2022. május 24., kedd

Szabó-Huber Nikoletta - Jégvirágok

„Sokszor a tökéletlenség tesz minket tökéletessé.”




Számtalanszor éreztem már úgy, hogy pont jókor veszek kézbe könyveket. Ezek az alkotások éppen akkor „érkeznek” meg hozzám, amikor befogadó vagyok mondanivalójukra és üzeneteikre. Pont ez történt a mostani kötettel is, hiszen melankolikus időszakomat élem, amikor az élet terhei túlságosan maguk alá próbálnak gyűrni. Ilyenkor nehezebben nyitok, mégis keresem az újat. Ebben az esetben pedig egy történetcsokrot kaptam, amely hangulatának „illata” betöltötte a lelkem és nem is eresztett.

Szabó-Huber Nikoletta – Jégvirágok című könyve 2020-ban jelent meg a NewLine Kiadó gondozásában. A borítót ismételten Ashley Redwood munkájának köszönhetjük, amely ebben az esetben az egyszerű, de nagyszerű érzését kelti az olvasóban.

„– Egyetlen nőnek sincs szüksége sminkre ahhoz, hogy szépnek és különlegesnek érezze magát, mert az igazi szépség belülről, a lelkünkből fakad.”

A kötet huszonegy novellát tartalmaz, amely egy bizonyos szintű társadalomkritika is egyben. Olvashatunk mély szegénységben vagy éppen valamilyen testifogyatékkal élő emberekről, akik a maguk tragédiáját megélve is képesek a szépre, jóra és különlegesre kis életükben. Nézzük is, hogy miről is szól ez a novellás kötet valójában!

Minden kezdet nehéz tartja a mondás, de mi van akkor, ha a múlt bűneiért már eleget vezekeltünk? Vajon van-e lehetőség az újrakezdésre és Tiszta lappal élhetjük-e az életünket? Vajon mennyit ér egy váratlan segítő kéz?

A babaház a legtöbb kislány szíve vágya. Egy ilyen kis csoda remek játékra ad lehetőséget, akár egyedül akár barátokkal is. Vajon elegendő ahhoz, hogy az osztályban is elfogadják egymást a gyermekek?

Fiatalon mindig azt hisszük, hogy az akkor ismert barátainkkal örökké együtt maradunk, de ahogy telnek az évek igazán nehéz megőrizni ezeket a kapcsolatokat. Persze egy majd tíz éve várt találkozón mindannyian izgulunk, hogy ki mennyit változott, és hogy alakult az élete. De miért is ne rendelhetnénk ez alatt egy kis sütit, aminek a legjobb része a Dupla tejszínhab.

A következő novella egy igazi csajos eseménnyel kezdődik, hiszen a Vásárlás sokunknak egy fontos program. De mi van akkor, ha az élet sokkal többről szól, mint, hogy mennyit költöttünk éppen vagy milyen márkás holmi van rajtunk?

Az élet nem mindig könnyű, főleg akkor, ha egy egyedülálló szülőnek kell három gyermekét nevelni. Bár a sok szeretet bizonyos szinten kárpótolja az elszenvedett hiányokat, de az éhes has korgását igazán csak egy jó meleg pékáru csendesítheti el, ilyen például A cipó is. De mi van akkor, ha nem csak egy család éhezik és ahol négy éhes száj van ott vajon jut pár falat másnak is?

Minden évben az egyik legjobban várt nap a Valentin nap, amikor sok szerelmes pár megünnepelheti egymás iránt táplált érzéseit. De vajon milyen lehetőségei vannak egy fiatalembernek, aki hosszú éveket várt, hogy megvallhassa érzelmeit?

Az idős kort várjuk mindannyian, hogy a sok munka meghozza majd „gyümölcsét”. Sokat pihenhetünk, találkozhatunk a barátokkal és végre nem kell a munka „robotjának” árnyékában tölteni a mindennapokat. De sajnos vannak olyan idős emberek, akiknek ez az időszak nem ér véget, elvégre a nyugdíj töredéke a fizetésnek, élni pedig kell. Ez a mese sok mindenről szól, de jó, ha tudod, hogy A virágárus története sokkal több annál, mint előre hinni véled.

A gyermekáldás sok párnak az egyik legjobban várt esemény, hiszen az új jövevény egy igazi kincse szerelemüknek. De a szülés utáni álomkép hamar kidurranni látszik, főleg ha a gyermek egy kis Bőgőmasina. Vajon mitől válik egy baba csendessé vagy éppen elevenebbé és miért fontosak egy anya gondolatai?

Egy nőnek mindig fontos, hogy a barátnőivel jókat beszélgessen, de vannak olyan személyek, akik inkább abban lelik örömüket, hogy nagyobbat mondhassanak, vagy különlegesebb élményben legyen részük, mint a többieknek. Elvégre a barátok irigykedő tekintete igazi dicsőség lehet, főleg ha egy Váratlan utazás is belefér. Vajon tényleg az a fontos, hogy legyőzzük a másikat vagy az, hogy megéljük az életünk adta lehetőségeket?

Mikor házasságot kötünk, Párunkkal az Örökkön örökké fogadalom tesz minket teljessé. Hisszük, hogy életünk hátra lévő részét együtt élhetjük meg és idős korunkban is így távozhatunk el. De vajon mi van akkor, ha a társunk előbb hal meg? Vajon milyen lesz az élet utána?

Iskolás korunkban fontos, hogy az osztálytársakkal játszhassunk és megmutathassuk, hogy számunkra melyik játék a legkedvesebb. Nincs is ez másképpen a mostani „mesében”sem, ahol egy kisfiú megismeri az igazi Szuperhősöket. Mert bizony a valóságban is léteznek. Nem hiszel benne? Akkor bizony ez a történet neked szól.

A Jégvirágok című alkotás egyben a kötet címadója is, ahol egy kislány várja édesanyja ígéretének betartását. Vajon teljesülhet-e ez a kívánság, amely meghatározza a kislány egész sorsát?

Sosem volt könnyű dolga egy apának. Nem elég, hogy határidős munkák sora várja, de két gyermekét és feleségét is folyton hallgathatja, hogy éppen milyen kérésük van feléje. Jó lenne egy kis nyugalom, ám A szabadság ára néha súlyosabb terhet róhat rá, mint a kötelezőké.

A nagy és viharos hóesések mindig olyan titokzatosak, főleg éjszaka, amikor a világ is elcsendesül és csak a csend vesz körül minket. De mi van akkor, ha egy hangos csattanás riaszt fel egy egész családot, ráadásul a habcsók is a kocsiban maradt? Nos, erre is és még számos más kérdésre is választ remélhetsz, ha az Éjszakai látogató című novellát olvasod éppen.

Minden lakóházban van legalább egy szomszéd, aki mással sincs elfoglalva, mint, hogy mit csinálnak a lakók. Hiszen mindenről tudniuk kell, meg is van a véleménye, és ha kell, örömest szól a közösképviselőnek. Elvégre egy tisztességes házban nem lehetnek mindenféle léhűtő emberek. A titkos ajtó című alkotás egy ilyen történetet mesél el.

A legtöbb apának az az álma, hogy a gyermekei sokra vigyék, különösen, ha fiúkról van szó. A Családi kötelék erős, hiszen jó példa van a fiatalok előtt, az a minimum, hogy katona vagy valami hivatásos szakmát válasszanak. De mi van akkor, ha ez az elképzelés nem állja meg a helyét, ráadásul egy igazi meglepetést is okoznak a fiatalok?

Az iskola nagyon sok fiatal életébe hoz keserűséget. Elvégre az osztályban meg kell felelni, a tanárok elvárásait is teljesíteni érdemes. Egy születési rendellenesség pedig külön jó okot adhat arra, hogy kigúnyolják, vagy éppen bántsák a többiek az adott gyermeket. Természetesen mindennek megvan a maga következménye, ebben az esetben egy Színielődadás lehet éppen.

Azt mondják, hogy minden második nagy szerelem véget ér még a beteljesülés előtt. Vajon igaz ez a mondás? Vannak esetek, amikor bekövetkezik ez a szomorú végkifejlet, de az élet megy tovább, nem igaz? Vajon miért fontos egy idős asszonynak a parkban álló fa? Az öreg tölgy sorsa egybefonódik egy meg nem élt szerelem történetével.

A Karácsony többnyire nagy előkészületekkel jár, főleg egy olyan asszonynak, aki mindig szereti, ha tökéletesen alakulnak a dolgok. Igaz, kicsit nehéz, ha a férj viszont sokszor az utolsó percben végzi el a feladatokat és még azért is külön könyörögni kell, hogy megcsinálja. Ráadásul most semmi sem akar úgy alakulni, ahogy kellene. Ez a Karácsonyi zűrzavar teljesen felborítja a szent napot és már csak a csoda segíthet, vagy mégsem?

Egy nő sokszor érezheti, hogy egy bizonyos Ragyogás veszi körül. Rendben van a sminkje, az öltözéke, így kezdődhet is a napja. De mi van akkor, ha még iskolába jár, és sokat bántják külseje miatt? Vajon a mama púderes doboza tényleg kincseket rejt?

A télben elsődlegesen a Hópihék „tánca” a legszebb, de nem mindenki élvezheti a látványát. Szerencsére ezt a csodát érezni is lehet, főleg akkor, ha egy kellemes bariton szól hozzánk.

„[…] az ember mondhat nemet a kérésekre, sőt, időnként kell is, de ha valaki túl sokszor mond nemet, egy idő után azon kapja magát, hogy többé már nincs szükség a segítségére, és mindenből kimarad.”

Huszonegy novella és ugyan ennyi élettörténet. Minden mese egy-egy aktuális és fontos eseményről, karakterről szól, amelyekről tudunk, csak többnyire nem foglalkozunk vele. Pedig az élet nem csak móka és kacagás, mégis sokunknak eszébe se jut valóban látni és esetleg segíteni. Mert nem csak anyagiakkal tehetünk jót, hanem egy kedvességgel is, vagy akár egy meleg, barátságos mosollyal. Egymásra figyelve sokkal többet tehetnénk azon emberekért, akiknek éppen aktuálisan nehezebb az életük.

Ez a kötet nagyon sokszor a sírás határáig elkísért és igen, akadt olyan novella, amelyet megkönnyeztem. Az karakterek színesek, élettel teliek, és bár senkit sem fogunk igazán megismerni, de ebben az esetben ez nem is válik fontossá. Sokkal többet kapunk a történetek által és bár akadt köztük keserédes vagy bús is, mégis úgy érezhetjük, hogy nem rontja el az olvasási élményünket.

A szerző tűpontosan rávilágít arra, hogy mennyire szerencsések vagyunk éppen a mostani életünkben, de ez még nem jelenti azt, hogy nincsen problémánk, vagy ne mondhatnánk el másnak. Egyszerűen csak fontos érezni, hogy van, akinek sokkal rosszabb, de lehetne jobb is, kis odafigyeléssel és szeretettel.

Az írónő párhuzamot állít az élet és halál, a szeretet és gyűlölet, a szegénység és gazdaság stb. között.

Minden mese rólam, rólad és mindannyiunkról szól, csak meg kell látni az értékeket és az üzeneteket.

Összességében egy nagyon megható, sokszor szívbe markoló történetcsokrot olvashattam, ahol a szem nem marad szárazon és segít megbecsülni a jelenünket és életünket.

Ajánlom a könyvet minden olvasónak nemtől és kortól függetlenül, hiszen fontos témákat ölel fel ez a kötet és a szórakoztatás mellett értéket is képvisel. És ne feledjétek: „– Olykor mindannyian szeretnénk másnak látszani: szebbnek, idősebbnek vagy éppen fiatalabbnak.” Csak rajtunk múlik, hogy merjük –e felvállalni Önmagunkat!

Amennyiben elolvasnád a könyvet, akkor a NewLine Kiadó webshopjában megrendelheted. 

Írta: NiKy

1 megjegyzés:

  1. Egy újabb várólistás kötet:)) Nagyon szépen írtál róla, felkeltette az érdeklődésem:))

    VálaszTörlés