2021. december 21., kedd

Nur İçözü - Csingiz kalandjai a Nappal

 

„Mert a mindenki által tudott dolgok elveszítik a varázsukat.”



Nem sűrűn olvasok török szerzőtől könyvet, sőt eddig összesen két ilyen regény került kezembe. Az eddigi tapasztalataim alapján sajnos úgy látom, hogy nem feltétlen az én zsánerem, bár valószínű sosem fogok elutasítani ezért egy kötetet sem, hiszen kitartó olvasó és tapasztaló vagyok. A mostani értékelésem egy ilyen különleges származású író alkotása. A könyvet pedig ezúton is köszönöm a Napkút Kiadónak.

Az Isztambulban élő írónő Törökország egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő mesélője, aki immáron kilencvennél is több ifjúsági –és gyermekirodalmi könyvet álmodott meg az utókor számára. 

Nur İçözü - Csingiz kalandjai a Nappal című kis mesekönyve 2020-ban jelent meg a kiadó gondozásában. A mese elsőre gyerekesnek tűnhet a nyers, néhol pontatlan illusztrációi miatt, de senki ne vonjon le téves következtetéseket, amíg bele nem olvasott.  

Az egész mesekönyv nem meglepő módon Csingiz kalandjairól szól a Nappal. Minden történet egy – egy tanulsággal szolgál, amiből mindenki levonhatja a maga konzekvenciáját, elvégre ahány lélek, annyi értelem társulhat egy-egy mélyebb gondolathoz.  A tanítási szándék léleksimogató léte tulajdonképpen a kötet fénypontja. A legkedvesebb mesém a Csicsek szívbéli boldogsága című alkotás volt, mert itt mutatkozott meg először mély érzelem két tüneményes lélek között. A testvéri kapcsolatot bemutató mese a maga komplexitásával remek szórakozást nyújtott.

„Sose kövess ismeretlen utat. Ne vágj bele olyasmibe, aminek nem sejted a végét. Tündöklőnek tűnő ösvények is számtalan csapdát rejtenek.”

Viszont voltak részek, amik nekem nagyon száraznak tűntek és emiatt elszomorodtam. A mesék világa pont azért különleges, mert az író és olvasó lelke a könyvben összekapcsolódik és tulajdonképpen egy teljesen új megközelítésű történetté forr össze. Bizonyos meséknél egyszerűen kényszerítenem kellett magam, hogy ne aludjak el, vagy legalábbis a bóbiskolást kerüljem. Hiszem, hogy a szerző szándéka a kedvesség volt mindenekfelett, de pont ezért ez némiképpen visszájára fordult.

Összeségében bár számomra egy egyszer olvasható kötetté nőtte ki magát, mégis hiszem, hogy más még örömét lelheti benne.

Ajánlom a könyvet esti mese gyanánt, vagy egy kellemes délutáni programnak is tökéletes, hiszen ne feledjétek, a közös programok gyermekeitekkel pótolhatatlanok.

Amennyiben megismerkednél a szerzővel, megteheted, ha a Napkút Kiadó oldalára ellátogatsz.

Írta: NiKy