondozásba. Szerencsére egyre több ennek az ellenkezője is, ahol minden kérdést körül járva, átbeszélik a háziállatnevelés mibenlétét és miután kiválasztották a szerencsés élőlényt, apránként együtt mutatják meg a gyermeknek a feladatokat, hogy később már egyedül is elláthassa ezeket.

Ennek a mesekönyvnek a fent leírtakon kívül még egyéb mondanivalója is akad, hiszen több érdekességet és fogalmat oszt meg fiatal olvasójával. Például felhívja a figyelmet, hogy országunkban 2004 óta bűncselekmény az állatkínzás. Ezen kívül nagy hangsúlyt helyez a szeretet és folyamatos törődés előnyére, az emberek és állatok közötti érzelmi és testi különbözőségekre, valamint arra is, hogy védett állatot háziállatként tartani engedély nélkül szigorúan tilos.

Mesénk kis hőse Ricsi és családja, valamint Peti, a gyurgyalag. Egy véletlen folyamán találkozik a két apró lélek és egy igencsak izgalmas, de annál tanulságosabb időszakot töltenek együtt. És bár nem minden történhet úgy, ahogy szeretnénk, mégis nagy igazság az, hogy egy védtelen, törékeny élőlényért felelősséggel tartozunk, ezt pedig Ricsi is megérti a végére.

Hogy mi köze van ehhez egy kormos kutyának, Mátyás királynak és a nagy klasszikus mesealakoknak? Nos, erre igazán nem felelhetek, de megtudhatod, ha kézbe veszed a könyvet.

Számomra nagyon érdekes és kedves olvasási élményt okozott, és úgy gondolom, hogy azon korosztály számára, akik még most tanulnak olvasni, remek gyakorló könyv. Azoknak, akik pedig még nem tudnak olvasni, egy izgalmas esti mese lehet számukra.

Összességében elmondhatom, hogy egy kellemes összbenyomást keltett bennem a kötet, melyet a cuki rajzok tettek még különlegesebbé.

Ajánlom kicsiknek és nagyobbaknak, mert ne feledjétek, akit egyszer megszelídítetek, azért felelősséggel tartoztok örökre!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, a Katica Könyv Műhely oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése