2021. március 26., péntek

Catherine Ripley - Hogyan?

 

„(…) az olvasás segíti az agy növekedését, változásait és a tanulási folyamatot.”


Világunk különleges, hiszen minden pillanatában történik valami és igazán soha nincs megállás. Életünkben sok mindent már kicsi korunkban elsajátítunk és mire valóban öntudatunkra ébrednénk, már természetesnek vesszük környezetünket, az élethez szükséges alapfunkciókat és a körülöttünk lévő személyeket. De vajon felmerült-e már benned, hogy valójában ezeknek a dolgoknak mi az eredetük, miből vannak, vagy hogyan működnek? Elsődlegesen a gyermekek tesznek fel kérdéseket, mikor rácsodálkoznak az élet „nagy csodáira”, de tulajdonképpen a legtöbb felnőtt sem tudja ezekre a választ, melyek körbe vesznek minket, de természetesnek vesszük létüket. Először is szeretném megköszönni a Móra Kiadónak, hogy biztosított számomra egy példányt és elmerülhettem egy igazán érdekes világban. Köszönöm!

Catherine Ripley: Hogyan? című alkotása az élet különböző területeiből merítkezve, egy szórakoztató ismeretterjesztő kötetet álmodott meg azon kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt, akiknek kíváncsisága kiapadhatatlan és szívesen merülnek el az élet rejtelmeiben. A könyv számos érdekes és fontos kérdésre ad választ, melyeket 7 fő részre bontott az alkotó. Lássuk is ezeket!

Az első fontosabb témakör, mely valószínű még a felnőttek lelkét is boldogsággal járja át, ha meghallják ezt a mondatot: Boldog Születésnapot! A sok izgalmas kérdés közül, hogy csak párat említsek, megtudhatjuk, hogy mióta tartunk szülinapi bulikat, hogyan lebegnek a lufik, miért vannak zajkeltő eszközeink és miért is olyan finom a torta. A móka és kacagás mellett igazán örömteli játékosan tanulni, nem igaz?

A második fő csoportunk egy olyan témát jár körbe, mely az egyik személyes kedvencem lett a könyvből, ez pedig az olvasáshoz köthető. A könyvtárban cím természetesen sok mindent elárul, de azért szeretnék kiemelni pár érdekes kérdést. Hiszen nem mindenkinek világos, hogy hogyan tudsz könyveket kikölcsönözni, hogy miért vannak a könyvtárakban számítógépek, vagy az olvasástól tényleg okosabbak leszünk-e. És bizony számos más érdekességet is megtudhatunk.

A harmadik rész az Állatok, állatok, állatok címet kapta, mely elsőre úgy tűnhet már „lerágott csont”, de bizony nagyon komoly információkhoz juthatunk hozzá. Ilyen például, hogy miért dorombolnak a cicák, álmodnak-e a kutyák, hogyan esznek meg a kígyók nagy dolgokat, vagy egyáltalán honnan származnak az állatok. Te tudod bármelyikre is a választ?

A negyedik rész a második kedvencem a könyvből, ugyanis úgy érzem, hogy minden emberi lelket érint ez a téma. Biztos ti is mondtátok már a szüleiteknek, hogy Beteg vagyok! Sőt állítom a felnőttek is életük folyamán legalább egyszer kiejtették ezt az egyszerű mondatot a szájukon. De vajon mit is takar igazán? Nos, fontos tudnod, hogyan leszel beteg, miért hánysz, hogyan lehet elkapni a megfázást, miért kell orvoshoz menni évente legalább egyszer és még számos olyan információról olvashatsz, ami akár elősegítheti, hogy minél jobban felkészülhessél a vírusos időszakra.

A következő fő témakörünk megint csak hétköznapi, hiszen az Utazzunk cím lefedi mindazt az izgalmas információt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy közlekedni tudjál. Már pedig felfedezni a világot csak így lehet, de hogy ne szaladjak messzire, az iskolába is így juthatsz el. Itt megtudhatjuk, hogy miért van ilyen sok közlekedési tábla, hogyan építik az utakat, ki találta fel az első autót és bizony még a kerék formájáról is mesél.

A hatodik részben egy nagyon izgalmas és közkedvelt témát boncolgatunk. A strandon ki ne szeretne lenni, hiszen jó meleg van, úszhatunk a hűs habokban és bizony még a barátokkal és a családdal is sok móka és kacagás vár ránk. De vajon azt tudtad, hogy miért olyan forró a homok, hogyan tudsz lebegni a vízen, hány bálna él az óceánokba és miért égsz le a napon?

Az utolsó fejezetben pedig ismét egy izgalmas területre tévedünk, hiszen kit ne hozna lázba egy olyan világ, melynek köszönhetően messzire is eljuthatunk. A repülőtéren számos fontos téma kerül elénk és bizony ahhoz, hogy gyorsan átessünk a formaságokon, jó, ha tisztában vagyunk pár alapfogalommal. Ilyen például, hogy miért van szükség útlevélre, hogyan működik a reptéri átvilágítás, hová tűnnek el a csomagjaink és hogyan szállnak le könnyen a repülők! Lám – lám mennyi kérdés és vajon mi rá a válasz?

Személyes élményem a kötettel kapcsolatban az, hogy nem csak szórakoztató, de rendkívül széleskörben ad válaszokat az aktuális kérdésekre. A szövegkörnyezet jól érthető, könnyen követhető és rendkívül igényes. Bizony még számomra is tartogatott újdonságokat, hiszen több olyan kérdésemre kaptam választ, amit régen tudtam, de az idő teltével elfelejtettem. És volt olyan információ is, ami teljesen ismeretlen volt a számomra. Ami pedig az illusztrációkat illeti, nagyon tetszenek. Akvarellfestés érzetem volt egész végig, apró kontúrokkal, kellemes árnyalással és rendkívül vidám színekkel párosítva. Nagyon élvezetes volt végig nézni a képeket, sőt többször is visszatértem egy – egy rajzhoz.

Összességében elmondhatom, hogy egy összeszedett, rendkívül precíz, de mégis könnyed könyvet vehettem kézbe.

Ajánlom kortól és nemtől függetlenül, hiszen a tudás nem szégyen, hanem erény. És ne feledjétek, az életben minden csoda és bátran kérdezzetek! Merjetek játszani, vidáman sokat kérdezni, de legfőképpen minél többet olvasni!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Móra Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet!

Írta: NiKy


2021. március 25., csütörtök

Karl Löwith - Kelet és Nyugat

 


Aki ismer, vagy régebb óta olvassa értékeléseimet tudja, hogy mennyire szeretem a keleti népek kultúráját, történelmét. Olvasom a róluk írt könyveket, nézem filmjeiket, sorozataikat és hallgatom zenéiket. Ez a lelkesedésem nagyon korán kezdődött, még egészen kicsi koromban és máig nem hűlt ki szívemben a rajongás. Ezért mikor ezt a kötetet megláttam nagyon megörültem és sokáig csak csodáltam. De először is szeretném megköszönni a Gondolat Kiadónak, hogy biztosított számomra egy példányt. Nagyon hálás vagyok érte.

Ahogy már meg szokhattátok a borítóval szeretném kezdeni az értékelésemet. Ha ránéztek ti is láthatjátok, hogy a külső képen egy rajz látható. Erős, de nem túlzó kontúrvonalakkal egy férfit láthatunk, aki a távolba tekint. Az egész szín és formai kompozíció nyugtató hatással van a szemre, hiszen egy kellemes színtónusú és vonalú képet szemlélhetünk. Ugyanez elmondható a hátsó borítóról is, bár ott két vándor találkozását ábrázolja. Nagyon elégedett vagyok ezzel a külsővel és kimondottan szépen mutat majd a polcomon.

Ami a belső tartalmat illeti továbbra is elégedettséggel vegyes örömöt éreztem végig olvasásom folyamán. Ugyanis nem is emlékszem mikor olvastam utoljára ennyire érdekesen megfogalmazott írást a Japán kultúráról, illetve egy „titokzatos” világ képe elevenedett meg szemeim előtt.

A mi világszemléletünk eltér a japán kultúrától, de természetesen a két világ nem csak ebben, hanem vallási, politikai és tulajdonképpen a létezésről alkotott nézetükben is eltér egymástól.

Hogy csak pár dolgot említsek, ilyen a házassághoz valló hozzáállás, a vallás és eszmények meglátása, a család fogalma.

A Japán társadalomban az illendőség és udvariasság a legmeghatározóbb elvek egyike. A nagyapa és az idősebbik fiú töltik be a családfő szerepét, az ő döntéseik határozzák meg a többi családtag sorsát. A házasság két szülői döntésen alapszik és elsődleges funkciója az utódokról való gondoskodás mindkét értelemben.

A kötet számos más tényre és történetre alapozza nézeteit, melyeket válogatott formában ad át olvasójának. Karl Löwith egy kilencven évvel ezelőtti országról beszél, de könyve mondanivalója a mai napig érvényes és hiteles. A szövegek között találhatunk külön a zen és a japán „semmi” fogalmának magyarázatát, és kiterjedt figyelmet fordít a keleti képzőművészetre is.

Bár Löwith írása –ahogy fent említettem már- majd egy évszázadnyi múltra tekint vissza, mégis nagyon jó táptalaja azon érdeklődőknek, akik komolyabban bele szeretnének merülni a keleti kultúrába. Nagyon érdekes, hogy az alkotó többször is felhívja a figyelmet arra, hogy „Japán csak japánul” érthető. Tehát, aki a nyugati gondolateszmével kívánja megérteni ezt a világot, bizony hamar elvesztheti érdeklődését, hiszen nagyon könnyen félreértheti, vagy akár túlzónak találhatja az itteni szokásokat, nézeteket. Bár hidat emelni a két világ közé nem lehetetlen, számos akadályt kellene legyőzni. Hogy ki lesz olyan bátor, nos, ezt eldönti mindenki maga.

Összességében elmondhatom, hogy egy érdekes és felettébb részletes kötetet olvashattam a Japán társadalomról, ezt megkoronázva a nyugti világ bizonyos szintű összehasonlításával.

Ajánlom minden olyan olvasni szerető léleknek, aki kedveli a fent említett társadalmat, illetve azoknak is, akik csak többet szeretnének tudni erről a világról.

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Gondolat Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy