2021. szeptember 2., csütörtök

Rettig Attila - Emila bolygóközi kalandjai

 

„Ha végtelen az űr, akkor nincs is eleje meg vége? Mindennek van eleje meg vége, még a leghatalmasabb dolgoknak is, a házunknak, a városunknak, az országunknak, a bolygónknak, mindennek.”



Minden mesének van egy bizonyos tanulsága, melyet többnyire az adott olvasónak kell felfedeznie és minden alkotónak van egy szándéka, melyet a regényén keresztül üzen. Ennek a történetnek is megvan a maga célja és üzenete, de mielőtt belemennék ebbe, szeretném megköszönni az írónak, hogy előolvashattam a könyvét. Köszönöm.

Rettig Attila: Emila bolygóközi kalandjai című regénye az idei év egyik őszi újdonsága, mely a Napkút Kiadó gondozásában jelenik meg. Először a borítómustrával szeretném kezdeni, hiszen a "külső megfog, a belső pedig megtart", tartja a mondás és bár más szövegkörnyezetben szokás használni , de egy könyvszerető lélekre ez a mondat nagyon is igaz. Amikor először megláttam a borítót elgondolkodtam, hogy vajon egy ismeretterjesztő könyvecskét fogok-e olvasni, vagy csupán egy fontos, de nem tolakodó képet láthatok éppen. Számomra a letisztultsága és a sötét színek dominanciája lenyűgöző egyveleget adott, melyet be, kell, hogy valljak nagyon szeretek. A sötét tónus ad egy bizonyos rejtélyességet, és mint utólag kiderült, nagyon szorosan kapcsolódik a történet lényegéhez.

Nézzük is, hogy fülszöveg alapján miről szól a kötet!

Ennek a történetnek számos pontja végtelen, sok kis mozzanatból áll, mégis különleges. Főhősnőnk, Emila, egy kék bőrű szorizoni kislány, aki természetéből adódóan nagyon kíváncsi és igen csak bátor. A kis élete nem éppen fenékig tejfel, hiszen szigorú papájának, az iskolai közegnek és a saját hormonjainak is meg kell felelnie, amire többnyire képtelen. Egy kis kalamajka után bizony egy űrhajóban találja magát, mely már messze jár otthonától és a célállomás felé igyekszik. A kezdeti döbbenet után Emila hamar feltalálja magát és bizony sok – sok különleges kalandban keveredik.
Utazása folyamán találkozik szörnyekkel, apró állatkákkal, boszorkányokkal, egy varázslóval, és sok érdekes információ bírtokába jut, melyek elsődlegesen az univerzumról szólnak, de a kalandok által jobban megismeri önmagát és másokat is.

Olyan kérdésekre találhatjuk meg a választ, melyek nem csak a tudásunkat bővítik, de kellő figyelmességgel saját magunkról is többet megtudhatunk. Ilyen pl., hogy mi a végtelen? Miért álmodunk rosszat? Miért fontos, hogy odafigyeljünk másokra? Hogyan beszélgetnek egymással a fák? Mint láthatod kedves olvasó, ez a mese számos izgalmas kérdést feszeget, de a válaszokat neked kell meglelned.

Szubjektív meglátásom szerint ez a mese rendkívül kedves, szórakoztató és tanulságos is egyben. Több társadalmilag és emocionálisan fontos témát feszeget, melyeket egy kislány szemszögén keresztül ismerhetünk meg.

Karakterek szempontjából Emila nagyon szerethető és bár néha túl kíváncsi és makacs, mégis úgy érzem, hogy szépen letükrözi a korosztályából adódó dacot és konokságot. Szerettem a bőrébe bújni, mert valami olyasmit kaptam általa, amit én magam is évek óta keresek, ez pedig a szeretetre való éhség és a tudás utáni vágy. Fiatal korát meghazudtolóan cselekedik néha, de a botlásai által is sokat tanul. Esendősége egyben legkülönlegesebb jellemzője, mert bár sok érdekes személlyel és eseménnyel találkozik, mindig sikerül valamit tanulnia és én ezt a fejlődést rendkívül nagy szeretettel fogadtam.

Események szempontjából kifejezetten izgalmas, bár vannak részek, melyek inkább érzelmi téren mozgalmasak, mégis úgy gondolom, hogy remek szórakozást nyújtanak az olvasónak.

A regény két idősíkon mozog többnyire, ebből az első Emila jelene és kalandjai, a második pedig a múlt, egy olyan idősik, mely által jobban megismerjük a kislány viselkedésének okait.

Számomra egy rendkívül kedves, tanulságos és szórakoztató olvasás volt, melyre igen hálás szívvel gondolok. Úgy vélem, hogy fogok még olvasni az alkotó tollából, mert aki ilyen különleges történetet álmodott meg a számomra, annak még bizony számos meglepetés lehet az ötlet tarsolyában.

Ajánlom minden olvasni szerető léleknek, mert ez a történet nem csak szórakoztat, de eléri, hogy apró ékkövekként csillanjon arcunkon a könny, mely legalább olyan szépen ragyog, mint az univerzum csillagai.

Amennyiben elolvasnád a könyvet, megteheted, ha a Napkút Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése