2022. április 22., péntek

Philippe Nessmann - Irány a Mars!

 





Emlékszem, hogy pár évvel ezelőtt egy nagyon kedves barátom mesélte, hogy gyermekként mennyire szerette a szerepjátékokat és alig várta, hogy a barátaival összeülhessenek e célból. Számomra kissé bizarr érzést keltett először nem tagadom, de később jobban belegondolva, már mosolyogtam eme tevékenységen, hiszen a mostani időszakunkban ezt könyvek segítségével élhetjük át. Ennek a két verziónak közös sajátossága, hogy beleképzelhetjük magunkat egy adott karakter személyébe, viszont eltérnek a kivitelezés tekintetében. Míg régen minden a gyerekek fantáziájára volt bízva, addig ezen könyvek már sokkalta nagyobb segítséget nyújtanak, de a választási lehetőséget viszont továbbra is meghagyják az olvasónak. Aki számára ismeretlen lenne a „lapozgatós” könyvek műfaja, annak röviden annyit, hogy a kötet rengeteg apró, számozott fejezetre van bontva és mindegyik végén döntési lehetőségeket kapunk, amelynek alapján lapozunk a következő fejezetre, legtöbbször nonlineáris módon.

Ebből az alapokból merítkezve készült Philippe Nessmann - Irány a Mars! című kötete, ahol egy űrhajós bőrébe bújva indulhatunk útra társainkkal, hogy felfedezzük a Mars nevű bolygót. Számos feladat vár ránk, amelyek kisebb-nagyobb nehézséggel járnak. A döntések arányában olvashatjuk végig a könyvet, elvégre nem mindegy ki hogyan dönt, és hogy az milyen következményekkel jár. Gyere és fedezd fel ezt az izgalmas könyvet, amely nem csupán szórakozással, de sok információval is szolgál majd számodra!

Ez a kötet 2020–ban jelent meg a Móra kiadó gondozásában. A kiadó sajátos sorozata, a Te döntesz! olyan könyveket gyűjt egy csokor alá, amelyek ezen interaktív célból születettek meg. Erről itt tudsz meg többet!

Saját élményemként elmondhatom, hogy zavarban vagyok, mert kisebb fajta destrukciót hajtottam végre nem is egyszer. Ami először játékos formában indult, később számomra komoly elvi kérdéssé vált, miszerint a döntéseimnek megfelelő következménye legyen. Összesen ötször sikerül kiborítani képzeletbeli űrhajós társaimat, de végül csak sikerült végrehajtanom eme nemes feladatot.

Hogy jól szórakoztam – e közben? Nos, így visszagondolva igennel felelek, bár olvasásom közben levert párszor a víz, hogy mit is művelek. Azt gondolom, hogy így felnőtt fejjel is szórakoztatóak ezek a könyvek, mert ráébresztenek arra, hogy mennyi mindent nem tudunk még, talán kicsit ki is billentenek a „felelősségteljes” döntések hétköznapjaiból és megmutatják azt, hogy éppen miképpen viseljük rossz választásaink következményeit. A saját kiborulásaimról inkább most nem ejtenék szót, de az biztos, hogy jót kacagtam magamon utólag és ez számít igazán.

Ajánlom a könyvet mindenkinek kortól és nemtől függetlenül, mert döntéseket mindannyian hozunk az életünkben, de játékos formában sokkal többet megtudhatunk önmagunkról és az adott témakörről egyaránt. És ne feledjétek, a tudást játszva a legkönnyebb magunkba szívni! Kalandra fel!

Ennek a kötetnek is érdemes a polcodon helyet találni, ehhez pedig csak a Móra Kiadó weboldalára kell ellátogatnod!

Írta: NiKy

2 megjegyzés:

  1. Én talán egyszer "olvastam" ilyet, de mindig elhalálozott a karakterem , akárhogy próbálkoztam, rájöttem más karakter kell ha életben akarok maradni a könyv végéig:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyszerű teljesíteni a feladatokat és az is nehéz, hogy rá kell, hogy döbbenjél mennyi mindent nem tudsz még vagy hol húzódnak meg a határaid. Remek önismeretet is adnak ezek a könyvek. Remélem, ha egyszer ezt kézbe veszed, akkor legalább annyira szórakoztató lesz a számodra, mint nekem volt! :))

      Törlés