2022. január 30., vasárnap

Lengyel Orsolya - Szeretlek, kicsim!

 

„– Anya, mondd csak, hol van a szereteted?”



Mostanában egyre nagyobb keletje van azon mesekönyveknek, ahol a szerző valamely érzelmet állít témájának középpontjába. Ezek többnyire fontosak, az életben is sokszor tapasztalhatóak, ezzel is segítve a gyermek emocionális fejlődését. A mostani mese is hasonló témakört vett célba, még pedig az anyai szeretet mibenlétét és annak mélyebb elemzését.

Lengyel Orsolya írónő nevét valószínűleg a mesekedvelőknek egyre kevésbé kell bemutatni, hiszen számos kötet szerzője és szerkesztője egyaránt. A mostani meséje a Szeretlek, kicsim! címet kapta és 2021-ben jelent meg a Roland Toys Kiadó gondozásában.

Szokásomhoz híven először az illusztrációkat csodáltam meg, amelyeket jelen esetben Ráduly Csaba munkásságának köszönhetünk. A rajzok bájosak és rendkívül kedvesek, így érdemes külön is megtekinteni őket.

Mint már gondolom, hogy sejtitek, a történet az anyai szeretet veszi górcső alá, ahol különböző állatok segítségével, mélyebb kérdésekre kapunk választ. Ilyen például az értékelésem elején szereplő idézet is. De megtudhatjuk a választ arra is, hogy vajon egy anya szeretete megmarad-e, ha kistestvér születik és akkor is szerethető-e a gyermek, ha nem éppen megfelelően viselkedik.

„– Kicsim, a szeretetem olyan, mint a langyos nyári szellő, nem láthatod, csak érzed, csendben átölel, füledbe súg, ringat, körülvesz.”

Úgy gondolom, hogy erről a témáról nem lehet eleget beszélni, hiszen minden gyermekben felmerülhet a kérdés, vajon mennyire is szerethető.

Egyetlen aprócska negatívumot tudok felhozni, mégpedig a kérdések mélységét illetően, ugyanis egy ilyen korú gyermek nem biztos, hogy érdeklődik, a szeretet elhelyezkedéséről stb. Természetesen nem ezen van a főhangsúly, de ezt úgy éreztem kissé szélsőséges megemlíteni a korosztály tekintetében.

Összességében egy kellemes kikapcsolódás volt a mese.

Ajánlom a könyvet egy családias mesedélutánra, ahol játékos formában egy mélyebb beszélgetés csodákat tehet. Hiszen ne feledjétek a kedvességnél és türelemnél már csak a szeretet ereje a legnagyobb.

Amennyiben megismerkednél ezzel a mesével, nem kell mást tenned, mint hogy a Roland Toys Kiadó weboldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése