2021. november 23., kedd

Evie Wyld - Ha minden madár énekel

 

„De vannak dolgok, amiket akárhány bocsánatkérés sem tud helyrehozni.”


A legtöbb könyvszerető lélek azt vallja, hogy egy borító szépsége az első és talán legfontosabb, amikor vásárlásra szánja el magát. Számomra egy könyv borítója olyan, mint egy ember arca és pont ezért nagyon fontosnak tartom, hogy valamilyen formában letükrözze azt, hogy mit várhatunk a kötettől. Lehet csak egy életkép, egy érzés, vagy hangulat, de megadja azt a löketet, hogy belekerüljön-e a kosaramba vagy sem. A másik legalább ilyen fontos elem, a fülszöveg. Ha jól meg van írva, lehet a szerző kezdő vagy „régi motoros”, szintén eléri nálam, hogy megvételre kerüljön. Ezeket azért írom le, hogy érthető legyen miért esett erre a regényre a választásom, hiszen mind borító szempontjából, mind fülszöveg alapján figyelemreméltónak találtam és úgy döntöttem, hogy el szeretném olvasni. És, ha már a külső képről írok, ismételten szeretném kifejezni hálámat a tervezőnek. Varga Balázs munkájának köszönhető ismételten egy különleges képet láthattam, amely kellően kifejező, mégsem tolakodó és mivel nem először találkozom munkájával, így már lassan felismerem azon apró ismertetőjegyeit, amelyek alapján ránézésre megállapítható, hogy ki a készítője. Nagyon elégedett vagyok ismételten.  

Evie Wyld – Ha minden madár énekel című regénye 2020-ban jelent meg a Metropolis Media Kiadó gondozásában. Ez a könyv egy kiadói sorozat újabb tagja, ahol olyan alkotások találhatóak, amelyek történetük által egy különleges világba kalauzolják el az olvasót és mindig egy bizonyos, aktuális, komoly témát boncolgatnak. Elsőre talán nem tűnhet egyedinek ez a pár érdekesség, de aki sokat olvas, annak igénye van azon regényekre, amik valami olyan tematikából merítkeznek, ami eltér az megszokott, felkapott trendektől és azonosulni tud vele az olvasó. Ezek a kötetek különböző neves díjakat nyertek meg egyediségüknek és témaválasztásuknak köszönhetően. A kiadó többi hasonló könyvét itt találod. 

Nézzük is, hogy fülszöveg alapján miről szól ez a történet.

Ennek a regénynek különleges a hangulata, hiszen nem mindennap olvashatunk olyan nőkről, akik egyedül élnek egy elhagyatott tanyán és birkákkal foglalkoznak. Jake Whyte, az Ausztráliából érkezett fiatal nő mégis így éli a mindennapjait. Társa csupán egy Kutya névre hallgató, szintén magányos lélek és egy nyáj.

Éjjelente, amikor a holtak táncra kélnek, a sötét erdőből valami vadászni indul, hogy elejtse újabb áldozatát. Kilétét elrejti a homály, de a tetemek, amelyek utána maradnak, egyre brutálisabb gyilkolásról hagynak bizonyosságot. Vajon milyen teremtmények élnek a sötétben? És meddig van biztonságban egy magányos lélek tőlük? Mondanám, hogy minden kérdésedre választ lelsz majd kedves olvasó, de kivételesen nem teszem, de ha érdekel, akkor vedd kézbe a könyvet!

„Az emberi szem minden másnál hamarabb érzékeli a mozgást.”

Saját meglátásom szerint ennek a kötetnek két nagy hibája van. Az egyik az időrendi kuszaság, hiszen bár én nem tudok sakkozni, mégis úgy éreztem magam, mint egy sakkfigura, aki a táblán lépeget. Egyet előre kettőt hátra, de soha nem célegyenest, csak sodródva, mások akaratának áldozatául.

A másik gondom pedig, hogy végig peremvidékiként tekintettem az eseményekre. Hiába váltakozott az idősík, több misztikum került elő, valahogy nem tudtam megszeretni igazán és végül csak egy mély sóhaj szakadt ki belőlem, miután az utolsó sort is elolvastam.

Nagyon ritkán fordul elő velem, hogy nem tudok mit kezdeni a karakterekkel, de még az események sem vittek semerre. Kicsit csalódott vagyok, nem tagadom, hiszen a kezdeti lelkesedésem hamar elillant és olykor unatkoztam olvasás közben.

Lehet nem nekem íródott, vagy csupán többet vártam a borító alapján, mindenesetre még szeretnék olvasni a szerzőtől. Talán más alkotása által közelebb kerülök ahhoz, hogy megértsem, vagy akár megkedveljem írásait.

Kivételesen csak azoknak ajánlom a könyvet, akik kellő türelemmel és határtalan kíváncsisággal hajtva képesek befogadni a szokatlant és talán azok is jól szórakozhatnak, akik szeretnek sakkozni.

Amennyiben kézbe vennéd a könyvet, megteheted, ha a Metropolis Media Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése