2022. szeptember 20., kedd

Mészöly Ágnes - Barni titkos barátai

 



Sok mesekönyv születik mostanában valamilyen témakör érzékenyítése címén, ahol az adott korosztály behatóbban megismerheti a tematikát és még jól is szórakozik közben. A mostani kötet is hasonló szándékkal íródott, mégis alapvetően különleges.

Mészöly Ágnes szerző nevét valószínű, hogy már nem kell bemutatnom, elvégre, aki olvas gyermek- vagy ifjúsági irodalmat, annak az írónő valamely alkotása már kezébe kerülhetett, hiszen az alkotó otthonosan mozog a kisebb és nagyobb olvasók világában egyaránt. Hogy csak egy-két példával éljek, ilyen a Levendula című mesesorozata vagy a Darwin-játszma című ifjúsági regénye.

Barni titkos barátai című mesekönyve 2022 egyik újdonsága, amely a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. A rajzokat ezúttal Horváth Ildi munkájának köszönhetjük, amelyek nagyon kedvessé és bájossá teszik a történetet.

Ez a mesekönyv egy csonka családban élő kisfiúról és édesanyjáról mesél. A könyvben nyolc mese található, amelyek egy csokorba szedve egy kilencedik történetté növik ki magukat.

Barni szomorúan tölti az óvodás napjait, hiszen egyre csak várja, hogy egy sötétkék Opel feltűnjön a láthatáron. Az autóban Apa ül és mióta elment, napról-napa egyre nehezebb. Anya délutánonként érkezik, de ha szomorú, a kapuban mindig kihúzza magát és elmosolyodik. Minden nap ugyanúgy telik és semmi sem változik.

Az anyuka mindent megpróbál, hogy felvidítsa kisfiát, de már semmi sem olyan, mint az után a bizonyos nap után. Vajon képes lesz-e egyedül felnevelni a kisfiát?

Egy napon furcsa rendetlenséget találnak az utcán. Mindenféle kidobott kacat hever a járda szélén. Barninak feltűnik egy doboz, amelyben két plüss állatka szólítja meg. A szürke színű egy elefánt féle, a barna pedig amolyan víziló féle (vagy fordítva).

A kezdeti morgolódás után a három kis lélek elválaszthatatlan lesz és sok közös kaland vár rájuk. Vajon miért olyan nehéz Apa nélkül minden? És vajon milyen kalandok várnak Bernire? Nos, ezekre a kérdésekre is megleled a választ, ha kézbe veszed a könyvet.

„-Tudod, aranyom, a csillogás az tovább él. Benned, meg az én emlékeimben. Hogy soha nem felejtjük el őket, ahogy ott lebegtek a vízben (…).”

Azt kell, hogy írjam nagyon meghatódtam ettől a könyvtől, mert sok olyan témát dolgoz fel, amelyre még jómagam is érzékenyen reagálok. Ilyen például egy szeretett személy elvesztése, a gyász feldolgozása, a társadalmi kirekesztettség érzése. Azt hiszem, hogy talán ezek miatt is éreztem úgy olvasásom folyamán, hogy egy különleges kötetet vehettem kézbe.

Barni személye nagyon sokrétű, hiszen teljesen érthető okokból reagál először nyűgösebben édesapja hiányára, majdan később az őt körülvevő személyekre, eseményekre. A későbbi nyitottsága egy nagyon szép feldolgozási folyamat eredménye, amely a külön szedett mesék által az olvasóban is szirmaira bontódik. Talán pont ezért is gondolom azt, hogy ha ebben a témakörben keresünk könyvet a kisebbeknek, akkor eme mesekötet tökéletes választásnak bizonyul majd.

Összességében jól szórakoztam, hiszen a komolysága ellenére könnyed és kedves. Jó volt a kisfiú szemszögén keresztül megismerni a világot, barátkozni és talán egyszer megtudom majd én is, hogy milyen lehet a „dinó a retymegek ellent” játszani.

Ajánlom a könyvet a kisebb olvasóknak és a szülőknek egyaránt. Mivel a mesék érzékenyítő hatással vannak, így az olvasás után érdemes lehet átbeszélni a történteket és esetleg kedvet kaptok ti is a „dinó a retymegek ellent” játékhoz, bármi is legyen az!

Amennyiben elolvasnád a könyvet, megteheted, ha a Pagony Kiadó weboldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy