2021. március 6., szombat

Mason Murray - Megszállottság

 

„Megszületünk, mint ahogy kiserken egy rügy. Először még kicsik és sérülékenyek vagyunk, aztán szép lassan növekedni kezdünk, kialakul a végleges formánk. Közben persze csupán egy vagyunk a milliárdnyi közül, mint ahogy egy levél is csak egyetlen, a lombot alkotó sok ezer közül. Élünk, amíg élünk, jól vagy rosszul, ahogy és ameddig a Sors vagy az Isten rendeli. Ha nem tépi le a levelet a vihar, vagy egy pajkos gyermek, hogy a neki addig otthont adó ágból mondjuk, íjat készítsen, vagy nem támadja meg hernyó, esetleg alattomos gomba, akkor eléri azt a kort így ősz derekán, amikor elveszti korábbi önmagát. Töpörödik, szárad és sárgul. Elgyengül a kapcsolata az életet adó ággal. Végül pedig megsemmisülve átlebeg egy másik létbe. Nos, ilyen az ember sorsa is. Ha nem visz el idő előtt betegség vagy baleset, megérhetjük az öregkort, amikor már alig hasonlítunk korábbi önmagunkra.”

Úgy látszik ragaszkodó típus lettem mostanában, mert ha tetszik egy alkotó írástechnikája, akkor, amit otthon fellelhetek tőle olvasni fogom szinte egymás után. Ez az eset áll fent most is, hiszen alig 24 óra telt el a sorozat első kötete és a mostani olvasása között, viszont úgy éreztem, hogy folytatnom kell. Mivel ezt a művet is a Mogul Kiadó jóvoltából vehettem kézbe, így szeretném itt is megköszönni, hiszen egy remek másfél órás szórakozásban volt részem. Köszönöm.

Ahogy már várható tőlem az első, amit szemrevételezek, az a borító. Lehet még emlékeztek, hogy mennyire nem voltam elégedett az előző rész külső képével. Nos, most sem vagyok elájulva, de lényegesen jobb, mint a másik. Bár soknak találom és túlzsúfolt a borító, végre nem kellett letakarnom és máris jobb érzéssel kezdtem meg az olvasásomat.

A kötet belseje szintén novelláknak ad helyet. Méretét tekintve cseppet ledöbbentem, hiszen 100 oldalba belefért 13 történet. Mondjuk a számválasztás igen sokat elmondott már elsőre is számomra, de úgy voltam vele, mindennek megvan a maga miértje és már csak reménykedtem abban, hogy jól gondolom. Nézzük is, hogy mit tartalmaz ez a kis kötet!

Az első „mese” Rémálmaid lovagja címen hirdeti magát, melyben egy racionális ügyvédnő kissé zilált lélekkel beszélget barátnőjével. Álmai férfija a téma, bár nem egészen úgy, ahogy átlagban megszokhattuk. Vajon minden herceg csak ránk vár? És mi köze egy pszichológusnak az egészhez?

A mozinak vége hirdeti a cím, melyben egy lecsúszott színész a megszokott törzshelyén boldogítja aktuális hallgatóságát. Mondanám, hogy  milyen remekül szórakoznak, de sajnos egy nem várt extra jelenet keresztülhúzza az amúgy sem egyszerű férfi számításait. Hogy mi a csavar a történetben? Nos, ezt nem árulhatom el, de annyi bizonyos, hogy a sors útjai kifürkészhetetlenek.

Nos, egy nővel igazán nem érdemes packázni, ezt a harmadik novella is megerősíti. Hiszen a bosszú édes, és bizony sokszor kiveri a másik felet a Hideg Veríték! Vagy nem így van Uraim?

Az éter hullámain című negyedik történetben egy kacifántos csalást kell kibogoznia az olvasónak. Vajon ki az igazi bűnös? Nos, megtudhatod, ha elolvasod a könyvet.

A hit hegyeket mozgat meg, tartja a mondás. De vajon milyen büntetés jár, ha megszeged A 11. parancsolat intelmét? És mi köze egy papnak mindehhez? A kérdésekre a választ a történetben megleled.

Vissza jövőbe - ismerősként hat ez a cím? Nos, a filmekhez semmi köze, de annál érdekesebb történéseket rejt. Nem mindig kell tudnunk, hogy miért történnek az események, ez a „mese” megmutatja, hogy nagyon is érdemes a magunk javára fordítani, amit lehet.

„(…) az ember elsősorban saját maga felelős a sorsáért.” Ezt az idézetet a következő történetből emeltem ki, mert való igaz. Viszont bizonyos esetekben sem a vérrokonság, sem az érzelmek nem tudják helyettesíteni azt a mély vágyat, hogy gondtalan legyél hátralevő életedben. Erről és sok más fontos tényről szól a Hulló falevél története.

Vajon tudjuk, hogy kik vagyunk, és miért létezünk? Vajon mi történik velünk, miközben álmodunk? Oly sok kérdés van, melyre igazán nem tudjuk a választ, de vannak kiválasztottak, akik a tudás súlyával egyetemben megkapják azon képességeket, melyek különlegessé tennék ezt a világot. Erről és egy másik érdekes témáról szól a Más című novella.

Sokszor túl hamar döntünk párkapcsolati sorsunkról, melynek többször negatív az eredménye, hiszen a szerelem hamar elmúlik és mögötte, ha nincs tartalom, akkor nem marad semmi! Két lélek táncáról szól ez a történet, de vajon ki a nyertes és ki a vesztes? Nos, a Meddő fölény bárkié lehet!

Isten hozott a pokolban! Ugye milyen ismerős ez a mondat? De vajon mi köze van az Úrnak mindehhez? És kinek mit jelent a pokol?

Most és soha - igazán érdekes szavak, hiszen meghatározhatatlanok, mégis sokat jelentenek. Ez a történet mese a mesében, hiszen több olyan elemet is tartalmaz, mely több mint misztikus, sőt megmagyarázhatatlan. Adott egy fiatal nő ki élete egyik legboldogabb időszakán esik át és adott egy végzet, mely mindig elvégzi feladatát. És, hogy miről is zagyválok itt össze? Csak az tudhatja, aki elolvassa ezt a pár oldalt.

A leselkedő címet kapta az a történet, melyben egy férfi önbizalom híján a távolból szemléli „kedvese” mindennapi életét, mígnem a rózsaszín buborék rozsdavörössé nem változik és tulajdonképpen már csak a visszaszámlálásra marad idő.

A könyv címét is kapó novella a legnagyobb terjedelmű alkotás a kötetben. Mint azt már megszokhattam, az író egy igazán érdekes és súlyos témát sző körbe pókszerű hálójával, melyben egy balsorsú lélek kell szembesűljön a gonosszal. Vajon melyik az igazi arca és ki nagyobb áldozat? Nos, erről már meggyőzödsz te kedves olvasó, hiszen ennek a „mesének” különleges ereje van.

Összességében elmondhatom, hogy a második kötet van annyira jó, mint az elődje. Az alkotó remek történetvezetésével, hihetetlen karaktereivel és legfőképpen erős mondanivalójával az olvasó kezébe ragasztja a művét addig, míg legutolsó sort is elolvasta a kíváncsi lélek.

Ajánlom a misztikum és sci-fi kedvelőknek mielőbbi beszerzésre , hiszen nem tudhatod, hogy a holnap eljön –e!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Könyvmogul oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy


2021. március 5., péntek

Ecsédi Orsolya - Meleg a helyzet!

 

"Csak azt lehet bűnbe vinni, aki önként megy, ezt sose felejtsd el.”


Nem tudom, hogy vagytok vele, de számomra vannak olyan írók, akik írhatnak bármit –és ezt értsd, szó szerint- elolvasom és tudom, hogy imádni fogom. A mostani kötet alkotója is ilyen a számomra.

Ecsédi Orsolya nevét még 2019-ben ismertem meg, mikor megvettem Cirrus a tűzfalon című regényét, amit még akkor el is olvastam és nagy kedvencként raktam a polcomra. Azóta még két kötetét vettem kézbe és töretlenül vallom, hogy a kedvenc ifjúsági íróim egyike. Nem csak humorban gazdagok a történetei, hanem olyan elemekkel dolgozik, melyek kiemelik a magyar nyelv szépségét és számos kreatív elemmel szórakoztatja olvasóit.

A mostani történet egy sorozat első kötete, melyben a Pokol ura apaként mutatkozik be. Feltett szándéka fiacskáját a bűnök mezejére szoktatni, azaz végezze azt a fő feladatot, melyre egy ördögfióka hívatott. Goni csupaszív tüzes legényke, aki nagy kíváncsisággal és rendkívül leleményes meglátással veti bele magát az emberi világ egyik általános iskolájának hétköznapjaiba. Persze kell némi külső változás, egy-két apró trükk és minden megy magától. Vagy mégse? Vajon képes megállni a helyét a fenti világban? Szerez barátokat és ellenségeket? És mi köze van egy fekete macskának ehhez az egészhez? Megtudhatod, ha elolvasod a könyvet!

Számomra ismételten bebizonyosodott, hogy mennyire jól ítéltem meg az alkotót. Ez a történet csodálatos, vicces és rendkívül kedves. Egy új oldaláról mutatja be a már oly régóta „ismert” világi karaktereket. Imádtam olvasni minden szempontból, pedig felnőtt fejjel nehezebb elcsábítani, de mégis sikerült. És be kell vallanom bűnömet, hamarosan újra el fogom olvasni.

De addig is ajánlom kicsiknek és nagyoknak kortól és nemtől függetlenül. Hiszen egy kis csábítás még senkinek sem ártott meg! Vagy igen?

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed, a Könyvmolyképző Kiadó oldalán be tudod szerezni a könyvet.

Írta: NiKy

2021. március 4., csütörtök

Mason Murray - Idegenek közöttünk

 

„Egyszer majd valóra válik, hogy az Ember, bármelyik bolygón is éljen az univerzumban, azokat az értékeket fogja előnyben részesíteni, amelyekkel sem a környezetére, sem saját társadalmára nem jelent veszélyt.”

Milyen igaz a mondás, miszerint „kicsi a bors, de erős”! Most ezt átkonvertálom erre a könyvre, hiszen alig 90 oldal, de bizony a tartalma igen csak ütősre sikeredett. Természetesen nem az oldalak mennyisége határozza meg egy kötet belső tartalmának minőségét, mégis sokan elkövetjük azt a hibát, hogy a túl rövid regényeket lenézzük. Nos, kár lenne előre ítélkezni és nagyon örülök, hogy egy ilyen ellentétes példával szolgálhatok én is. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen mindez nem jöhetett volna létre, ha a Mogul Kiadó nem lep meg egy recenziós példánnyal, amit itt is köszönök szépen.

Az első, amit le kell, hogy írjak az a borító képe és hatása. Bár többnyire szeretem az extrém stílust, számomra ez most inkább sokként ért, és őszinte leszek, le kellett takarjam olvasás közben annyira zavart. Így egy cseppet meg is ijedtem, hogy vajon mi vár rám, de szerencsére alaptalanok voltak a kezdeti félelmeim.

Mason Murray írótól még nem olvastam semmit, de számos platformon találkoztam nevével és különböző regényeivel, így úgy éreztem ideje kicsit közelebbről megnéznem magamnak. Mivel egy különleges lehetőséget kaptam a kiadótól, így csak annyit kértem, hogy válasszanak számomra egy könyvet, mely majd elindít azon az úton, melyen megismerem az alkotó munkásságát.

Azt le kell szögezni, hogy méretét tekintve akár füzet is lehetne, de senkit ne csapjon be a látszat, köze sincs hozzá. Ez egy sorozat első része, melyben 11 novella kapott helyet. Minden alkotás külön történet, mégis egy egységet képez. Lássuk is mit rejt ez a kötet.

Az első történet Túszok és Szerelmek címmel mutatkozik be az olvasó előtt, melyben egy rendőri akció kellős közepébe csöppenünk. Egy nyomozó körül forognak az események. A kezdeti értetlenkedésem, hamar átcsapott egy mély sóhajba és azt hittem kitépem a hajam, mire egy nagy csattanót kaptam zárásként. Most mondjam azt nem számítottam rá? Ez így nem igaz, viszont hamar megértettem és el is szomorodtam. Vajon sikerül az akció? És mi köze mindehhez egy volt szerelemnek? Nos, megtudhatod, ha elolvasod a történetet!

A második A halál hírnöke címet viseli, melyben egy gazdag „üzletember” előre szembesül a másnapi üzletkötésének tragédiájával. Persze ahogy várni lehet, a reakciója heves, de átgondolatlan. Vajon mi köze van egy cingár srácnak mindehez? És miért nem hiszünk soha a jó szerencsében? Érdekes kérdések nem igaz?

A harmadik novella Macska babona néven hirdeti történetét, melyben egy kis különleges karakter szemszögéből ismerhetjük meg az eseményeket. A dráma először egy átlagos kapcsolatot mutat be a szereplők között, majd egy édesen keserű hír robban be a történet középpontjába. Vajon miért fontos a péntek 13 dátuma? És miért kell odafigyelni az előérzésekre?

Ki kopog? címmel egy fiatal házaspár kálváriájáról olvashatunk a következő novellában, ahol sok furcsaság követi egymást rövid időn belül. Hogy véget vessenek az eseményeknek nem várt segítséget kapnak. Hogy miről is van szó? Nos, megtudhatod, ha végig olvasod a könyvet.

A vég kezdete igazán beszédes cím, melyben egy éjszakai szolgálatban lévő rendőr egy cserbenhagyásos gázolásba botlik. De, hogy ne legyen ilyen egyszerű a történet, kapunk némi idegen civilizációs információt, halálos vírust és egy hitet, miszerint elrontottuk a lehetőségeinket. Vagy talán mégsem?

Seherezádé halott avagy az ezerkettedik éjszaka meséje igen beszédes kezdése egy olyan novellának, melynek alapötlete a híres mese. Mindannyian ismerjük ezt a történetet, és számos verzióját olvashattuk már. Hogy ez is egy ilyen lenne? Nos, nem mondanám, mégis nagyon megfogó. Gyere, mesélj nekem egyet!

Flúgos futam névvel várt minket a következő mese, melyben egy dühös asszonyka ámokfutásáról olvashatunk. Nos, az már más kérdés, hogy a „családi ékszer” miért nem játékszer és persze azt is érdemes megtudni, hogy vajon kinek mit is jelent a szerelem?

Gyilkosnak lenni vagy nem lenni? Igazán érdekes kérdés, hiszen hogy ki miért vetemedik erre, végtelen a lehetőségek száma. Hogy megéri-e? Nos ezt eldönti mindenki és egy kis segítséget nyújt A tönk széle alkotás is. Olvassátok el, megéri!

Koldusoperett címmel követhetünk végig egy banda nagy akcióját, melytől sokat vártak és végül is sokat kaptak. De vajon ki mennyire tudja értékelni a nem várt lehetőséget? Nos, megtudhatod, ha kézbe veszed a könyvet!

A Farkast kiálltani kifejezést sokféleképpen lehet értelmezni, de van egy nagyon ismert változata is. Na, dereng már valami? Ha mégsem irány olvasni, mert ez a novella bizony döbbenetesen megmutatja, hogy a sötétben mindig ott az igazság egy tört része.

Idegenek közöttünk címet kapta az utolsó történet, melyben a dupla vagy semmi elve működik. Sokat foglalkoztunk már a klónozás kérdésével, de vajon hol tart most ez a tudományág? És vajon mi köze van mindehhez egy álmos kisvárosnak és pár elszórt embernek? A kérdésekre igazán sosincs helyes válasz, hiszen minden nézőpont kérdése.

Összességében elmondhatom, hogy a novellacsokor felettébb eredeti ötleteken alapul, kellő misztikummal fűszerezett és bizony sok olyan kérdést feszeget, amikről mi magunk is tudunk, de igyekszünk nem foglalkozni velük! Az értékelésem elején írtam, hogy egy közös motívumot is felfedeztem közöttük, mégpedig a halál számos formáját. Az elmúlás gondolata rémisztő hatással van többnyire az olvasóra, mégis hihetetlen kiaknázatlan területe az írói ihletnek. Úgy érzem egy ígéretes íróval találkoztam ismételten és ennek igazán örülök.

Viszont a nyomtatás hagy némi kivetnivalót maga után, ugyanis a kötet számos oldala olvashatatlan szinte a fényes lapok miatt és nagyon fárasztó böngészni, hogy vajon mi van odaírva.

Ettől függetlenül ajánlom a sci-fi és a rejtély kedvelőinek, mert úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja a maga izgalmát egy – egy történetben. És ne feledjétek, az igazság odaát van!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődésed a Könyvmogul oldalán be tudod szerezni a könyvet!

Írta: NiKy


2021. március 3., szerda

Érzékeny bőr kezelése

 

A népesség körülbelül felének van érzékeny bőre. Kipirosodik, viszket és húzódik. Sokszor a kiváltó okok sem teljesen ismertek. Lehetnek külső okai a bőr szenzibilizációjának, de lehetnek belső okai is, például életmód által kiváltott, egyes folyamatok felborulása a szervezetben.


A bőr védőgátat biztosít a szervezetünk és a külvilág között. Védelmet nyújt a külső környezeti hatásokkal szemben és segít megtartani a hidratációt. Érzékeny bőrűek esetén fennáll a fokozott transzepidermális vízvesztés (TEWL), amely számos probléma forrása lehet. Amellett, hogy a bőr húzódik, feszül, akár viszkethet is, érdessé válhat, égető érzés és kipirosodás jellemezheti, ezeken a tüneteken túl még kiütések, duzzadás, hámlás, pikkelyesedés is felléphet. A fokozott vízvesztés miatt pedig az idő előtti öregedéssel is számolni kell.

Ezeket a tüneteket alapul véve az érzékeny bőrt több típusba sorolhatjuk. Az aknéra az a bőrtípus hajlamos, amely faggyúmirigyei fokozottan működnek és a bőrfelszín olajos, zsíros tapintású. A magas faggyútartalom miatt jellemző, hogy a pórusok könnyen eltömődnek és a pattanásokat okozó baktériumok elszaporodnak.

A rozácea az egyik leggyakoribb érzékeny bőrtípus, mely minden esetben öröklött hajlam. Nehezen vagy egyáltalán nem múló bőrpírral jár. Az epidermiszben lévő erek egy idő után képtelenek az összehúzódásra, tágultak, és ez okozza a bőrvörösséget. Főként az arc középső részén: az orron és környékén, az orcákon, a homlok alsó részén és az állon figyelhető meg. Nőknél gyakoribb az előfordulása, míg férfiaknál az orr megnagyobbodása jellemző (rhynophyma). Súlyos esetben bőrgyógyász képes megfelelő terápiával enyhíteni a panaszokon.

Kozmetikum és allergia okozta érzékenység esetén mindig fel kell keresni a bőrgyógyászt, aki a megfelelő ellátást, allergiás tesztek elvégzését és a szükséges gyógyszeres kezelést beállítja!

Az érzékeny bőr kialakulásának okai sokszor ismeretlenek. A környezeti hatások is kiválthatják, például a városi élet és az ezzel járó környezetszennyezés, szmog, szállópor, de a klímaváltozást, a szélsőséges időjárást is idesorolhatjuk. A belső folyamatok felborulása is hatással van a bőrünkre. Az életvitelünk, az elfogyasztott élelmiszerek minősége, adalékanyagai is befolyásolhatják bőrünk állapotát.

Bőrünk egy érzékeny szerv, amely nagyon jól jelzi a szervezetünkben végbemenő folyamatok defektusait, melyek általában valamilyen mikrotápanyag vagy vitaminhiányra vezetők vissza.

Az érzékeny bőr ápolásában mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a kezelendő bőrfelület gyulladásra hajlamos, így olyan termékeket kell alkalmaznunk, amelyek nyugtató összetevőket, növényi kivonatokat tartalmaznak.


Az Aloe vera hatékonyan csillapít mindenféle bőrirritációt, gyulladáscsökkentő hatású, ismeretlen eredetű allergia ellen is bevethető. A gyulladáscsökkentő hatása a sejtszintű salaktalanításnak köszönhető. Több, mint kétszáz féle hatóanyagot tartalmaz: mikrotápanyagokat, vitaminokat, enzimeket és esszenciális aminosvakat.


Az Ázsisi gázló (Centella asiatica) egy ősi keleti orvoslában bevált gyógynövény, mely az erek állapotát hivatott óvni. Hatása az erek falát felépítő endothel sejtek megfelelő működését képes támogatni, ezáltal megnöveli a véredények tenziójának képességét, így csökkentve az érzékenységgel járó bőrpírt.


Az Igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) glicirhizin tartalma csökkenti a neurodermatitiszt, az ödémát, mérsékli az ismert és ismeretlen allergia tüneteit. Semlegesíti az allergének érzékenységet okozó hatását. Érzékeny bőrre való és napozó krémek egyik alkotó eleme. Glicirhizinsav tartalma miatt a kozmetika kortizonjának is nevezik.

Mikrotápanyagok közül a B-vitaminok segíthetnek az érzékeny bőr energetizálásában. Fontos szerepük van a szöveti megújításban, különböző biokémiai folyamatokat szabályoznak a bőrben, főként a biológiai oxidáció energiatermelő folyamatait és a sejtosztódás során kiemelkedő a szerepük az örökítő anyag épségének megőrzésében.

Az érzékeny bőr ápolása is megfelelő tisztítással kezdődik. Az irritációt kiváltó ágensek eltávolítása miatt kímélő lemosót ajánlott alkalmazni. Utána pedig védelmet kell biztosítani neki, megelőzve az irritáció újbóli kialakulását, illetve segíteni az ellenállóképességének a visszaállítását. A nem megfelelő termékek súlyosbíthatják a tüneteteket.

Az alábbi összetevőket érdemes kerülni az érzékeny bőrüeknek: menta, kakukkfű, zsálya, fahéj, kámfor, szegfűszeg, citromfű, rozmaring. Az illóolajok is tiltó listásak, csak úgy, mint az alkohol és alkohol származékok, az illatanyagok és parfüm (fragrance) tartalommal bíró termékek. 

Írta: Zsuzsi

    

2021. március 1., hétfő

"Célom nem elvont, absztrakt tartalmú írás megalkotása volt, hanem mély érzelmekkel telített közérthető írásmód."- Interjú Czikora Ildikó írónővel

 


Számomra mindig izgalmas, mikor egy új íróval ismerkedhetem meg. Hiszen az újdonság varázsa mellett, ott a remény is, hogy az általa megálmodott könyv elbűvöl és kiszakít a komor hétköznapokból. A mostani interjúm alanya igazán különleges személy a számomra, mert valami olyasmit kaptam a költeményei által, amit igen kevés műtől: hitet és nyugalmat. Kérlek, fogadjátok érdeklődéssel Czikora Ildikó írónőt! Ha majd nem leszek… című könyvéről és számos más érdekességről kérdeztem az alkotót! Kezdjük is el!

Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Hogyan született meg a Ha majd nem leszek… című versesköteted?

Czikora Ildikó vagyok, 1974-ben születtem, klinikai szakpszichológusként dolgozom. Első könyvem megalkotását egy fájdalmas esemény ihlette. 2019 márciusában elveszítettem az Édesanyámat. A fájdalom és a gyász érzése pedig írásra sarkallt. Az írás megmentett. A gyászév alatt rímekben gondolkodtam és rímekben éreztem. Csak úgy jöttek a sorok, és vele együtt a könnyek is. Szinte módosult tudatállapotban dolgoztam. Az írás kezdetén még nem gondoltam arra, hogy könyv születik a verseimből, csupán Édesanyám életét - születésétől a haláláig - írtam ki rímekben, és ezzel párhuzamosan a magam megélte gyászon is dolgozva a saját gyászverseim is csatlakoztak a kötethez. A költemények közé később kerültek bele a prózai betétek, ezáltal érthetőbbé téve Édesanyám életútját, s a bennem keletkező érzéseket. Célom nem elvont, absztrakt tartalmú írás megalkotása volt, hanem mély érzelmekkel telített közérthető írásmód. Klinikusként a pácienseimnél gyakran tapasztalom, hogy nehezen tudnak egyes szám első személyben kommunikálni, félnek az érzéseiket kifejezni és megélni. Én erre is szerettem volna - s remélem sikerült is - példát nyújtani kötetemmel. Mivel nagy szeretetben nőttem fel, ez számomra evidens volt, és így, a könyvem olvasása által, az abban megtapasztalt írásmód alapján talán az olvasók is közelebb kerülhetnek saját érzéseikhez. Az írás közepe, vége felé kezdett körvonalazódni számomra, hogy később kötetbe szeretném foglalni e verseket.

A könyved hátulján olvashatjuk, hogy: ”a versek egy klinikai szakpszichológus gyászmunkájának egy szakaszát ölelik fel. Egy életutat versekben megírni nem egyszerű feladat úgy, hogy komplex legyen, s mégsem unalmas…” Mennyire volt nehéz félretenni a szakmai oldalad és magánemberként megalkotni a verseidet? Hogyan tudtál koncentrálni a költeményekre és milyen intenzíven jöttek az érzések, hogy most írnod kell?

Nem kellett félretennem a szakembert, mert magánemberként írtam. A megfogalmazásaimban persze a hivatásom adta szóhasználat is visszatükröződhetett, de ez a két dolog nagyon szépen tud együtt kézen fogva járni. Nem keletkezett bennem ellentmondás ezzel kapcsolatosan. S mivel ösztönösen jöttek az érzések, gondolatok, így a fenti kérdésre nem is gondoltam. Az írás mentett meg, és éppen ezért tudtam koncentrált, összeszedett és rendszerezett lenni. De ez sem tudatosan. Mivel az első nagy veszteségem volt Édesanyám elvesztése, így nem tudtam magamról, hogy miképpen fogok minderre reagálni. Az írás közben pedig, azzal párhuzamosan éltem meg az érzéseimet. Mindez megkönnyebbülést és fokozatos tudatosulást, szembenézést nyújtott a gyászban, az azon való munkán. Egymás után keletkeztek a versek, és valóban, ez egy intenzív időszak volt. De úgy éreztem, mintha egy láthatatlan kéz segített volna, hogy így tudjam túlélni ezt a veszteséget.

Olvasásom folyamán azt tapasztaltam, hogy nagyon szépen és rendkívül precízen ismerteted, szinte memoár szerűen édesanyád fő életszakaszait. Milyen forrásokból merítkeztél? Gondolok itt fotókra, régi levelekre. Esetleg családtagokat, távoli rokonokat, barátokat is megkértél, hogy segítség feleleveníteni a történteket? Hogyan képzelje el ezt az olvasó?

Úgy, hogy nagyon közel álltam Édesanyámhoz, s míg élt, mindezeket elmesélte nekem. Azon magam is meglepődtem, hogy miután eltávozott az élők sorából, én ilyen részletesen emlékeztem az életeseményeire, és ilyen összeszedetten egyben és egyből tudtam papírra vetni a sorokat. Talán ez azért nem volt nehéz számomra, mert érzelmekben gondolkodtam, én ugyanis csupán így tudok alkotni. Szinte senkit sem kellett megkérdeznem, talán csak egyszer, kétszer Édesapámat a Velük összefüggő eseményekről, de ott is csak megerősítésképpen.


Számomra teljesen egyértelmű volt a köztetek lévő feloldhatatlan mély bizalom és szeretet. Eme érzéscsokor sajnos egyre ritkább a világban. Kicsit olyan érzésem volt, hogy segítségként is szánod a könyvedet azon olvasóknak, akik hasonló folyamaton esnek át vagy ismerik ezt a mély gyászt. Milyen szakaszokon esünk át tulajdonképpen és ez a kötet miképpen tud segíteni?

Valóban jól érzed, hogy segíteni szerettem volna másoknak is a gyász megélésében, kifejezésében, és az azon való munkán. A lélektanban a gyásznak valóban többféle szakaszolása létezik. Én mégis azt vallom, hogy ez mindenkinél egyéni. Függ a gyászoló és az elveszített személy személyiségétől, a kettejük között lévő emocionális kapcsolat minőségétől, a kötődésük intenzitásától. A kötet az olvasók saját érzéseinek megélésében tud segítséget nyújtani. Azt vallom, hogy ez nem csupán gyászkötet, annál többet nyújthat az önismereti igénnyel is bíró olvasóközönség számára. Sokaknak párkapcsolatban, másoknak szülő-gyermek kapcsolat megélésében adhat hathatós segítséget. Jó páran napokra elvonultak a könyv olvasását követően azokkal a fájdalmakkal, amiket nekik hívott be a kötet. Én elsődlegesen Édesanyámnak szerettem volna emléket állítani, másodsorban a gyászon való munkám mellett mindebben másoknak is segítséget nyújtani különböző élethelyzeteik megdolgozásában, elakadásaik kezelésében, hiányérzetük megélésében.

Számos értéket, tanácsot fedezhetünk fel a verseidben. Számomra a legkedvesebb Anya-intelmek sorai voltak. A versszakaid rendkívül nagy erővel bírtak és be kell, hogy valljam, hogy már kívülről tudom annyiszor olvastam. Hogyan alakítottad a verseid rímelését? Inkább a tartalomra figyeltél, vagy azért "csinosítottál" a sorokon? Végeztél -e "utó"munkát a költeményeken?

Nem csinosítottam ezeken, szinte azonnal jöttek a rímek! Az ún. anya- intelmeket még serdülőkoromban mondta el Édesanyám, de nem is pont ugyanezekkel a szavakkal. Ezért volt meglepő számomra is a frappáns, találó rímek sora. Talán az önismereti munkám, és Édesanyám szavai együtt hatottak a sorokban. E versek valóban sok tanulságot hordozhatnak mások számára is. Örülök, hogy így éreztél, így gondolod.

A könyvben számos fotó is szerepel, melyeken -legnagyobb örömömre- édesanyád rendkívül szép „munkáit” is láthatjuk. Bámulatosan kreatív és egyedi kézimunkákat csodálhatunk meg a fotókon. Ezt a kreativitást örökölted tőle? És, ha igen miben mutatkozik meg?

Én nem gobelinezek, mint Ő, sőt hímzéseket sem tudnék olyan csodálatosakat alkotni, mint Édesanyám. Kötni ugyan tudok, de inkább az írás, a pszichológia, és a sport iránt érdeklődtem, érdeklődöm. Zenei általános iskolába jártam, énekkaros voltam, talán ami közös bennünk, hogy a lakberendezés és a szép ruhák szeretete mindkettőnkben fellelhető.

A kötet a Mogul Kiadónál jelent meg. Hogyan találtál rá a kiadóra és milyen volt a közös munka?

Ez is ösztönös volt. Felírtam a szerintem akkoriban megbízhatónak ítélt kiadók listáját, és a Mogulra esett a választásom, mert előszerződésben rögzítették és biztosították a szerzői jogok védelmét. Ez elengedhetetlen és szimpatikus volt számomra.

Beszéljünk egy kicsit a családról, barátokról. Hogyan fogadták, hogy a verseid végül egy gyönyörű könyvben jelennek meg? Támogattak-e vagy esetleg nehezményezték? Milyen visszajelzéseket kaptál eddig tőlük és természetesen az olvasóktól?

Megingathatatlan és rendíthetetlen belső hittel dolgoztam. Magamban bíztam, nem kértem senki megerősítését, csupán az Égiekét. Nagyon jólesett ennek ellenére, hogy támogatott és bátorított kis családom is. Segítette Őket is a gyászban a kötet, Édesapám egyesével olvasta 1-1 elkészült versemet, s talán ez számára is segítséget nyújthatott. Az olvasóktól rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Azoktól, akik Édesanyámat vagy engem, esetleg mindkettőnket ismertek, és azoktól is, akik egyikünket sem. Ebből vonható talán le az a konklúzió, hogy nem elfogultságból jeleztek vissza elismerő véleményt, és megerősítést kaptam arra, hogy e kötet segítség lehet oly sok mindenkinek, oly sok mindenben. Megállapítható volt a visszajelzéseikből, hogy nehezen írtak magukról, a bennük keletkezett érzésekről, hisz az őszinte érzelemkifejezés sokaknál nehézségekbe ütközik.

Hogy vagy most jelen pillanatban? Hiszen „túl vagy” egy nagyon intenzív és nehéz időszakon. Megjelent a verses köteted is. Milyen érzésekkel éled a mindennapjaidat? Könnyebb-e egy kicsit a lelked és szoktál-e még írni, alkotni?

Folyamatosan írok, verseket, prózát. Most egy novellásköteten és gyermekverseken is dolgozom párhuzamosan. Sőt, egy regény írásába is belekezdtem. A veszteséggel kapcsolatban az a tapasztalat, - és én is így éltem meg - hogy a gyászévben az elvesztett szerettünk nélkül a négy évszak, benne a közös ünnepek átélése, megtapasztalása nehéz és gyötrelmes. A második év a valódi tudatosulás arra nézve, hogy soha többé nem látjuk viszont ezen a földön szerettünket. Ez pedig az idő előrehaladtával, ahogy letisztulnak az érzéseink, a fájdalom mellett mégis egyfajta szembenézést is eredményez. Én azt vallom, hogy életünk végéig dolgozunk azon, hogy elfogadjuk az elfogadhatatlant. De mindez csakis intenzív munkával, az érzések megélésével, nosztalgiázással, a szeretett személyről való beszélgetéssel oldható. Hogy a gyász ne konzerválódjon, okozva testi tüneteket, pszichoszomatikus betegségeket. Én így élem meg a fentieket.

Köszönöm az interjút és további sok sikert kívánok!

Amennyiben felkeltettem az érdeklődéseteket, keressétek fel az  alkotó facebook oldalát, hiszen további érdekességeket olvashattok!

Ha majd nem leszek... című kötetét, pedig megvásárolhatjátok a Könyvmogul oldalán!

Írta: NiKy