2020. november 8., vasárnap

Princzinger Anna - Tell Vilmos

 


A Holnap Kiadó opera meséi számomra nem ismeretlenek, ugyanis egy nagyon kedves molytársamnál már láttam többször is a könyveiket. Elmondása szerint értékes meséket tartalmaz a sorozat és szívből ajánlja gyermekeknek esti mese gyanánt. Ezért idén úgy döntöttem, ha már megjelent egy újabb kötet, akkor beszerzem és elolvasom.

A mostani könyv Tell Vilmosról mesél, aki a legendák szerint egy szabadságharcos volt, és akiről sok mendemonda és történet született. Ebben a verzióban egy rövid, de annál eseménydúsabb időszakot ismerhetünk meg. Történetünk fő szempontjai az elnyomás ellen való fellépés, az isteni hit, mint legfőbb hatalom elismerése és a haza iránti feltétlen hűség jelképe. A fülszöveg szerint a svájci nép nem volt mindig szabad, és ez a történet azt meséli el, hogy ezek a bátor és nyakas emberek Tell Vilmos segítségével végül hogyan vívták ki függetlenségüket.

Tell Vilmos bátorsága példa értékű még az én szememben is. Hiszen a mesében rendkívüli tetteket hajtott végre, mégis emberi és esendő maradt.

Megmutatkozik családfő, férj és apa szerepkőrében is, melyeknek külön-külön is fontos szerepe van a könyvben, de így egyben látható az olvasó előtt sokszínűsége. Egy hűséges harcosnak nem lenne szabad gyenge pontjának lennie, de mint apa és férj nyilván a család által sebezhető. Erről és még számos érdekes szempontból ismerhetjük meg ezt a bátor férfit.

Az egész mesét átszővi egy bizonyos árnyalt sejtelmesség, mely nem tolakodó, mégis izgalmat vált ki az olvasóból. Hogy mennyi igaz és mennyi fikció a hős szerepkörében tetszelgő harcosról már más kérdés, de őszintén szólva engem nem is érdekel.

A kötet kellemes illusztrációkkal díszített, melyek közül egy már a borítón is megcsodálható. A könyv végén pedig egy cd mellékletet fog találni a kedves olvasó, melyet érdemes lesz felhasználni a teljes élmény gazdagítása céljából.

Ez egy nagyon izgalmas és kellemes mese volt számomra, amit szívből ajánlok minden gyermeknek és felnőttnek egyaránt.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed a Holnap Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése