2021. március 6., szombat

Mason Murray - Megszállottság

 

„Megszületünk, mint ahogy kiserken egy rügy. Először még kicsik és sérülékenyek vagyunk, aztán szép lassan növekedni kezdünk, kialakul a végleges formánk. Közben persze csupán egy vagyunk a milliárdnyi közül, mint ahogy egy levél is csak egyetlen, a lombot alkotó sok ezer közül. Élünk, amíg élünk, jól vagy rosszul, ahogy és ameddig a Sors vagy az Isten rendeli. Ha nem tépi le a levelet a vihar, vagy egy pajkos gyermek, hogy a neki addig otthont adó ágból mondjuk, íjat készítsen, vagy nem támadja meg hernyó, esetleg alattomos gomba, akkor eléri azt a kort így ősz derekán, amikor elveszti korábbi önmagát. Töpörödik, szárad és sárgul. Elgyengül a kapcsolata az életet adó ággal. Végül pedig megsemmisülve átlebeg egy másik létbe. Nos, ilyen az ember sorsa is. Ha nem visz el idő előtt betegség vagy baleset, megérhetjük az öregkort, amikor már alig hasonlítunk korábbi önmagunkra.”

Úgy látszik ragaszkodó típus lettem mostanában, mert ha tetszik egy alkotó írástechnikája, akkor, amit otthon fellelhetek tőle olvasni fogom szinte egymás után. Ez az eset áll fent most is, hiszen alig 24 óra telt el a sorozat első kötete és a mostani olvasása között, viszont úgy éreztem, hogy folytatnom kell. Mivel ezt a művet is a Mogul Kiadó jóvoltából vehettem kézbe, így szeretném itt is megköszönni, hiszen egy remek másfél órás szórakozásban volt részem. Köszönöm.

Ahogy már várható tőlem az első, amit szemrevételezek, az a borító. Lehet még emlékeztek, hogy mennyire nem voltam elégedett az előző rész külső képével. Nos, most sem vagyok elájulva, de lényegesen jobb, mint a másik. Bár soknak találom és túlzsúfolt a borító, végre nem kellett letakarnom és máris jobb érzéssel kezdtem meg az olvasásomat.

A kötet belseje szintén novelláknak ad helyet. Méretét tekintve cseppet ledöbbentem, hiszen 100 oldalba belefért 13 történet. Mondjuk a számválasztás igen sokat elmondott már elsőre is számomra, de úgy voltam vele, mindennek megvan a maga miértje és már csak reménykedtem abban, hogy jól gondolom. Nézzük is, hogy mit tartalmaz ez a kis kötet!

Az első „mese” Rémálmaid lovagja címen hirdeti magát, melyben egy racionális ügyvédnő kissé zilált lélekkel beszélget barátnőjével. Álmai férfija a téma, bár nem egészen úgy, ahogy átlagban megszokhattuk. Vajon minden herceg csak ránk vár? És mi köze egy pszichológusnak az egészhez?

A mozinak vége hirdeti a cím, melyben egy lecsúszott színész a megszokott törzshelyén boldogítja aktuális hallgatóságát. Mondanám, hogy  milyen remekül szórakoznak, de sajnos egy nem várt extra jelenet keresztülhúzza az amúgy sem egyszerű férfi számításait. Hogy mi a csavar a történetben? Nos, ezt nem árulhatom el, de annyi bizonyos, hogy a sors útjai kifürkészhetetlenek.

Nos, egy nővel igazán nem érdemes packázni, ezt a harmadik novella is megerősíti. Hiszen a bosszú édes, és bizony sokszor kiveri a másik felet a Hideg Veríték! Vagy nem így van Uraim?

Az éter hullámain című negyedik történetben egy kacifántos csalást kell kibogoznia az olvasónak. Vajon ki az igazi bűnös? Nos, megtudhatod, ha elolvasod a könyvet.

A hit hegyeket mozgat meg, tartja a mondás. De vajon milyen büntetés jár, ha megszeged A 11. parancsolat intelmét? És mi köze egy papnak mindehhez? A kérdésekre a választ a történetben megleled.

Vissza jövőbe - ismerősként hat ez a cím? Nos, a filmekhez semmi köze, de annál érdekesebb történéseket rejt. Nem mindig kell tudnunk, hogy miért történnek az események, ez a „mese” megmutatja, hogy nagyon is érdemes a magunk javára fordítani, amit lehet.

„(…) az ember elsősorban saját maga felelős a sorsáért.” Ezt az idézetet a következő történetből emeltem ki, mert való igaz. Viszont bizonyos esetekben sem a vérrokonság, sem az érzelmek nem tudják helyettesíteni azt a mély vágyat, hogy gondtalan legyél hátralevő életedben. Erről és sok más fontos tényről szól a Hulló falevél története.

Vajon tudjuk, hogy kik vagyunk, és miért létezünk? Vajon mi történik velünk, miközben álmodunk? Oly sok kérdés van, melyre igazán nem tudjuk a választ, de vannak kiválasztottak, akik a tudás súlyával egyetemben megkapják azon képességeket, melyek különlegessé tennék ezt a világot. Erről és egy másik érdekes témáról szól a Más című novella.

Sokszor túl hamar döntünk párkapcsolati sorsunkról, melynek többször negatív az eredménye, hiszen a szerelem hamar elmúlik és mögötte, ha nincs tartalom, akkor nem marad semmi! Két lélek táncáról szól ez a történet, de vajon ki a nyertes és ki a vesztes? Nos, a Meddő fölény bárkié lehet!

Isten hozott a pokolban! Ugye milyen ismerős ez a mondat? De vajon mi köze van az Úrnak mindehhez? És kinek mit jelent a pokol?

Most és soha - igazán érdekes szavak, hiszen meghatározhatatlanok, mégis sokat jelentenek. Ez a történet mese a mesében, hiszen több olyan elemet is tartalmaz, mely több mint misztikus, sőt megmagyarázhatatlan. Adott egy fiatal nő ki élete egyik legboldogabb időszakán esik át és adott egy végzet, mely mindig elvégzi feladatát. És, hogy miről is zagyválok itt össze? Csak az tudhatja, aki elolvassa ezt a pár oldalt.

A leselkedő címet kapta az a történet, melyben egy férfi önbizalom híján a távolból szemléli „kedvese” mindennapi életét, mígnem a rózsaszín buborék rozsdavörössé nem változik és tulajdonképpen már csak a visszaszámlálásra marad idő.

A könyv címét is kapó novella a legnagyobb terjedelmű alkotás a kötetben. Mint azt már megszokhattam, az író egy igazán érdekes és súlyos témát sző körbe pókszerű hálójával, melyben egy balsorsú lélek kell szembesűljön a gonosszal. Vajon melyik az igazi arca és ki nagyobb áldozat? Nos, erről már meggyőzödsz te kedves olvasó, hiszen ennek a „mesének” különleges ereje van.

Összességében elmondhatom, hogy a második kötet van annyira jó, mint az elődje. Az alkotó remek történetvezetésével, hihetetlen karaktereivel és legfőképpen erős mondanivalójával az olvasó kezébe ragasztja a művét addig, míg legutolsó sort is elolvasta a kíváncsi lélek.

Ajánlom a misztikum és sci-fi kedvelőknek mielőbbi beszerzésre , hiszen nem tudhatod, hogy a holnap eljön –e!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Könyvmogul oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése