2020. november 5., csütörtök

Ivády Orsolya - Utolsó kívánság

 

„Semmi sem véletlen.
Minden okkal történik,
és az ok mélyen bennünk rejtőzik”

Nagyon nehezen találom a megfelelő szavakat; talán nem is jó, hogy rögtön olvasás után írom eme sorokat, mégis úgy érzem, hogy szeretném, ha megértenétek mit is érzek és ez a történet milyen üzenetet hordoz magában. Ivády Orsolya nevével eddig még nem találkoztam, de az Ágenda Kiadó gondozásában megjelenő ebook recenzióként került hozzám, amit utólag itt is szeretnék megköszönni. Köszönöm a bizalmat és a lehetőséget, hogy olvashattam ezt a könyvet!

Szokásom több szempontból megvizsgálni az általam olvasott köteteket, mert a külső és a belső egységesen formálja a végleges véleményemet. Ebben az esetben ezt csak a borítóképpel tudom elkezdeni, mert ebook formátumban jelent meg a történet. A külsőségek fontosak a számomra és szerintem számotokra is. Elvégre sokszor emiatt döntünk egy adott kötet megvétele mellett, vagy veszi el a kedvünket a vásárlástól. Ha papír formájában látnám ezt a borítót, akkor elgondolkoznék, hogy kell – e, de nem azért, mert nem tetszik, hanem azért, mert önmagáért beszél. Ha ezt veszem figyelembe, el kell, hogy ismerjem, hűen tükrözi a történet hangulatát és semmi kétséget nem hagy az olvasó felé, hogy nehéz tematikával lesz dolga. Mivel egyszerű, de nagyszerű érzéssel párosul, úgy gondolom tökéletesen illik a könyvhöz.

Ha elolvassátok a fülszöveget, máris láthatjátok, hogy egy végstádiumú beteg utolsó időszakáról szól a történet. Norah Sullivan egy kétgyerekes családanya, aki három éve küzd a betegségével. A házassága romokban hever, de töretlenül hisz abban, hogy még felépülhet, így mikor az orvos közli vele a rossz híreket, nagyon nehezen tudja feldolgozni. Aznap még egy súlyos hírrel kell szembesülnie, miszerint a férje a válás mellett döntött. Bár beleegyezik, kérésének megfelelően még három hónapot szeretne a teljes családdal együtt lenni, ezért férjét is arra kéri, hogy ezt az időszakot még szentelje a családnak. Bár nem indokolja meg a kérésének okát. Erről az időszakról szól ez a történet, de ugyanakkor sokkalta többről is. Norah legjobb barátnője, Margaret és férje, Jim is fontos szerepet kapnak az események alakulása folyamán. Az ő házasságuk sem fényes, mégis más gonddal küzdenek. Ahogy „szalad” az idő, a kapcsolatuk új nézőpontok szerint alakul és egy új esély is virágzásnak indul. A történet harmadik női karaktere, egy fiatal lélek, aki hasonló gondokkal küzd, mint Norah, bár némileg jobbak a túlélési esélyei. A kölcsönös bajtársiasság egy erős kapcsolatot eredményez.

Az író szépen párhuzamot von az élet és az elmúlás között. Nagyon jó volt látni, ahogy a karakterek erőt merítenek egymás társaságából, bajaikat reálisan kezelik, és nem dugják fejüket a homokba. Norah jelleme az első sortól az utolsóig nagyon megérintett. A meglátásai, ahogy viszonyul az élethez, a szeretteihez megerősítették bennem az érzést, hogy különleges és erős személyiség. Mindent megpróbált a megfelelően kezelni és ahol tudott segített. Az írónő szépen bánik a szavakkal, végig fogja olvasója kezét és vezeti az úton, míg el nem jön az utolsó oldal.

Először azt gondoltam, hogy ha csak azt a szempontot nézem, hogy miről szól a könyv, és hogyan lett tálalva felénk, úgy érzem jogos a pozitív értékelés. De rá kellett jöjjek, hogy meghúzódik egy árnyaltabb, és sokkalta mélyebb üzenete is a történetnek. Nem csak azért erős, mert elgondolkodtatja olvasóját a saját életéről, hogy hol tart és merre tovább, hanem bemutat három típusú női karaktert, akik bár sokban eltérnek egymástól , elsősorban korban és életvitelben, mégis egyformák. Nők, akik élni szeretnének, egy teljes boldog életet.

Ha azt gondolod olvastál már ilyen témájú könyvet, el kell, hogy szomorítsalak. Ezt csak akkor fogod megérteni, ha veszed a bátorságot és kézbe veszed. Egy javaslatot mindenképpen szeretnék a figyelmedbe ajánlani: sok zsebkendőt készíts magad mellé! Én a harmadik oldaltól kezdve végig éreztem azt a bizonyos gombócot a torkomban és majdnem az egészet végig sírtam. Ivády Orsolya neve felkerült arra a bizonyos listámra és határozottan szeretnék még olvasni tőle más műveket is. Ezt a könyvet pedig pottyantom a kedvenceim listájára, mert egyszer biztosan újra fogom olvasni.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, az Ágenda Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet!

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése