2021. november 12., péntek

Raffael Mónika - Roma nők egymás közt

 

„(…) aki a félelmei miatt nem mer kipróbálni új dolgokat, az nem tudja mennyire jó teljesíteni egy nagy kihívást, és hogy ilyenkor mennyire növekszik az önbecsülése.”



Sokszor nyúlok olyan könyvekhez, amiket kevesebben vesznek kézbe különböző okok miatt, mégis számomra valami olyan témakört dolgoznak fel, amiről ritkán, vagy keveset van lehetőségem olvasni. Ez a kötet, amelyet értékelni fogok hasonló a fent említettek miatt, hiszen tematika szempontjából bár hiánypótló, de témáját tekintve kevesebben gondolhatják úgy elsőre, hogy érdekes lehet a számukra.

Raffael Mónika kutató-elemző egy olyan interjúcsokrot ad át olvasóinak, amelyben roma származású nők mesélnek életükről, munkásságukról, tanulmányaikról, magánéletükről. Szó esik a társadalomban oly közkedvelten elterjedt származási gyűlöletről, a kirekesztettség különböző formáiról és a hagyományokról, hitről is. De ezen felül számos pozitív területen bontakozik ki az olvasó előtt eme hölgyek élete, álmai, kemény munkával és tanulással telt időszakaik. Emberi életek mozaikjai egy embertelen világban, ahol nem mindegy milyen a bőröd színe és milyen kultúrát képviselsz.

A Roma nők egymás közt című interjúkötet 2020-ban jelent meg a L’Harmattan Kiadó gondozásában. A könyv borítóját és a további illusztrációkat Kunhegyesi Ferenc roma származású festőművész álmodta meg a számunkra. További munkásságáról itt olvashatsz.

A művész úr munkáiról és a kötetben megtalálható képekről csak annyit szeretnék írni, hogy lenyűgözőek a maga nemükben, hiszen a figurális ábrázolásmód a régi technikák jegyében igazán egyedi és színekkel dúsított képeket eredményeznek, amelyeket nem csak a képi ábrázolás, de a látásmód kitüremkedése is különlegessé tesz. Ezen miniatűr csodákkal kezdődik minden egyes új interjú, így a ráhangolódást is igen csak erőteljesen segítik.

„A tapasztalatokból, a helyzetekből, különböző emberek megismeréséből, a különböző kapcsolatokból is tanul az ember. Nem csak akkor tanulsz, ha téged oktatnak vagy hozzád jön el egy sokat tapasztalt ember, hanem akkor is, ha te vagy az, aki irányítod a beszélgetést, vagy téged hívnak meg, hogy motiválj másokat. A gyerekektől, a nehézségekkel küzdő szülőktől is tanul az ember.”

A könyvben 12 roma származású, értelmiségi hölgy van meginterjúvolva. Közös bennük származásuk, gyökereik tisztelete és azon munka, melyért élnek minden egyes nap. 12 életút elevenedik meg a lapokon, tele küzdelemmel, hittel és bár a végcél igen eltérő, mégis kiemelkedő minden személyt tekintve.

„A gyerekek szinte több időt töltenek az iskolában, mint otthon, ezért nem mindegy, hogy milyen az osztályközösség, milyen a légkör. A gyerekek többsége felveszi a környezete stílusát. Agresszív környezetben agresszívvá, míg támogató közegben sokkal jobbá válik ugyanaz a gyermek. Kiemelt figyelmet kellene fordítani arra az időszakra, amikor a gyerekek kikerülnek a családból, és bekerülnek az oktatási rendszerbe. Kulcsfontosságú lenne, hogy szeressenek iskolába járni, szeressenek sportolni.”

Ebben az alkotásban találhatunk több gyermekes egyedülálló anyukát, családban élő hölgyet és gyermektelen asszonyt is. Minden Nő útja keserédes elért eredményeik tekintetében, de közös bennük, hogy a tanulás nehéz ösvényén járva kitörtek a maguk közegéből és egy olyan életet teremtettek, ami köreikben egyedülálló vagy csak igen keveseknek adatik meg. Minden hölgy határozott célokkal és szándékkal küzd a roma nép felemelkedéséért, a társadalmi elfogadás és egy magasabb életszínvonal eléréséért. Beleértve azon asszonyokat is, akik már férjnél vannak és gyermekeket vállaltak. A hagyományok megőrzése mellett számos új meglátással, rendkívül széleskörű rálátással mesélik el mindennapjaikat, múltjuk bizonyos szegmenseit. Szó esik a kultúra mellett családi modellről, hitről, oktatásról, de legfőképpen társadalmi tévhitekről és egy bizonyos elítélésről.

Szubjektív véleményem, hogy hiánypótló kötetről van szó, ahol ez a 12 hölgy különböző családi hátterekből származva, külső segítséggel ki tudott emelkedni abból a kilátástalan életből, ahol a nő életét ideje korán a férjhez menetel, majd később a gyermekvállalás és férje akarata határoz meg. Ezen hölgyek különböző életszakaszban vannak jelen pillanatban, mégis egytől egyig komoly segítők a mai roma fiatalok és idősebbek számára. Együttesen elmondható, hogy rendkívül felemelő és példaértékű, ugyanakkor kíméletlenül őszintén feltárja azon tényezőket, amelyek változásra szorulnak minél előbb.

„(…) ha olyan emberek vannak körülötted, akik odafigyelnek rád, akik tényleg törődnek veled, akiknek fontos, hogy mi történik veled, akkor előre lehet jutni, lehet integrálódni. Persze nyilván úgy, hogy te is erőfeszítéseket teszel.”

Nagyon érdekes volt olvasni azon tényt, miszerint roma származású értelmiségi hölgy nem roma férjet választott, hiszen a tanulást és fejlődést elsődlegesen egy nyitott szemléletű, tudásigényű társ tudja csak támogatni. És ugyanezt erősíti az a nézet, miszerint roma származású, tanult férfi is többnyire nem saját népéből választ társat. Ez számomra nagyon izgalmas kérdéseket hozott felszínre, amelyről szeretnék többet megtudni.

Ennek a kötetnek is az az elsődleges üzenete, hogy legyél akár milyen korban, csak a tanulás által tudsz jobb életet biztosítani magadnak és a családodnak. De ehhez fontos a külső támogató közeg valamely szervezet, vagy barát, családtag által. Az integráció egy nagyon fontos és súlyos témakör, amellyel foglalkozni kell, hiszen sokkal jobb egy olyan társadalomban élni, ahol az egymás elfogadása származástól függetlenül egy egészséges és fejlődő közösséget eredményez.

„(…) a tanulás a legbiztosabb út arra, hogy az ember előre haladjon (…).”

Viszont sajnálattal tapasztaltam, hogy több helyen helyesírási hibákba, valamint elválasztási helytelenségekbe ütközik az olvasó. Egy ennyire igényes és fontos tematikát felölelő kötetben ezek nagyon kellemetlen élményt nyújtanak és ronthatják az összképet. Ettől függetlenül tartalmilag kiváló a kötet.

Összességében úgy gondolom, hogy egy hiánypótló könyvet vehettem kézbe, amiért igen hálás vagyok.

Ajánlom minden olyan olvasónak, aki érdeklődik a társadalmi és érzékeny témakörök iránt, valamint az interjúkon keresztül szívesen tájékozódik más kultúrájú hölgyek életéről, munkásságáról.

Amennyiben kézbe vennéd a könyvet megteheted, ha a L’Harmattan Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése