2021. március 19., péntek

Paula Harrison - Kitti és a Holdfény-mentőakció

 


„Az lehetsz, ami csak akarsz. De ne hagyd, hogy a félelem visszatartson! Bátrabb vagy mint hiszed.”


Rólam köztudott, hogy nagy állatbarát vagyok, bár tény a kedvenceim nem éppen hétköznapiak, kettőt kivéve. Az egyik ilyen típus a macskák. Tőlem lehetnek kicsik vagy nagyok, cirmosak, foltosak, vagy egyszínűek, vékony szőrűek vagy bundásak egyszerűen rajongok értük és alig várom, hogy ölbe kaphassam. Az egyik kedves barátnőmnek három is van és annyira szeretem, mikor meglep egy – egy fotóval aktuális csínytevéseikről. Ennek a kis kitérőnek annyi lényege van, hogy megértessem miért is örültem meg annyira ennek a kötetnek. Nem csak szórakoztató volt, de igen sokat tanultam is belőle, de ne szaladjunk ennyire előre. Szeretném megköszönni a Móra Kiadónak, hogy biztosított számomra egy példányt és általuk egy remek történettel ismerkedhettem meg! Köszönöm.

Paula Harrison - Kitti és a Holdfény-mentőakció című alkotása a Kitti sorozat bemutatkozó kötete, mely egy különleges kislányról és kalandjairól mesél. Kitti igazán szerencsés, hiszen édesanyja szuperhős, aki minden éjszaka siet a rászorulóknak segíteni. Nagyon büszke anyukájára és szeretne majd a nyomdokaiba lépni, de el se tudja képzelni, hogy valaha lesz elég mersze szembenézni az éjszaka rejtelmeivel. Bár örökölt különböző képességeket, mégis csak a szobája rejtekében meri felölteni a jelmezét. Mígnem egy cica ugrik be az ablakán és sürgősen segítségét kéri. Hogy lesz-e bátorsága ennek a tündéri leányzónak szembenézni a rejtéllyel és mi köze van egy édes kis vörös gombolyagnak mindehhez? Megtudhatod, ha elolvasod a könyvet.

Számomra elsődlegesen azért volt különleges ez a történet, mert megmutatja a kisebb olvasóknak is, hogy félni nem szégyen és a bátor hős az, aki ettől függetlenül is mer előre lépni. Hiszen minden hős volt egyszer apró és ők is elkezdték valahol. A tanító szándék mellett rendkívül izgalmas az alaptörténet és bizony még én is fészkelődtem olvasás közben, vajon sikerült-e hősnőnknek megoldani a rejtélyeket. Ami pedig az illusztrációka illeti, el vagyok bűvölve, hiszen nagyon aranyosak és rendkívül szép kontúrok jellemzik a rajzokat. A színhasználat figyelemfelkeltő, de nem irritáló, ezért egyszer külön is megnézegettem a képeket.

Összességében elmondhatom, hogy egy rendkívül szórakoztató és tanulságos mesét olvashattam. Alig várom, hogy a következő kötetet is kézbe vehessem.

Ajánlom kicsiknek és nagyobbaknak esti mese gyanánt, vagy önálló olvasásgyakorlásra, hiszen pont megfelelőek a sorok és a betűk mérete. És ne feledjétek, nem az a bátor, aki semmitől se fél, hanem aki ezek ellenére mer apránként előre lépkedni!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Móra Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


2021. március 18., csütörtök

Nádasi-Ozsvár Andrea - Varázslények

 

„A Varázsvilág lakói éppen olyan sokfélék, mint az emberek: akad köztük jó is, rossz is.”


Hogy őszinte legyek nem is tudom, hogy mikor olvastam utoljára ennyire vidám és kedves mesét! Pedig minden évben legalább ötven mesekötet vagy meseregény megfordul a kezeimben és mégis úgy érzem, hogy kevés az az alkotás, ami igazán egyedi és elrabolja a szívemet. Ennek a könyvnek sikerült.

A mese főszereplője Rebi, egy csupaszív kislány, aki az óvoda végét járja, de még a játékok és mesék világában érzi jól magát. Cserfes, rátermett és nagyon kíváncsi természet. Folyton mozog, érdeklődik, játszik, rajzol. Szerencsére ebben társai a szülei, pár elkallódott porcica, egy bororoszlán és még pár olyan varázslény, akikkel a kalandok igazán élvezetesek.

A mesekönyv hat mesét tartalmaz, melyekre jellemző a vidámság, a kópéság és némi tanulság is. Nézzük is sorra őket.

Az első történet Bosszantöpp pórul jár címet kapta, melyben egy kis fura figura csínytevéseire derül fény. Szerencsére mindenre van megoldás, de, hogy mi is ez? Természetesen nem árulhatom el.

A második mese egy csalafinta helyzet megoldásáról szól, hiszen Rebinek komoly feladattal kell szembenéznie, mégpedig, hogy Apa nem játszik. Ugye, hogy milyen rémes? Nos, ha érdekel, hogy oldja meg ezt a feladatot a leányka, olvasd el a könyvet.

A következő történetben Rebi nyomozni kényszerül. Bár izgalmasan hangzik, bizony egy picit félelmetes is lehet, de szerencsére mindenre van egy jó ötlet.

Akciócsigás kaland hirdeti a cím a negyedik mesében, melyben egy kirándulás alkalmával izgalmas gyűjtögetésbe kezd kis hősünk. Az eredmény már más kérdés, hogy mennyi kalamajkával jár.

Zebulon színre lép címmel egy olyan világba csöppenünk, ami mese a mesében. Igazán izgalmas kalandokban lesz részünk és még egy határozott jó célt is szolgálunk.

Az utolsó pedig egy igazán csajos probléma köré épül, hiszen megkezdődik az iskola és már egyre több „komolyabb” mesét ismerhetünk meg. És a harcok nemcsak a történetekben léteznek, ezt Rebi is tapasztalja, így Kitör a szerelemháború is.

Összességében elmondhatom, hogy egy igazán eredeti és kedves történet csokrot olvashattam. Csupa móka és kacagás mellett sok okosággal gyarapodtam. A rajzok külön csodálatra méltóak és a gyerekeknek a kötet végén lévő feladatok is remek gyakorlást jelenthetnek.

Ajánlom kicsiknek és nagyobbaknak, hiszen a világ tele van csodával és nem kortól függ, hogy felfedezhessük. Kalandra fel!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed a Katica Könyv Műhely oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

Összegyűjtöttem azt a 10 alap bőrápolási szabályt, amelyet ha betartasz, garantáltan jobb, szebb és egészségesebb lesz az arcbőröd. És persze az öregedés jeleit is késleltetni tudod!

 


A legelismertebb szakembereket kérdeztük: mit tehetünk mi magunk azért, hogy még szebb, egészségesebb legyen az arcbőrünk? Az alábbi tíz dolgot mindegyik bőrápolási guru fontosnak tartotta kihangsúlyozni – lehet hát bennük valami, nemde? Te hányat tudsz tiszta lelkiismerettel kipipálni? Ne feledd, sosem késő változtatni a napi rutinodon!

1. Hidratálj belülről!
Iszol te elég vizet? Ha nem, ideje azonnal változtatni a szokásaidon! Délutáni kávédat cseréld le egy csésze zölt teára és legalább hetente háromszor igyál valamilyen tisztító hatású, frissen facsart zöld turmixot.

2. "Tartsd karban" a bélflórádat!
Egyél naponta élőflórás jughortot vagy – betegség esetén – szedj probiotikumot. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, az a bőrödön is meglátszik, és gyakran csak nagy nehézségek árán lehet megszabadulni ezektől a bőrproblémáktól. Jobb a megelőzés!

3. Soha ne aludj sminkben!
Komolyan – soha! Semmilyen körülmények között. Még akkor se, ha 18 éves vagy, és babapopsi-bőröd van. Lustaságodat 10-15 év múlva megbosszulja majd a tested!

4. Soha ne sportolj sminkben!
Sportolás közben még BB krémet sem szabad viselni, semmi olyasmit, amiben színezék van – a smink és az izzadság keveréke pompás táptalaj a baktériumoknak – ezek aztán pórusaidban fognak tanyát verni és elszaporodni.

5. Ne hagyd ki a tonizálást!
Igen, tudjuk, végtelenül macerás a háromlépéses arctisztítás, ám ha le szeretnéd rövidíteni, ne a tonikot iktasd ki a rutinodból! A rendszeres tonizálás gondoskodik arról, hogy sose gyűljön meg a bajod a tág pórusokkal.

6. Radírozz rendszeresen!

Bőrradír vagy AHA-savas hámlasztó – bármelyik megfelel, a lényeg a rendszeresség. Hetente kétszer-háromszor radírozz attól függően, mennyire érzékeny a bőröd.


7. Masszírozz!
Ha a legjobbat akarod a bőrödnek, minden este masszírozd 3-5 percig valamilyen ápoló olajjal (argán-, ligetszépe- vagy szőlőmagolajjal) .

8. Használj antioxidáns szérumot!
Nappali arckrémed alá minden esetben vigyél fel egy vékony réteg antioxidáns hatású szérumot, amely megköti a kollagén háztartásba bekavaró szabadgyököket.

9. Aludj minél többet!
Ez sajnos vitathatatlan tény: a bőrünk alvás közben tud legjobban regenerálódni. Ha csak teheted, aludd ki a nyolc órát, de olykor egy 9-10 órás "maratont" is bevállalhatsz – csak a szépséged miatt! Ha tudsz, aludj szemmaszkban, amely gyengéd nyomást gyakorol a szemkörnyékedre, így elejét veheted annak, hogy reggelre beduzzadjanak a szemeid.

10. Soha ne feledkezz meg a fényvédelemről!
Szájbarágósak vagyunk, igen tudjuk – de muszáj! A fényvédelem fontos, igen, télen is! És pont.

Írta: Zsuzsi


Mason Murray - Visszatérő végzet

 

„Nemcsak a félelmeinkkel kell szembenéznünk időnként, hanem a saját gondolatainkkal is (…)”


Oh, te jó ég! És azt hiszem még ehhez hasonló, válogatott kiáltások fogják elhagyni a számat, mivel nem olyan régen fejeztem be ezt a könyvet és még teljesen a hatása alatt vagyok. Már nem először fordul elő, hogy egy olyan történetet értékelek, ami nagyon megrázott valamilyen formában és miközben ezeket a sorokat fogalmazom tudatosul igazán bennem, hogy mennyire jó is volt az adott kötet, de ne siessünk ennyire előre! Ezt az élményt nagyon köszönöm a Mogul Kiadónak elsődlegesen, hiszen ha nem kapok egy recenziós példányt, valószínű nem mostanában olvasom el ezt a regényt. Köszönöm!

Mason Murray munkássága az utóbbi pár napban központi szerepet játszott nálam, ugyanis a történeteinek nagy része foglalkozik az ezotéria bizonyos ágazataival és több olyan jelenséggel, mely a hétköznapi életben ritkán fordul elő, és pont ezért valami csodaként tartjuk számon. Az első két novellás kötetét már volt szerencsém olvasni, melyeket akkor jónak értékeltem és bizony most ez az érzés megerősödött bennem. Ugyanis a mostani regénye az alkotónak ismételten számos olyan kérdést boncolgat, ami önmagában is „súlyos”, de itt egy csokorba összeszedve szó szerint fullasztóan hatott rám.

Kezdhetném azzal, hogy történetünk középpontjában három szereplő áll, de sajnos ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit. Ez a kötet sokszereplős, mindenkinek megvan a maga szerepe és fontossága. Érthető úgy is, hogy a mellékszereplőknek is minden szava és kifejezése hatással van az események alakulására, és a kezdeti káosz szép lassan egy egész őrületté növi ki magát. Ha nem tudnám pontosan, hogy fikció az egész alap történet, bizony már ott tartanék, hogy önkéntes alapon kérném a zubbonyt, mert ezt másképpen nem lehet befogadni. Azt hiszem ideje az eseményeket is felvázolnom, hogy nagyjából értsétek miért is vagyok ennyire zaklatott!

Nézzük is, hogy miről szól a könyv!

Adott két férfi, akik a mindenség felett állnak, - és ezt szó szerint kell érteni. Sem az idő, sem a hely, sőt megkockáztatom, hogy a valóság vagy az álom sem tudja befolyásolni létüket, hiszen minden az ő akaratuk szerint mozog és történik. Ezek a személyek az érem két oldalán állnak, hiszen ellentétes pólusukkal léteznek ebben a világban. Míg az egyiküket a halál élteti, addig a másikat az élet különböző pillanatai viszik előrébb. Létezésük nem csupán a véletlen műve, hiszen minden okkal történik.

És adott egy nő, akinek a múltjában sok a rejtély és homály, mégis pozitív szemlélettel éli a mindennapokat. Egészen addig, míg egy hideg októberi napon ennek a három személynek közös utat nem szán a sors.

Az események középpontjában egy sorozatgyilkos kiléte, egy titokzatos férfi és számos olyan esemény áll, amelyek jól illeszkednek egymáshoz, mégis csak a végén tudatosul az olvasóban, hogy tulajdonképpen mi is történt valójában. Ezt a kavalkádot színesítik a rendőrség nyomozói, pár elszórt karakter, a sok „hulla” és a végzet, mely akkor is utolér, ha nem foglalkozol vele. Hogy ennek a kalamajkának mi a lényege, vagy pontosítok, mi a kimenetele? Nos, erről már igazán nem írhatok, de az biztos, hogy el kell olvasni a könyvet!

Többnyire karakter „bolondnak” tartom magam, hiszen mindenki változik és formálódik, így ha egy adott műben nincs fejlődés, akkor nagyon szomorúvá válok. Szerencsére ebben az esetben széles skálán haladnak a szereplők, mindenki változik valamilyen formában. Van, aki többet és van, aki kevesebbet. Az alkotó nagyon szépen ábrázolja az emberi érzések különböző aspektusait, egészen odáig fajulva, hogy már az olvasó is romlottnak érezhesse magát. A bűnöktől egyik karakter sem mentesül, aki „ártatlan”, annak is van mit takargatnia, hiszen folt nélkül nincs izgalom. Szeretem ezt a sokszínűséget, hiszen a szereplők árnyaltsága is ad egy bizonyos izgalmat, melyet az utolsó sor elolvasása után is magammal viszek. Szeretem az emberi lélek „bugyrait” is felfedezni, hiszen elképesztő élőlények vagyunk, és csak kicsit kell megkapargatni a felszínt, máris megmutatkozik mindenki igazi „arca”.

Viszont töredelmesen be kell, hogy valljam, hogy bizony ezt a regényt nem tudtam úgy „bedarálni”, mint ahogy szoktam egy 354 oldalas kötet esetében, hiszen átlagban maximum három óra és jöhet a következő. Most viszont azzal szembesültem, hogy fejezetről fejezetre mélyülök el egy olyan világban, amiben bár én magam is hiszek, mégis felvetült bennem több kérdés, amikre bizony sok utána olvasással tudtam csak választ kapni. Ennek a kitérőnek főleg az az oka, hogy megértsétek, hogy milyen izgalmas is valójában témakörileg.

Saját meglátásom szerint az íróra jellemző egy bizonyos „vonzódás” a misztikumok világához, melyet bravúros ügyességgel kombinál a valósággal. Ezen kotyvalék elegyeként kapunk mindenféle megmagyarázhatatlan eseményt, és ha ez megfekszi a gyomrunkat, annyi baj legyen. Külön figyelmet szentel a valóság és a misztikum bemutatására. Rendkívül szépen felfedezhető, hogy párhuzamot von az élet és a halál tematikája között.

Viszont mivel már fent említettem, hogy a két novellás kötetét volt szerencsém olvasni, felfedeztem, hogy ennek a történetnek az egyik alapötletét valószínűleg az egyik általam ismert novella adta, amit lehet, hogy rosszul gondolok, de cseppet átformálta és tulajdonképpen ezt bontotta szirmaira. Ha igaz a feltevésem, bizony nagyon örülök neki, mert rendkívül tetszett már akkor is az a rövid kis szösszenet, most ebben a formában pedig gejzírként robbant fel bennem.

Ráadásul több életigazságot is találhatunk a kötetben. Mutatok is egyet, nézzétek csak!

„– Sorsod nem kívánságműsor. Elfordíthatod a fejed, vagy becsukhatod a füled, de aminek rád kell találnia, az rád talál.”

Összességében elmondhatom, hogy egy nagyon szórakoztató, rendkívül összetett és bizony horror elemekkel ellátott regényt olvashattam. A sokszereplős, több szemszögből megírt alkotás egy felejthetetlen olvasási élményt okozott, melynek köszönhetően sok újdongással gyarapodtam. Ami a misztikum világát illeti, rendkívül sokrétűségével kutatómunkára sarkalt és ezt én nagyon szeretem. Méltó helye van a polcomon és bizony az idei évem egyik legizgalmasabb történeteként tartom számon.

Ajánlom kortól és nemtől függetlenül azon olvasóknak, akik szeretik a kissé bonyolult, mégis rendkívül precízen megírt, félelmetes regényeket. És ne feledjétek: „Az élet a halál után is megy tovább (…)”!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, a Könyvmogul oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


2021. március 16., kedd

Vetter Szilvia - Anya! Ugye, megtarthatom?

 

„De kérlek, gondolj rám, amikor felveszed a gyapjúkabátodat. Gondolj a tehénre, aki tejjel ajándékoz meg, amikor a reggeli meleg tejbegrízt eszed. Gondolj a tyúkra, aki fáradtságosan kipottyantott tojásait adja neked, hogy ne legyél éhes. És amikor rántott hús kerül az asztalra, gondolj egy pillanatra ránk, állatokra. Mindannyiunkra. Gondolj ránk figyelemmel, szeretettel és tisztelettel.”


Mostanában egyre több olyan mesekönyv kerül ki a nagyvilágba, mely valamilyen aktuális és nagyon fontos kérdést ölel fel. Ennek a kötetnek is hasonló célzata van, hiszen jelen esetben az állattartás a fő téma. Számos gyermek vágyik egy játszópajtásra, különösen kisiskolás korban. A legtöbb szülő nincs felkészülve erre a plusz feladatra, hiszen evidens, hogy a kicsiknek be kell segíteni a gondozásba. Szerencsére egyre több ennek az ellenkezője is, ahol minden kérdést körül járva, átbeszélik a háziállatnevelés mibenlétét és miután kiválasztották a szerencsés élőlényt, apránként együtt mutatják meg a gyermeknek a feladatokat, hogy később már egyedül is elláthassa ezeket.

Ennek a mesekönyvnek a fent leírtakon kívül még egyéb mondanivalója is akad, hiszen több érdekességet és fogalmat oszt meg fiatal olvasójával. Például felhívja a figyelmet, hogy országunkban 2004 óta bűncselekmény az állatkínzás. Ezen kívül nagy hangsúlyt helyez a szeretet és folyamatos törődés előnyére, az emberek és állatok közötti érzelmi és testi különbözőségekre, valamint arra is, hogy védett állatot háziállatként tartani engedély nélkül szigorúan tilos.

Mesénk kis hőse Ricsi és családja, valamint Peti, a gyurgyalag. Egy véletlen folyamán találkozik a két apró lélek és egy igencsak izgalmas, de annál tanulságosabb időszakot töltenek együtt. És bár nem minden történhet úgy, ahogy szeretnénk, mégis nagy igazság az, hogy egy védtelen, törékeny élőlényért felelősséggel tartozunk, ezt pedig Ricsi is megérti a végére.

Hogy mi köze van ehhez egy kormos kutyának, Mátyás királynak és a nagy klasszikus mesealakoknak? Nos, erre igazán nem felelhetek, de megtudhatod, ha kézbe veszed a könyvet.

Számomra nagyon érdekes és kedves olvasási élményt okozott, és úgy gondolom, hogy azon korosztály számára, akik még most tanulnak olvasni, remek gyakorló könyv. Azoknak, akik pedig még nem tudnak olvasni, egy izgalmas esti mese lehet számukra.

Összességében elmondhatom, hogy egy kellemes összbenyomást keltett bennem a kötet, melyet a cuki rajzok tettek még különlegesebbé.

Ajánlom kicsiknek és nagyobbaknak, mert ne feledjétek, akit egyszer megszelídítetek, azért felelősséggel tartoztok örökre!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésedet, a Katica Könyv Műhely oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

2021. március 14., vasárnap

Király Anikó - Semmi pánik!

 

„Hát, ha az emberek mindig a szüleik házasságát néznék, valószínűleg jóval több pap és apáca létezne. Szerintem a házasságnál szép az elképzelés, de sokszor rossz a kivitelezés.”


Ezt a könyvet egy számomra fontos lista miatt vettem kézbe, amiért már számtalanszor adtam hálát, mert általa sok új és fantasztikus hazai alkotóval ismerkedhettem meg. A mostani kötet írója nem ismeretlen a számomra, hiszen még tavaly olvastam tőle a Csak barátok? című regényét, mely akkor a szívembe lopta magát és most meg is erősítette a helyét.

Király Anikó: Semmi pánik! című regénye egy két lábon járó tragédia és elevenség! Az előbbi azért, mert a karakterek nem túl szerencsések – legalábbis először így gondoltam, míg az utóbbinál pedig az érzés, hogy ez bármelyikünkkel megtörténhetne.

A történet fő helyszíne Diósvámhatár, egy kis falu, ahol ismer mindenki mindenkit és bár nincs messze Budapesttől, mégis érződik az a bizony erős, vidéki, összetartó közösségi szemlélet. Ez a hely nem csupán egy, hanem négy különleges és „hírhedt” fiatallal büszkélkedhet. Közös bennük születési idejük és a körülményük. Hogy miről is beszélek? Nos, elég annyit tudnod kezdésnek, hogy méltón kiérdemelték a Diósvámhatár „balszerencsés babái” címet.

A kötet erről a négy fiatalról szól, illetve egy ötödikről is, aki jön-megy a történetben, beszél és levakarhatatlan, de mindig helyén van az esze és valljuk be, hogy kiváló humorral rendelkezik.

A négy fő karakter sorsa is hasonló, bár személyes „tragédiájuk” eltérő. Hiszen, ahogy a fülszöveg is mutatja: Leának az is nehezére esik, hogy hot-dogot kérjen magának az iskolai büfében, mégis őt kérik fel, hogy beszédet tartson az egész iskola előtt. Andris rájön, hogy sosem lesz belőle sportcsillag, miközben sporttagozatra jár. Gabi mindenkinek hazudik a jövőjével kapcsolatban, Dani pedig elszánt harcot vív mostohaapja ellen, miközben szeretne találkozni a biológiai apjával. Mint olvashatjátok, nem egyszerű problémákkal szembesülnek a fiatalok. És, ha mindez nem volna még elég, felbukkan a rejtélyes Kókusz, akinek nemcsak hogy kókuszillata és furcsa figurákkal telefirkált farmerdzsekije van, de különös tehetsége is ahhoz, hogy megváltoztassa mind a négyük életét.

A regény számomra nagy kedvenc lett, mert tele van élettel, hatalmas igazságokkal és páratlan humorral. A kötet első lapjától az utolsóig sírva nevettem, ugyanakkor többször is elgondolkodtatott és ezt a kombinációt nagyon szeretem.

A szereplők színesek, némelyek szagosak. Csetlenek-botlanak, sírnak és nevetnek és a legfontosabb, hogy élnek. Számomra ilyen egy kiváló ifjúsági regény, ahol minden fő tényező helyet kap és még sokáig velem maradnak a karakterek, hiszen felejthetetlen élményben volt részem.

Összességében elmondhatom, hogy az idei évem egyik legkiemelkedőbb irodalmi élményeként tartom számon ezt a könyvet és alig várom, hogy az alkotó következő regényét is olvashassam!

Ajánlom kortól és nemtől függetlenül, hiszen mindenkiben ott leledzik valamely karakter és problémája. És ne feledjétek, az érzelmeket meg kell élni, hogy aztán egy nagy kacaj társaságában tovább tudj lépni!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Líra oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy