2022. szeptember 13., kedd

Paulik Móni - Szabad a nem


 



Úgy látom, hogy az idei meseszériában egyre több olyan kötet lát napvilágot, amely valamilyen formában nevelőszándékot közvetít a kisebbek felé. A könyvek többnyire olyan üzeneteket hordoznak, amely könnyen érthető, játszva és szórakozva pille szárnyon ragadja meg a kisebbek figyelmét. A mostani mese is hasonló értékeket képvisel.

Paulik Móni immáron harmadik kötetét veheti kézbe az olvasó. A szerzőre jellemző a könnyen érthető szöveggel megfogalmazott mesék, amelyek pillanatok alatt megragadják korosztálytól függetlenül a figyelmet és játszva megtanítják az aktuális tematikát. Most sem lett ez másképpen, hiszen ebben a történetben megtanulhatják a gyermekek, hogy a NEM szó használata milyen hasznos és bizony mekkora szükség van rá.

„– Hát persze, hogy szabad NEM-et mondanod!
– Sőt, néha kell is! […] Attól még szófogadó valaki, mert néha NEM-et mond. Például neked sem kell mindenkivel barátkoznod. Egy simogatást vagy egy puszit bármikor visszautasíthatsz, ha zavar!”

A Szabad a nem című mesekönyv 2022 egyik újdonsága, amely a Csimota Kiadó gondozásában jelent meg. A kötet borítótervét és a belső illusztrációkat Szegedi Katalin rajzai ékesítik. Bár egy cseppet a 90-es években megjelent stílust idézte fel bennem a kötet, talán pont azért zártam olyan könnyen a szívembe.

A történet középpontjában egy kisfiú áll, akinek több szituáción keresztül kell megtapasztalnia, hogy kinek hol vannak a határai, beleértve a sajátjait is. A nem szó megfelelő használata elengedhetetlen a gyermek számára, hiszen nem kell mindent eltűrnie, ami zavarja, vagy bántja éppen. Természetesen társa is lesz ebben a kalandban, hű barátja, Manna, hiszen ez a kutyus kicsi kora óta mellette tölti a legtöbb időt. A vele való játék csupa móka és kacagás, kivéve akkor, mikor megjelenik az unokatesó, mert Manna valamiért eltűnik ilyenkor. Persze ennek fele se tréfa, de mégis mi lehet a gond? Nos, azt hiszem erre a kérdésre érdemes meglelni a választ… nem gondolod?

Valóban nagyon fontos témakört jár körbe ez az alig negyven oldalas mesekönyv. A NEM szó használata elengedhetetlen az egészséges gyermek lelki fejlődésének. Hiszen nem kell mindent eltűrni és a kedves visszautasítás olykor remek tapasztalatokat szül.

A mese több élethelyzeten keresztül taglalja a fent említett tematikát, amelyek bár gyorsan olvashatóak, mégis nagyon kellemes élményt nyújtanak.

Összességében hasznos könyvnek gondolom, amely értéket közvetít és egyben érzékenyítő is.

Ajánlom a könyvet a kisebb olvasóknak akár négy éves kortól, hiszen minél előbb megtanulja mindenki a helyes önkifejezés formáit, annál egészségesebb és magabiztosabb lesz a gyermek a későbbiekben!

Amennyiben elolvasnád a könyvet, nem kell mást tenned, mint a Csimota Kiadó weboldalára ellátogatnod!

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése